Reklámszociológia

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
  • A követelmények*: 5x van katalógus random időpontokban, ebből 3-mat kell aláírnod. Ha nem te írod alá, buktad a tárgyat. Van egy nettó 10 oldalas esszé (képek, fedőlap, minden nélkül) a végén, amit szorgalmi időszak végéig le kell adni, majd vizsgaidőszakban megvédeni. Ez egy lájtos elbeszélgetés arról, hogy mit írtál, mi a további véleményed az ügyről. Nem tudom ez valóban befolyásolja-e a kapott jegyet. Nálam nem kérdezett bele (leszámítva hogy valóban én írtam-e :) ). Az esszéhez komoly irodalomjegyzéket vár: mindent sorolj fel, a legkisebb index.hu cikkig, amiből valami gondolatot használsz a dolgozatban.

Haszprus - 2005.12.19.

Virányi Péter kurzusába jártam, az órák szórakoztatók és érdekesek voltak, rengeteget sztorizik, simán ajánlható a jelenlét már csak emiatt is.

A követelmények: 5x van katalógus random időpontokban, ebből hármat kell aláírnod. Ha nem te írod alá, buktad a tárgyat. Van egy 10 oldalas esszé a végén, amit szorgalmi időszak végéig le kell adni, majd vizsgaidőszakban megvédeni. Én 2 embert láttam vizsgát védeni, nem volt túl komoly az ügy, lájtos elbeszélgetés arról, hogy mit írtál, mi a további véleményed az ügyről. Nem tudom ez valóban befolyásolja-e a kapott jegyet. Nálam nem kérdezett bele (leszámítva hogy valóban én írtam-e :) ).

Ha internetes reklámról írsz esszét, akkor óvatosan, mert a technikai részletekre nem kíváncsi, de a trendekre stb-re igen. Szóval pixelekről hallani sem akar :)

Cilu - 2006.01.10

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Előadásai nem száraz, oktató jellegűek, hanem a jelen és a (közel)múlt különböző médiában megjelent reklámainak a teljesen emberközeli "elemzését", trükkjeit, hátterében álló munkát meséli el sztori formájában. Az előadó célja saját megfogalmazása szerint pár éve a következő volt: "Azt szeretném, ha a reklámszakembereket embernek tekintenék, pont olyan embernek, mint önök." Aki esetleg webfejlesztéssel vagy televíziózással akar a későbbiekben akár technikai szinten is foglalkozni, annak szakmailag is igen hasznos lehet ez a tárgy. Tanulni hagyományos értelemben nem kell, mert az előadás abszolút azonnal ehető, az ember a saját tapasztalataival azonnal a helyére tudja tenni a dolgokat. A megírandó esszénél arra kell csak vigyázni, hogy ne másold valakiről, és nem másold akár egy más oktatási intézmény megfelelő reklámszaki hallgatójának segítségével, mert 1 mp alatt kiszúrja, nagyon jó a memóriája. Ha a saját véleményedet mondod el, az a reklámszakma szempontjából lehet pontatlan, egy mérnökjelölttől nem irodalmi elemzést vár... az egyedi írásokat nagyon szereti. (Pl. ha egy kis faluban laksz, és az ottani reklámlehetőségekről írsz, az pl. tuti befutó...) Aki csak egy picit is érdeklődik a téma iránt, nem fogja megbánni.

nessie

Érdekes az előadás, mesél a tanár, időnként kérdez, be lehet menni, de nem muszáj, viszont: összesen öt alkalommal van katalógus, ebből háromszor kell ott lenni. Nem mindig nézi meg vizsgán, ha emlékszik az arcodra, akkor nem figyel oda.

Be kell adni egy kb. tízoldalas tanulmányt valamilyen termék, termékcsoport, médium reklámjával kapcsolatban (Nők és a reklám, Intelligens mosóporok, Flashes hirdetések, stb.). Lehet internetes téma is, ezzel csak az a baj, hogy túl sokan választják, viszont a pasi nem ért igazán hozzá. Nem érdemes mással megíratni, mert tudja, hogy mérnökök vagyunk (leszünk), ezért egyáltalán nem vár el tudományos megállapításokat, csak józan paraszti eszet. Ha más - közgázos ismerős - írja meg, úgyis észreveszi; elég sok könyvet írt ő is a témában, szar dolog, ha a saját tanulmányát látja viszont. Elvileg van vizsga, ha valamivel nem ért egyet vagy látja, hogy nem te írtad, belekérdez, de kb. öt perc az egész..

Nekem négy óra munkával sikerült megírnom egy nyolcoldalas tanulmányt Flashről, ötös lett és még a jelenléti papírokat se nézte meg. Két kreditet simán megér.

Dániel, Villany Site

Az előadás elég érdekes, a reklámiparba, reklámkampánytervezésbe nyújt betekintést. Sok kulisszatitkot mond el az előadó. Szóval jók az előadások. A követelmény egy 10 oldalas esszé megírása. Itt elég komolyan veszi az oldalszámot, és ügyelj az irodalomjegyzék meglétére. Ezt az esszét kell "megvédeni" egy vizsgalakalom alkalmával a félév végén. Nem nagy energiabefektetéssel elvégezhető a tantárgy, de tudnod kell beszélni az esszédről. Az órákon a katalógust nem veszi komolyan, ha sokan vannak írat egyet.