Szoftverfejlesztés .NET platformon

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Tantárgy adatok


Kedvcsináló

  • Ajánlott tárgy leendő 1.1-eseknek:) Az AUT tanszék tartja, azon belül Albert István és egyéb doktoranduszok, nagyon lendületesen és jól. Maga a tárgy heti két óra előadás és két óra laborgyakból áll az AUT laborjainak egyikében. A félév során megismerkedtek a C#-al, ASP.NET-el (webprogramozás), ADO.NET-el (adatbáziselérés), WinForms-al (GUI), Web Service-ekkel stb. Mostanában elég keresett tudás, jól jöhet:). ZH nincs, aláírásért egy kisebb .NET program a feladat, vizsga előadás anyagából vagy a vastag-fekete-CLR-könyvből:) van, továbbá van megajánlott jegy nagyházira. -- porolto - 2005.06.04.
  • A 2007/2008 tavaszi félévben vettem fel ezt a tárgyat. Elsősorban azoknak ajánlom, akiknek már VAN egy minimális .NET tapasztalatuk, és C# mindenképpen. Továbbá, bár a tárgynak nem előkövetelménye, mégis szükséges egy minimális adatbázisok ismeret, nekem ez utóbbihoz könyvet kellett vennem, de egy hét alatt szintre hoztam magam (SQL és relációs adatbázisok alapfogalmai, igazán nem sok, ezért nincs az előkövetelmények közt). A tárgy célkitűzése minél széleskörűbb ismeretek átadása a különböző .NET technológiákról. Az előadó Albert István volt, aki nagyon érdekes, követhető és szellemes előadásokat tartott. Mindenképpen érdemes bejárni. A neptunban 2 előadás látszik, ebből egy valójában labor, amire kötelező bejárni az aláírásért, továbbá készíteni kell egy kisházit is. Lehet szóbelizni, vagy lehet nagyházit írni megajánlott jegyért. Ez utóbbi jellemzően a kisházi továbbfejlesztett változata, amit jószívűen értékel a laborvezető, nem sokan vizsgáznak (én sem, így nem tudom milyen a vizsga, de Albert István tartja). A laborokon az anyag óriási mennyisége miatt nagyon figyelni kell, mert néha iszonyatos tempóban megy (ezért szükséges némi előismeret is). Én biztos .NET tudással kezdtem, és részben egy saját hobbiprojectemet adtam be házinak, és hát nem szoktunk ilyet mondani 5 kreditért, de potyajegy volt. (Írnom kellett hozzá egy ASP.NET honlapot is, amit nem sikerült a szerveren normálisan bekonfigolni, de localban működött, ezért 4-est kaptam, de volt lehetőségem javítani, csak lusta voltam :P). Még annyit, hogy a laborvezetőm Simon Gábor volt, aki érthető órákat tartott, minden kérdésre válaszolt, és emailben 1 napon belül mindig elérhető volt. -- Tomi - 2008.08.25.

Követelmények

Az aláíráshoz legfeljebb egy gyakorlatról lehet hiányozni. Ezen kívül be kell adni egy kisházit, ebben 3 technológiát és 3 adatbázistáblát kell használni. (A feladatot szabadon lehet választani, a 10. hétig el kell küldeni a specifikációt a gyakvezérnek.) A tárgy teljesítéséhez a következők közül lehet választani:

  • Vizsga a A .NET framework programozása című könyvből (kb első két hét anyaga részletesen). A könyv a tanszéken 40% kedvezménnyel, 5400 Ft-ért megrendelhető. 870 oldal!
  • Vizsga az órán leadott anyagból.

A vizsgákról az előadó azt mondta, hogy az utóbbi 5 évben talán voltak tízen...

  • Nagy házi feladat, ami legalább 5 .NET-es technológiát és legalább 5 adatbázistáblát használ, az utolsó vizsgaalkalom előtt kell bemutatni, megajánlott 4-esért vagy 5-ösért. A technológiák közé tartozik: ADO, ASP.NET, XML, Remoting, Web Service, szálkezelés, Windows Forms... (ennyit mondott a gyakvezér)

-- mmarci - 2009.04.04.

Segédanyagok

.
Letölthető a http://www.infoq.com/minibooks/vsnettt oldalról is ingyenes regisztráció után.

C# tippek és trükkök

Könyvtár létrehozása rekurzív módon:

[DllImport("shell32.dll")]
private static extern int SHCreateDirectoryEx(IntPtr hwnd, string pszPath, IntPtr psa);

public static void MkdirRecursive(string dir) {
	 SHCreateDirectoryEx(IntPtr.Zero, Path.GetFullPath(dir), IntPtr.Zero)
}

Házi feladat

Felraktam a 2005. tavaszi félévben készített házi feladatomat, amiért Erdélyi Tibor nagyon lelkesedett.

A program beolvas egy HTML-t file-ból vagy letölti egy URL-ről, és készít belőle egy önkicsomagoló példányt. A tömörítés paraméterei XML-ből állíthatók, de van hozzá egy nem mindenre kiterjedő GUI is. Ismert és nem javítható bug: az UTF-8 kódolású HTML-eket veszteségesen tömöríti.

Használt technológiák: XML sorosítás, Regexp, Windows Forms.

-- Peti - 2006.01.21.