Számítógépes grafika kedvcsináló

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Tapasztalatok 2009 decemberből

Kettőskereszten végre sikerült megcsinálnom a tárgyat (bár az első két alkalommal nem tanultam rá, szóval ez volt az első "igazi" próbálkozásom), Szirmaytól megkérdeztem, mi a véleménye a tárgy teljesíthetőségéről. Válasza:

"Nem tudom, hogy ki mennyi munkat fektet be. Abban viszont biztos vagyok, hogy egy targyat csak ugy lehet rendesen elsajatitani, ha az ember folyamatosan foglalkozik vele, mialatt a tanultakat a sajat koordinatarendszerebe transzformalja, es a fejeben levo ismeretekkel osszekapcsolja. Ez pedig egyeni erofeszitest is igenyel, amit szeretnek sokan meguszni. NEM LEHET. Az pedig kulonosen rossz, ha valaki a megertest kepletek, feladatok bemagolasaval akarja kivaltani. Sajnos a mai napon is nagyon sokszor lattam vissza a NUBS kepletet, amit magam nem tudnek kapasbol felirni (csak levezetni). Sokan megtanultak, teljesen feleslegesen.

Szerintem a 4 kredit = 120 ora munkabefektetessel a szamitogepes grafika jatszva teljesitheto. Felteve persze, hogy az elozo targyakra (BSZ, matek, fizika, programozas) is a szukseges idot raszantak."

Alapvetően Szirmay nagyon jó előadó, a nehézséget szerintem az okozza hogy nem a leadott anyagot kérdezi vissza hanem annak "integrálját". Vagyis alkalmazható tudás kell, nem elég a lexikális.

Jegy megszerzésére 3 lehetőség van:

  • Megcsinálod a 4 kisházit (2 amúgy is kell az aláíráshoz), és a kis csavart (ez mindig más - legyenek nagyon jók a házik; legyél bent egy random órai röpzéhán stb.). Megajánlott ötös.
  • Opcionális nagyházit írsz és félév végén bemutatod. Megajánlott ötös.
  • Vizsgázol. Az első vizsga (ált. december 20 környékén) relative könnyű, utána nehezedik az "impossible" szintig. A nehéz feladatokhoz viszont jóindulatú pontozás tartozik.

Tapasztalatom szerint 7-10 napot bele kell fektetni, a fenti módszerek bármelyikével. Igazából a tárgy bináris: vagy egyest kapsz, vagy ha a szükséges energiát beletetted (és minimális szerencséd van), akkor a kettes és az ötös között leheletnyi a különbség.

-- FarkasBalint - 2009.12.22.

Kovi

Szirmay az előadásokat slide-okból tartja, amiket felrak netre is, és szerintem jók, de kell hozzá az órai magyarázat. Órán egy slide-ról sokat beszél, és a könyvben sincs benne anniyra jól, mint ahogy elmondja. Viszont a vizsgán olyanokat is kérdez, amihez egy kicsit gondolkodni kell, a megtanultakat felhsználva.

A képfeldogozás részt Poppe tarotta, ebből az előadás anyagát lefedi a Székely Vladimir könyv, és szerintem nagyon jó a könyv, hamar el lehet olvasni, mert sok benne az ábra, érdekes, és jól meg lehet tanulni.

Vizsgán mindkét részből el kellett érni a 20%-ot.

-- kovi - 2006.01.12.

-R

Véleményem szerint érdemes minél előbb túlesni rajta, mert első alkalommal átlagosan az évfolyam fele elvérzik a vizsgákon. Nem is értem miért hagyták ezt a tárgyat a 7. félévre. Az anyag két részből áll: A képfeldolgozást Székely Vladimir tartja. Nagyon jó, érthető előadásai vannak, és a jegyzet is jó. Sajnos az tárgy többi részét a grafika teszi ki, amit Szirmay tart. Az anyag nehéz, de legalább sok is. Az előadásokon általában a dolgok elméletét magyarázzák el, hogy a zh-n és vizsgán te majd átültesd azt gyakorlatba, jól! :( Szóval a többség arra játszik, hogy jól megtanulja a képfeldolgozást, és valamit próbál felfogni grafikából, hogy épp meglegyen a kettes. :) Aki nagyon penge OpenGL-ből, az csinálhat házit, ami egy, vagy akár két jegyet is emelhet a jegyen, ha megvan a kettes. Kereszten egyébként a házi kötelező akinek nincs aláírása, mivel ott nincs zh, viszont a könnyebb képfeldolgozás is kevesebb súllyal esik latba. Sajnos.

Tan

Szerintem egy nagyon jó tárgy, nagyon hasznos, korrekt anyaggal es a hozzá tartozó megfelelő tanári felügyelettel. Ez a tárgy szerintem választhatóan kötelező minden embernek, aki a szakmában dolgozik.

Szóval mindenkeppen vedd fel, mindenkinek ajánlom. Az osztályzás korrekt, és megfelelő hozzáállással lehet igen jó jegyet is szerezni.

-- Peti - 2006.01.15.

Nehéz

Jól magyaráz Szirmay, de ettől még nehéz a tárgy. Sokaknak "diplomaválasztó". Bsc-ben igazán átkerülhetett volna a szakmai választhatók közé, szerintem oda való. (Tehát nem csak azért mondom, mert nehezen veszem rá magam a megtanulására.)