THSZ 2016.01.07. vizsga feladatai

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Távközló hálózatok és szolgáltatások vizsga, 2016. január 7.

1. feladat

PCM kódolás: Volt egy szkóp ábra, amin be kellett rajzolni különböző mintavételi frekvenciák esetén a mintavételezéseket. Utána meg kellett magyarázni, hogy ez miért 8 kHz telefon esetében. CD kódolás volt még (miért nagyobb a mintavételi frekvencia, ha 16 bites a kvantálás, akkor az hány szintes, illetve mekkora a bitsebesség egy sztereó felvétel esetén). (22 pont)

2. feladat

TST kapcsolóközpont: Meg volt adva a be- és kimenetek száma, valamint az időrések száma a bemeneten. Mi a szűk keresztmetszet, mi kell a biztosan blokkolásmentes működéshez? Ábra rajzolása TST központról, ami még éppen blokkolásos. Utána konkrét megadott példa, amin blokkolást kellett előidézni. (22 pont)

3. feladat

ADSL: Ábra a csatornák kihasználtságáról. Mekkora a letöltési sebesség? Miért ilyen a működés, mit tudunk ez alapján az előfizetői hurokról? (8 pont)

4. feladat

PDH, SDH: Konkrét sebességértékek a 4 szinten, 3 tizedesjegy pontossággal. (8 pont)

5. feladat

Vezetékes telefonhálózat: Ábra készítése a magyarországi homogén vezetékes telefonhálózatról, ami tartalmazza vázlatosan Budapest hálózatát és a nemzetközi központokat is. (10 pont)

6. feladat

UMTS: Rövidítés feloldása, ortogonalitás, konkrét kódolási és dekódolási példa megoldása, majd azon az ortogonalitás bizonyítása. (25 pont)

7. feladat

Bónusz kérdés: Mikor alapították a Műegyetemet? (BME-s pulcsisok előnyben :)) (1 pont)