Szoftvertechológia - Jackson System Development (JSD), Jackson Structured Programming (JSP)

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


← Vissza az előző oldalra – Szoftvertechnológia

Máday György levele @ info2004 alapján

A JSD egy entitások élettörtének megjelenítésére alkalmas leírási mód. Maga a leírás egy faszerkezet, melynek gyökér eleme az entitás. A fa szintekre osztható. A közös őselemből származó elemek alkotnak egy szintet. Egy szinten belül az elemek időbeli sorrendjét a helyzetük határozza meg. Két azonos szinten lévő elem közül az történt előbb, amely balra van.

A fában különböző típusú kapcsolat lehet az ős, és az alatta lévő elemek között.

  • Szekvenciális - ekkor az alatta lévő elemek balról jobbra hajtódnak végre.
  • Választás - a rajzon ilyenkor kör van a dobozok jobb felső sarkában. Ez azt jelenti, hogy csak az egyik hajtódik végre.
  • Iteráció - a rajzon csillag, ekkor az elem valahányszor végrehajtódik.

Fontos szabály: egy szinten csak azonos típusú elemek lehetnek, ezért ha különböző típusokra van szükség, akkor azok egy alsóbb szinten helyezkednek el, ilyenkor egy üres dobozból származnak.

Tehát tömören arról van szó, hogy az entitás élettörténete a fa meghatározott módon történő bejárása, egy adott elem leszármazottait mindig balról jobbra járjuk végig, és ezt minden elemre megismételjük, amelynek vannak leszármazottai.

-- Olthyer - 2006.01.09.