Pólya-Szegő matematikai feladatmegoldó szeminárium

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Neptun szerint a tárgy előadója Pröhle Péter, de ő csak szemlélőként ven jelen, a piszkos munkát 2002-ben végzett fazekasos hallgatók (Béky Bence, Horváth Illés és Zsbán Ambrus) végzik. Idén beszállt a javításba Komjáthy Júlia is.

Minden órára kapunk 5-6 matek feladatot, amin egy hétig lehet gondolkozni. A lefedett témakörök elsősorban az analízis, a kombinatorika és a valószínűségszámítás, de az egyszerűbb példák között előfordul néha gráfelmélet vagy geometria is. A feladatok 90%-a informatikusok számára is emészthető. Az órán önként lehet jelentkezni, hogy ki akarja táblánál elmondani a megoldást. Az év elején még aktívak az emberek, de a zh időszakban legtöbbször a feladókra hárul a munka.

Óra végén közösen megszavazzuk, hogy melyik feladatot írjuk le a következő órára, angol nyelven. A beadott dolgozatokat 0, 0.5 vagy 1 pontra értékelik. Kisebb hiányosságok miatt vagy nyelvi hibáért nem vonnak le pontot. A jegyhez félév végéig 8 pontot kell összegyűjteni, 5-ösnél rosszabbat nem adnak. Az órákra nem kötelező bejárni, de nagyon ajánlott, mert az ott elhangzottak alapján lényegesen könnyebb rekonstruálni a megoldást, mint önállóan rájönni.

Összességében viszonylag sokat kell dolgozni a házi feladatokkal, de akit érdekel a matek, és szeretné szinten tartani a tudását, annak megéri.

-- Peti - 2006.02.27.

Pröhle Péter reklámja

A Pólya--Szegő szeminárium egy bevált lehetőség arra, hogy a gondolkodtató és nem-számonkérő feladatok megoldásával a problémamegoldó készségünket szinten tartsuk az egyetemi tanulmányok kreativitást sorvasztó mellékhatása ellenében. Jó TDK-hoz és szakdolgozathoz az egyetemi tananyag ismerete mellett a rugalmas feladatmegoldó készségre is szükseg van.

Többnyire a Pólya—Szegő feladatgyűjtemény és az évente megrendezett egyetemek közti nemzetközi matematika verseny feladatait használjuk.

Elsősorban jó matematikus, fizikus és informatikus hallgatók járnak, több éven keresztül minden félévben, — a tehetséggondozás folyamatossága érdekében. A szeminárium egyúttal találkozó az öt évfolyam legjobbjai számára.

A bevált idő: hétfő 16^15 — 17^45 (+-15' eltolás közkivánat szerint), a bevált hely: H épület, IV. emelet, 45/a terem.

Neptun kód: BME TE 90 9 103 Pólya—Szegő/4 (2 óra előadás, 3 kredit) (szabadon választható, az egyéb felvehető tárgyak listáján).

Üdvözlettel: Pröhle Péter.


MÓDSZERÜNK

Jelentősen eltér az egyéb feladatmegoldó szemináriumoktól a szemináriumunk célja, tartalma és módszere.

Csak az első-, esetleg a másodéves anyagra épülnek a feladatok, de mégsem tananyag-számonkérőek, és a megoldásuk éppen ezért kreativitást igényel. A kiadott feladatokat ki-ki maga oldja meg otthon. A soronkövetkező szemináriumon megbeszéljük a megoldási lehetőségeket és ötleteket.

KÖVETELMÉNYEK

Jelenlegi egyetlen követelmény az, hogy az órán ténylegesen részletesen megbeszélt feladatok közül az egyiket az óra végén kiválasztjuk, és azt a következő órára leírjuk, és hogy a kor követelményeivel haladjunk, rögtön angolul. Persze angolból is segítséget nyújtunk egymásnak. Így nyugodtan jöhetnek azok is, akiknek a feladatok megoldása nehéz lenne, de a megoldásokat élvezettel meghallgatnák, átgondolnák és angolul leírnák.

A látszólagos lazaság oka: JEGYÉRT KÖTELEZŐEN MEGOLDANDÓ FELADATOK NEM LEHETNEK AKÁRMILYEN JÓK ÉS GONDOLKODÁSRA SERKENTŐEK, ÉPPEN A SZÁMONKÉRÉS DETERMINISZTIKUS TELJESÍTHETŐSÉGÉNEK SZOKÁSOS GARANTÁLÁSA MIATT.

Tehát a menedzser-bürokratikus számonkérés mellőzése a megoldás, ha igazi tartalmi minőséget akarunk a manapság divatos minőségbiztosítás helyett.