Szoftver technikák és információ megjelenítés laboratórium

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Mérésbeosztás az AUT weblapján van.

Általános

A laborok négy órásak és idén nyolc darab volt belőlük. Úgy voltak beosztva, hogy az utolsó hétre is jusson is. Pótlás vizsgaidőszak első hetében van, de érdemes nem hiányozni.

A mérések hossza gyakorlatilag elég változó, volt amikor a 14:15-ös kezdés mellett már 16h után picivel eljöttünk, de akadt olyan is, amikor csak 18h után. Az órák elején általában némi közös munka folyik, a végén pedig az addig elkészült progit kell kiegészíteni önálló munka keretében.

A labor végén egy jegyzőkönyvet kell beadni, illetve bemutatni az elkészült progit. Idén egyszer akarták papíron megíratni a jegyzőkönyvet, de végül abból is elektronikus lett, lévén, hogy az összes többin így csináltuk, és lebeszéltük a labvezért. Érdemes a jegyzőkönyvet folyamatosan írni, jegyzetelni miközben a mérésvezető magyaráz, így óra végére kész is, csak formázni kell. A várt hossza olyan 5 mondat és fél oldal közötti.

A jegyzőkönyvet mindenképp mentsd el magadnak is, elő szokott fordulni, hogy melléklet nélküli e-mail-eket kapnak a labvezérek, ami kicsit kellemetlen, bár megoldható probléma.

-- palacsint - 2006.12.16.


Mérések

1. Eseményvezérelt programozás - Win32

Egy kis játékot kell írni Visual Studio 2005 alatt, C++-ban. A 0-ás lépések közösen, a többi kb. egyéni munkával megy.

 • 0.a. Visual Studio
 • 0.b. Alapprogram
 • 0.c. Billenytűzet események
 • 0.d. Timer események
 • 0.e. Rajzolás(GDI) Játéktér rajzolása
 • 0.f. Játékos implementálása
 • 1. Lövedékek implementálása
 • 2. Ütközésdetektálás + GameOver box
 • 3. Beállítások dialógusablaka
 • 4. Virtuális ablakok módszere

2. Objektum-orientált szoftvertervezés - UML

Az Observer és Memento tervezési mintákat kellett összerakni egy elképzelt alkalmazásba, majd ebből osztály- és szekvenciadiagrammot rajzolni egy tanszéki progival. A progihoz <a href="http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/sql/download/">Microsoft SQL Server 2005 Express Edition</a> kell, az elmélet közben ezt telepítettük.

A telepítés végig next-next, kivéve az Authentication mode ablak. Itt Mixed mode-t kell választani, jelszó meg legyen: "sa1".


3. Objektum-orientált Windows programozás - MFC

MFC és Document-View architektúra. Egy téglalapban pattogó négyzetet programoztunk le, ahol a nézetek nagyítását a billentyűzetről lehetett vezérelni.


4. GUI alkalmazások fejleszése Linux KDE környezetben

A mérés címében elég sok minden benne van. KDevelopot használtunk, volt egy kész MDI váz, ahhoz adtunk hozzá egy double-ökből álló listát, mint dokumentum, a nézet pedig egy táblázat volt, ahol lehetett szerkeszteni őket, illetve új elemet beszúrni. Saját feladat egy másik nézet létrehozása volt, ahol a dokumentumtól lekért listát hisztogramon kellett ábrázolni úgy, hogy a mérete igazodjon az ablak méretéhez.

5. Animáció 3D max-szal

3D Studio Max. Kezelés, nézetek, mozgás a nézeteken belül, forgatás, átméretezés, néhány mintaobjektum létrehozása, tulajdonságaik változtatása.

Az órai feladat egy pattogó labda animálása volt kulcsframe-ek használatával, illetve a mozgás és forgás finomítása Curve Editor segítésével. Húztunk rá egy textúrát is (mint anyag, Material Editor). A labda földre érkezésekor az összenyomódásra is figyeltünk, finomhangolás szintén Curve Editorban.

6. Weblapok készítése

Egy TXT fájl formázása HTML-é, hozzá CSS kijelölők, majd JavaScript DOM: új ablak nyitása és node hozzáférés, node beszúrás, stb. Érdekesség, hogy lehetett VIM-et is használni, bár nem volt kötelező. Böngésző Firefox 2.0, a fejlesztéshez még a Firebug kiterjesztést használtuk.

7. XML alapú web fejlesztés

XSLT, XPath. Két XML doksit formáztunk meg ezekkel. Ami kb. felmerült:

 • XSL: value-of, for-each, attribute, if
 • XPath: translate, substring-before, count, position, not, stb.
 • alapértelmezett és nevesített névterek

Böngésző itt is FF2, és itt is volt egy jó extension az XPath kifejezések szerkesztésére.

8. Server oldali web alkalmazás fejlesztése

ASP.NET, IIS. Először egy webes számológépet kattintgattunk össze, majd egy kétoldalas site-ot. Adatbázisból jöttek a kategóriák és a termékek (egy-egy tábla, összekapcsolva), majd raktunk fel DataGrid-et meg DetailsView-t hozzájuk külön oldalakra. A termékek mellé meg került link a DataGrid-be, ami a Details oldalra mutatott.

Egyebek

Linux mérésen az 520-ban ne üljetek az első sor bal szélső gépéhez, nekem 5-10 percenként kifagyott, és a mérésvezető szerint is problémás a masina. A korábbi laborokon amúgy nem volt vele gondom. -- palacsint - 2006.12.06.


-- palacsint - 2006.10.22.