Szoftverfejlesztés mobil eszközökre

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A tárgy - a neve alapján talán rájöttetek - a mobiltelefonokra történő szoftverfejlesztést mutatja be. Picit közelebbről Symbian alkalmazásfejlesztésről van szó, mobil Java pl. nincs (ahogy ugye a korszerű opre is csak Windows :) ). Nagyjából azoknak ajánlanám, akik szeretnek programozni, és szeretnének olyan fasza programokat irkálni Nokia telefon(juk)ra, amilyeneket tonnaszám lehet letölteni a netről. :)

A követelmények - ahogy Gergely fogalmazott - olyan Hassanos jellegűek: nagyvonalakban házi és vizsga. Picit pontosítva alapesetben meg kell írnod egy házit elfogadható szintre az aláírásért. A feladat specifikációját le kell adni a félév első harmada környékéig. Ha már penge vagy mobil Javában, akkor elfogadnak ilyen nyelven írt házit is, viszont oktatni nem fogják. A ZH-t nem véletlenül pipáltam be az űrlapon. A tárgyból ugyanis megajánlott jegyet lehet szerezni, ennek feltétele egy ZH (ha nem hajtasz megajánlott jegyre, nem kell megírni) legalább 60%-os megírása, és a házinak tudnia kell pár extra dolgot, erről bővebben a tárgy lapján lehet olvasni. Amúgy nem baj, ha nincs megfelelő Nokia telefonod, a házi teszteléséhez az AUT-ról lehet kölcsönözni telókat. Ha elakadsz a házival - ami azért nem olyan nehezen elképzelhető, a Symbian platform elsőre nagyon szokatlan - a tárgy levlistáján (mobil kukac escéhá pont béeme pont hu) lehet segítséget kérni. Nem ritka, hogy az előadók válaszolnak.

Az oktatás formája heti egy-egy előadás és labor, egyikre se kötelező bejárni. Az előadáson elhangzó dolgokat a Nokia laborban (IB143) lehet a gyakorlatban megtapasztalni. A laborokon az "intuitív kopipészt" módszert követitek, vagyis programkódokat másolgattok egy fájlból egy már bizonyos fokig kész alkalmazás forrásába, megfelelő mennyiségű magyarázat mellett. A labor végén lehetőség van kipróbálni a készterméket az AUT csillivilli Nokia mobiljain, és ráeszmélni, hogy bár időnként úgy tűnik, a Nokia SDK-t csak a takony tartja össze, mégiscsak működik. ;)

Jegyzet van, méghozzá nem is rossz: Charaf, Csúcs, Forstner, Marossy, Symbian alapú szoftverfejlesztés. Ezt az AUT HQ-n (pont szemben a CS tanszékkel) lehet megvásárolni, a boltihoz képest meglehetősen baráti áron. Annyit mindenképp szükségesnek látok leszögezni, hogy csak jegyzetből majdhogynem lehetetlen megtanulni a Symbiant. Szerintem előadásra is érdemes bejárni, de laborra egyenesen létszükséglet. Egy javaslat: hajtsatok rá a megajánlott jegyre, mert olyan sokkal nem nehezebb az így leadandó házi, mintha csak simán aláírásért készítenéd. Ha hardcore programozó vagy, nevezz a háziddal a Nokia Mobil Alkalmazás-fejlesztői Versenyre! Az első díj általában valami fasza Nokia mobil vagy komolyabb pénznyeremény. Az efélévi pályamunkák szerintem nagyon ütősek lettek - riszpekt a készítőknek! ;)

És még egy apróság: a tárgyra nagyon alacsony szokott lenni a jelentkezési limit. Ha tudod, hogy nem vennéd komolyan a dolgot, inkább ne vedd fel, hadd maradjon hely a motiváltabbaknak!

-- Földe - 2007.06.15.