Szenzorhálózatok - HF: MicaZ-mitmót átjáró

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Feladat: (4) micaZ-mitmót átjáró

Részletes kiírás

Adjon megoldást arra, hogy egy micaZ (Crossbow) mótokból álló, és egy mitmótokból felépülő, eltérő rádiós kommunikációt használó szenzorhálózat képes legyen összekapcsolódni. Az elképzelt megoldás egy olyan átjáró (gateway) a két hálózat között, amely képes minkét hálózatrésszel kommunikálni. Az átjáró létrehozható egy micaZ és egy mitmót eszköz összekapcsolásával, közbeiktatott PC nélkül. Az átjáró csomópont működését tekintve közvetítőként, transzparens módon az egyik hálózatrészből kapott csomagokat a másik interfészén továbbítja a másik hálózatrészbe. Segítségével a kétféle hálózati csomómontok egy egységes hálózatot alkothatnak az átjárón keresztül.

Készítsen olyan minta alkalmazást, amelynek segítségével az átjáró működése bemutatható.

Segítség

Hardver

A mica és a mitmót buszon is található UART kivezetés, ezeket kell egymással összekötni, természetesen felcserélve az RX/TX vonalakat, és össze kell kötni a két mote földjét (GND).

A mitmót rádiós kártyáján ki van vezetve a mikrokontroller UART1-es portja, ezt használja a GenericComm komponens, ha a soros port címére (TOS_UART_ADDR) küld valaki csomagot. Lehet használni ezt, de lehet az UART0-t is, aminek a kivezetései a programozó csatlakozón vannak, és egyébként nincsen használatban a TinyOS által.

A Berkeley mote-on csak egy UART-kivezetés van, az UART0, ez van kivezetve a mica buszra. Ilyen csatlakozó beszerzése nem egyszerű, de lehet próbálkozni egy soros programozó kártyával, vagy egy USB-s kártyán megkeresni a megfelelő kivezetéseket.

Szoftver

A kétfajta mote kommunikációjában a csomagformátum eltérő: A mitmót a szabványos csomagstruktúrát használja, ami a

/opt/tinyos-1.x/tos/types/AM.h

file-ban található, a micaz mote-nál viszont ezt felüldefiniálták a

/opt/tinyos-1.x/tos/platform/micaz/AM.h

-ban. A TinyOS 2.0-ban már megoldották, hogy a soros protokoll azonos legyen, itt viszont még nem.

A feladat tehát áttanulmányozni, hogy hogyan működik a soros kommunikáció, és valamelyik platformnál megoldani, hogy a soros porton más csomagformátumot használjon, mint a rádiónál.

-- Laci - 2007.04.19.