Programozás MS Windows alatt

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Programozás MS Windows alatt
Tárgykód
VIHVJV43
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
HVT
Követelmények
Jelenlét
ajánlott
Labor
van
KisZH
nincs
NagyZH
1 db
Házi feladat
1 db
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


Jelenleg az egyik legelterjedtebb PC-s operációs rendszer a Microsoft Windows. Az alatta futó applikációk programozása speciális programozói ismereteket igényel. A tantárgy bevezet a Microsoft Windows operációs rendszer alatti programozásba C/C++ nyelven és gyakorlati ismereteket nyújt a C/C++ fejlesztői környezet használatában. Ismertetésre kerülnek az API valamint korlátozott mértékben az MFC alapú programozási ismeretek.


Követelmények

Előtanulmányi rend

A szorgalmi időszakban

  • A házi feladat elkészítése, beadása és elfogadása a szorgalmi időszak végéig. A házi feladat egy az oktatóval egyeztetett C/C++ program elkészítése standard API vagy MFC használatával. A program közepes terjedelmű, általában egy bizonyos Windows/grafikai funkciót kell demonstrálnia. A házi feladat osztályzása ötfokozatú skálán, érdemjegyekkel történik.
  • A nagyZH legalább elégségesre történő megírása a tanóra keretében. A ZH egy konkrét programozási feladat tényleges elvégzése.
  • Pótlási lehetőségek:
    • A nagyZH, félévközben egyszer, majd pótlási héten különeljárási díj fejében pótolható.
    • A házi feladat különeljárási díj ellenében a pótlási héten pótolható.

Félévvégi jegy

  • A félévi jegy a zárthelyire és a házi feladatra kapott jegyek átlaga, a hagyományos kerekítési szabályok szerint.

Jegyzetek, segédanyagok

Hasznos WinAPI-s segédprogramok

ShoWin

  • A ShoWin felsorolja a kurzor alatti windowsos control legfontosabb tulajdonságait (Class Name, Window Handle, Parent Window, koordináták, stb). Megmutatja a láthatatlanná tett ablakokat is. A kiválasztott ablakot vagy controlt képes eltüntetni, visszahozni, bezárni, engedélyezni, tiltani, és előre hozni (Stay On Top).

WinSpy

  • A ShoWin-hez képest lényegesen több adatot mutat a kiválasztott ablakról. Az ablakot nem csak kurzorral, hanem egy fából is ki lehet választani. Letölthető forráskóddal együtt a http://www.catch22.net/software/winspy.asp oldalról.

Tippek

A tárgy csak laborokból áll, WinAPI-t tanulunk programozni. A 2003. tavaszi félév végén be kellett adni egy házi feladatot és írni kell egy ZH-t, ahol két standard feladat közül lehetett választani. Bármilyen papír alapú segédeszközt lehetett használni. Tipikus feladatok: téglalap/ellipszis rajzolás, szöveg kiírás, animáció timerrel, dialógusablakok. Jó alapozás a 1.1-es szakirány Szoftver technikák tárgyának első részéhez.

Annyival egészíteném ki, hogy 2009-ben már vizsgás a tárgy, de jó zh + közepes/erős nagyházi + órai aktivitásra osztogatja a megajánlott ötösöket, illetve ZH-n bármilyen elektronikus segédeszköz (még net is) használható volt.

-- Maco - 2010.01.10.