Számítógép az alkalmazott analízisben

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Mint az a tárgy nevéből, és a NEPTUN-beli tárgyleírásból (2007 jún) egyáltalán nem sejthető, ez a tárgy a Mathematica nevű nyelvvel foglalkozik. Az előadások a H épületbeli DERIVE labor felirattal ellátott ajtó mögött zajlanak egy számítógép laborban, ahol lehetőség van az órai anyag kipróbálására. Az előadások kis csoportban zajlanak, így stílusukban meglehetősen eltérnek a hagyományos előadásoktól, a hangnem sokkal közvetlenebb. Néha kiselőadásokat is lehet tartani bizonyos témakörökkel kapcsolatban. A tárból kötelező házi feladat is van, amely valamilyen értelmes feladat megvalósítása Mathematicában. Értelmes feladat alatt itt valamilyen -mások által- is használható lehetőleg a személyes érdeklődési körbe (kutatási területhez) tartozó programcsomag elkészítését kell érteni.

Maga a Mathematica az egyszerű szimbolikus műveletek, pl trészlettörtekre bontás, integráltranszformációkon kívül ténylegesen (több kavesebb szenvedés árán) rábírható, hogy azt csinálja amit mi szeretnénk, tehát általános célokra is alkalmas, mint pl a MATLAB, és nagyon hasznos lehet , hogyha valaki olyan feladattal találkozik, ahol matematikai problámákat is meg kell oldania, mivel a beépített függvények jelentősen gyorsabbak lehetnek, mint egy saját készítésű (nem a legjobb megoldást használó) c++ program, ezen kívül, mint azt a program készítője folyton hangoztatni igyekszik ezt elegánsan is meg lehet tenni. Elegancia alatt itt a Deklaratív Programozás tárgyban is tapasztalható tömörséget, a beépített függvények kreatív módon történő használatát kell érteni, tehát pl egy a feladato elvégző megoldás lehet akár 2 sor is. Azonban ez azért nem mindig oylan nagyon nyilvánvaló, hogy ezt mégis hogyan kénem megcsinálni,ezért kellő mennyiségű gyakorlás mindenképpen szükséges a nyelv megismeréséhez.

MadayPeter 2007 június

%META:FORM{name="ValaszthatoForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Számítógép az alkalmazott analízisben"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value=""}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="Analízis (TTK)"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Tóth János dr."}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="3"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="2"}% %META:FIELD{name="Flv" title="Félév" value="őszi, tavaszi"}% %META:FIELD{name="Terlet" title="Terület" value="Programozás"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="ajánlott"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="kis házik , nagy házi , kiselőadás"}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="könyv elolvasása - nagy meló"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="5"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="könyv elolvasása - nagy meló"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%