Szoftver és rendszerellenőrzés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szoftver és rendszerellenőrzés
Tárgykód
VIMIMA01
Általános infók
Szak
InfoMsc
Kredit
4
Ajánlott félév
ősz
Keresztfélév
nincs
Tanszék
MIT
Követelmények
Jelenlét
nincs
Minimális munka
3 HF
Labor
6 db
Vizsga
írásbeli
Elérhetőségek

Általános infók

A tárgynak van RSS csatornája, a hírek a tárgyhonlapon is megjelennek, MINDEN infót itt közölnek (óra elmaradás, házival-gyakorlattal kapcsolatos dolgok, stb.), érdemes ránézni néha!

Követelmények

Gyakorlat

6 gyakorlat van a félév során, idéntől (2018 ősz) kezdve nem kötelező a jelenlét! Ennélfogva beugró sincsen. Viszont 5 gyakorlatot teljesíteni kell a 6-ból. Tehát a feladatokat el kell végezni, csak mindegy, hogy otthon vagy a gyakorlaton csinálod-e meg. Feladatok a tárgy repojának wiki oldalán vannak. A feladatok elkészítését screenshotokkal kell "dokumentálni", és azokat a saját csapatod repojába a lab branchen a megfelelő mappába felölteni határidő előtt.

Házi feladat

4 fős csapatban kell a félév során 3 házi feladatot elkészíteni. Az oktatók készítenek minden csapatnak egy github repot, ott kell csinálni mindent. Git wikin kell mindent dokumentálni, issuekban írják ki a házi feladatokat, azokat annak rendje szerint assignolni kell a felelős csapattaghoz, lezárni ha kész, kód reviewzni egymás munkáját, kommenteket írni, stb. Alapvetően professzinális munkát várnak el, mintha egy cégnél egy éles projekten dolgoznál.

Beadáshoz pro tipp: Travis commitonként lebuildel és tesztel mindent. Ebből következik, hogy

  1. feleseleges pársoros commitokat kerüljétek, ha beadási határidőhöz közel jártok
  2. megbízhatatlan, néha órákig befagy, könnyű kicsúszni a beadási határidőből :(

Pótlási lehetőségek:

A házi feladat 3 része közül az egyiket lehet késve beadni. Konkrét pótbeadás nincs, de pl. mikor mi éjfél után 1 órával commitoltunk még egyet, később jelezték, hogy látták hogy késtünk, és legközelebb figyeljünk jobban.

Vizsga

Írásbeli, 75 perces, 3 részből áll, mindegyik részből el kell érni a 40%-ot:

  • Elméleti felelet-választós, 4 lehetőség, csak az egyetlen helyes válaszért jár pont (1), rossz válaszért pontlevonás (-0.5) jár (2021 ősz).
  • Elméleti-gyakorlati kifejtős, kb 5 2-3 pontos kérdés.
  • Gyakorlati feladatok, több pontosak.

Segédanyagok

2018-as minta vizsga megoldás és fontosabb dolgok kigyűjtése (közös kidolgozás)

2020 január záróvizsga tételkidolgozás

Vélemények

2021. ősz, csill

Félév elején úgy álltam hozzá, hogy biztosan nagyon hasznos tárgy lesz, hisz a teszteléssel nem igazán foglalkozik egyetlen tárgy sem. Viszont félév végére nem igazán mondanám, hogy az volt. A házit 4-5 fős csapatokban kell megoldani, ami számunkra abban volt könnyebbség, hogy szépen el tudtuk osztani a feladatokat. Viszont a feladatok 50%-a olyan tesztelési módszerek megvalósítását és csapat menedzselést kért számon, ami a tankönyvben nagyon szépen néz ki, de a valóságban egy cégnél se valósítják így meg vagy használnak ilyen teszteléseket. Emiatt nagyon szigorúan pontozzák a házit, illetve egyik se a háromból egy este alatt megoldható feladat, főleg nem az utolsó, ahol a Radoop-os tesztgenerálást várják el, mert ez a nagyon nem egy elterjett technológia és alig van valami infó a neten, csak a doksi.

2018. ősz, molti

Hasznos tárgy, máshol eddig nem találkozhattunk teszteléssel, itt viszont jól megismertetnek a különböző aspektusaival. A házi feladat, mivel csapatos, egyben lehet áldás és átok is, jól válaszd meg a társaid, barátságokat tud tönkre tenni, ha valaki lelkiismeretesebben áll hozzá, mint a többiek! Mivel giten dolgozunk, nehéz titkolni, ha valaki mindenki más helyett is dolgozott. De szerintem tanulságosak a házik, macerásnak tűnhetnek a code review-k, amikor alapból együtt dolgoztál a másik fejlesztővel, de aki dolgozott már az tudja, hogy a valós életben is mennyire fontos a review. :) Gyakorlaton meg érdemes ott lenni, segítőkészek a gyakvezek, és megesik, hogy fontos/hasznos infók is elhangzanak, sokkal gördülékenyebben lehet haladni, mint otthon egymagad.