Szoftverfejlesztés J2EE platformon - Kedvcsináló

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Forest, 2016 ősz

Ki vegye fel?
Akit érdekel a nagyvállalati elosztott szoftverkörnyezetekben egyik legjobban elterjedt technológia, a JavaEE. Szeretné használható tudással bővíteni a repertoárját. Próbálkozott már korábban JavaEE-vel, de egyedül nem ment, vagy szeretne valami haladóbb tutorial alapján megtanulni ebben avilágban programozni.
Tágy
Elég sok az anyag, és nem is túl könnyű - itt viszont tényleg azon kevés tudás egyikét tudod megszerezni, amit fejlesztőként is fel tudsz használni. A JEE legújabb dolgairól is szó esik, és egészen jól megtanítja a tárgy az alapokat. Én, mint jelenleg is Java fejlesztő nagyon sokat profitáltam a tárgyból, de azért nem az ingyen 4 kredit korántsem. Egész hasznos a könyv, és szerintem be is fogom szerezni utólag. A Tárgy up-to-date-en van tartva, bőven az új JEE7es dolgokról is szó esik - és a használatukról is. Azért az alapokat végig kell hozzá izzadni kicsit.
Laborok
érdemes rájuk bemenni, ha tudsz, de azért szívás ha mondjuk nem a neptunban leírt órarend alapján (2 helyett 4 óra, összesen 6) tarták. A feladatok jól lefedik azt a tudást, ami kell a házihoz alapnak + stackoverflowzáshoz.
Házi
Több értékelési szempont van. Nekem levontak pár pontot azért, mert nem lett "szép" az alkalmazás: nyelvi lokalizáció, db kivételek szép kezelése, hibaüzenetek, validáló visszajelzések stb. Törekedj arra, hogy a specifikácón felül is igényes legyen a feladat, ez nem egy random házi, hanem komolyabb projekt. Én azért valamennyit konyítottam már a JEE-hez, a háziba kb. 20-30 órát így is beletettem. Figyelj arra, hogy a specifikáción felül a tárgyban, laborokban vett dolgokat betartsd: nem elég megvalósítani a különböző dolgokat, azokat viszonylag helyesen kell megcsinálni, nem összetákolva (pl. entitások értelmes kezelése, MVC elválasztása, stb.)
Vizsga
Szóbelizni voltam házibemutatás után. Három kérdést kaptam: 1.Mik azok az alőnyök, ami miatt JSF-et használunk JSP helyett? 2. Milyen öröklődések vannak JPA-ban, melyiknek mi az előnye-hátránya (4db) 3.Mi a különbség a JAX-WS és JAX-RS között? Segítőkész volt a vizsgáztató, rávezetett dolgokra, nagyon részletkérdések nem tudása miatt nem vont le pontot. Inkább az volt a cél, hogy értsd, nagyjából mi mire való. Ahogy a háziban, itt sem jó, ha csak random megtanulsz mindenféle szintaktikát, meg pontosan mit hogyan kell csinálni - inkább az a cél, hogy értsd, mi miért alakult ki, mit mire használunk? Illetve érdemes a webes világ alapjaival képben lenni, pl. HTTP kéréseket általában mire használjuk, miért jók a kliens oldali megoldások, mit is csinál pontosan a JavaEE alkalmazás. Abszolute megérte a tárgy, és a háziból is sokat tanultam. A diasor eléggé jól fel van osztva, de szerintem nagyon rosszul strukturált. Előadáson pont ki van egészítve úgy, hogy értsd, miről van szó, de az anyagot nehéz átlátni, mert elveszik itt-ott a részletekben szerintem. Én úgy tanultam, hogy saját kidolgozást csináltam, amiben kijelöltem a különböző alap elmélet - JEE megoldás összefoglalás - JEE konkrét implementáció ér részletek háramst, aztán ezekből az első kettő kell a vizsgára, a harmadik pedig a házifeladat megírásához segítség. Így lett egy word doskiban 50 oldal... szóval azért bele kell tenni az energiát. Házifeladat megírása után ötös elővizsgához kb. 3 egész napot tanultam.

BB, 2008. 04. 23.

Mostmár tavaszi félévben is indul a tárgy. Az előadások jók, a laborokra mindenféleképpen érdemes bejárni. Ha érdekel a JavaEE vedd fel a tárgyat. Laboron Dévai Istvánnál voltam, szerintem jól magyaráz, érdemes hozzá jelentkezni. Itt jegyezném meg, hogy már kb. 5éve minden ősszel van IBM -es 48 órás programozói verseny. Itt RSA+Websphere használatával kell 3fős csapatokban egy kiadott webes alkalmazást fejleszteni. Ezen nagyon ajánlom a részvételt, ugyanis a fődíj egy-egy Laptop a csapat minden tagjának, valamint jó szereplés esetén házinak elfogadják és/vagy nem kell vizsgáznod sem!


palacsint, 2008. 01. 12.

Ami változott az előző vélemények óta: már nem a Sun-os terminálokon dolgoztunk, az iszonyat lassúság már nem állja meg a helyét. Idén megjelent egy könyv is a témában, ami sokat segíthet ha nem jársz be előadásra (vagy csak ismételni-tanulni szeretnél). Az ára elég borsos, érdemes lehet rákérdezni Gábornál, nem-e tud olcsóbban szerezni. Mi a megjelenés után a K épületben egy tankönyvvásáron szereztük be 40 százalék kedvezménnyel, illetve Gábornál is volt néhány példány ugyanezen az áron.

Ha érdekel a Java EE, akkor kötelező tárgy, egyébként lehet, hogy nem egy nagy élmény, de erről nem tudok nyilatkozni. Tipikus AUT-os tárgy, korrekt számonkérés, nagyházit kell csinálni, meg érdemes elővizsgázni belőle. A laborok a harmadik hét körül kezdődnek és felváltják a pénteki előadást, viszont nekünk szerda és csütörtök délután voltak, úgyhogy érdemes figyelni az ütközésekre, illetve előre érdeklődni a labor időpontjáról, mert Neptunban nekünk nem szerepelt, csak az első előadáson derült ki.


SoTi - 2007.01.30.

Jó tárgy, a fóliák jól össze vannak szedve, az 1600 oldalas J2EE tutorialt Imre Gáborék szépen összeszedték 10-12 előadásban. Kis java ismeret nem árt (listákat, iterátorokat és hasonló alapokat illik tudni). A házira 1 hetet min érdemes szánni, ill ha még sosem találkoztál j2ee-vel többet is, a gyakorlatok szorgos látogatása mellet. A gyakorlatok a V2 laborjában vannak, melyek SUN termináljai sok felhasználónál iszonyatosan lassúak, amúgy tényleg hasznos dolgokat mutatnak itt. Idén volt EJB 2.1 és EJB 3 is. Házit mindkettőben lehet írni.

Földe - 2006.12.22.

Érdekes tárgy. Szerintem csak és kizárólag doktoranduszok tartják, szóval nem létezhet olyan régen. Az előadó Imre Gábor. Vetítős órákat tart, a téma szerintem borzasztó érdekes (persze nem árt, ha hozzám hasonlóan szereted a Javát ;) ), az előadás, hát... az sem lenne önmagában rossz, csak borzasztó monoton hangon darálja végig az egészet, és ettől elalszik az ember. Néha felfigyelni arra, hogy Gábor nagyban gesztikulál valami ábra felett, de csak hosszú másodpercekkel később kezd beszélni. ;) No, de nem is ez a lényeg, inkább a követelmény. A negyedik-ötödik héttől kéthetente vannak laborok, melyekre nem kötelező ugyan bejárni, de - hacsak nem vagy már alapból mestere a témának - nélkülük nemigen fog menni a házi. Ez utóbbi 40%-át adja a félév végi jegynek, és állítólag kb. 40 óra melót kell bele fektetni. A feladatot mindenki maga találja ki, de a bonyolultsági kritériumok, valamint az alkalmazandó technológiák nagyjából implikálják, hogy az ember valami Neptun-klónt, könyvtárat, webshopot, stb. ír. A házi feladat specifikációját valamikor a félév közepéig el kell küldeni Gábornak. Ha valaki megcsinálja a szorgalmi időszak vége előtti hét végéig a házit, akkor elővizsgázhat. Szerintem erre hatványozottan érdemes rárepülni, mert könnyebb, mint a sima vizsga. Az elővizsga szóbeli, a sima írásbeli. Mindenkit a laborvezetője (nekem Dévai István elsőéves doktorandusz volt az - jó arc, és azt a pár rémes kocka viccet, amit ismer, szerencsére gyorsan elsüti az első laboron) szóbeliztet. Nagyon rendesek, tipikus AUT, szóval nem az ember szívatására esküdtek fel. Mindezek ellenére mindenkit figyelmeztetek, hogy ha akár nem csípi a Javát, akár potyatárgyat keres, ezt a legmesszebbről kerülje el. A házi feladat nagyon komoly meló tud lenni, az eredményes vizsgához meg nem árt, ha az ember bent van előadáson és laboron.