SzabtechPotPotZhFeladatok2007Osz

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


2007.12.18. Pót-pótZh Szabtech


1.Feladat

Zárt folytonos szabályozási körben a szakasz átviteli függvénye (1/(1+10*s))*e^(-2*s). Tervezzen PI szabályozót 45 fokos fázistöbbletre (alkalmazzon póluskiejtést). Adja meg a szabályozó átviteli függvényét!

2.Feladat

FI folytonos szakasz átviteli függvénye: P(s)= (1/(1+20*s))*e^(-4*s). Adja meg a Youla szabályozási kört, ha Rr(s)=1/(1+5*s), Rn(s)=1/(1+s). Rajzolja fel az elkészített kör hatásvázlatát.

3.Feladat

Egy lineáris folytonos rendszer állapotmátrixai: A,b,c,d. Állapot visszacsatolt szabályozást alkalmazunk k visszacsatoló vektorral. Adja meg a visszacsatolt rendszer állapotegyenletét, karakterisztikus egyenletét. Hogyan határozza meg az alapjel pontos statikus követéséhez az alapjelre vonatkozó statikus kompenzációs tényező értékét?

4.Feladat

Adja meg a Z transzformáció kezdeti és végérték tételét. Egy szabályozó impulzusátviteli függvénye G(z)=5*(z-0.9)/(z-0.1). Határozza meg egységugrás bemenőjelre a szabályozó kimenetének kezdeti és végértékét! Adja meg a szabályozót megvalósító algoritmust.(diff.egy.)

5.Feladat

Egy mintavételes szabályozási körben a felnyitott kör impulzusátviteli függvénye L(z)= 5*(z+0.5)/((z-0.1)*(z-1)). Stabilis-e a zárt rendszer?

6.Feladat

Egy folytonos szakasz átviteli függvénye P(s)=2/s. A szakaszt Ts=0.5 időközönként mintavételezzük. Bemenetén zérusrendű tartószervet alkalmazunk. Adja meg a szakasz impulzusátviteli függvényét . Adja meg a folytonos illetve mintavételezett szakasz frekvenciafüggvényének analitikus kifejezését! Mi a kapcsolat az FI és a DI szakaszok Bode diagrammja között?

7. Feladat

Adja meg a folytonos idejű megfigyelő alapú állapotvisszacsatolás blokk diagrammját!


-- Tücsi - 2007.12.18.