Monolit integrált áramkörök készítése

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Tantárgyi adatlap: https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIEE9355/

Leírás

Ha sajátkezűleg akartok (egyszerű) integrált áramkört készíteni, vegyétek fel ezt a tárgyat! A tárgy 6 db., összevont, 4-5 órás laborgyakorlatból áll és 4-5 fős kiscsoportos foglalkozás keretében zajlik. Több csoport esetén a tanárnő mellett besegítenek a tanszéki doktoranduszok.

Az időigényes technológiai folyamatokra (termikus oxidnövesztés, diffúzió, nagyvákuumra leszívás) várva mesélik el az elméleti hátteret, mutogatnak meg mindent az EET saját, kicsi félvezetőtechnológiai laborjában. Az egész teljesen gyakorlatorientált. Lehet egykristályos Si szeletet fogdosni, salétromsavban leforralni, 1100 C fokos kályhába nyúlkálni, szilícium-dioxidot maratni, bór diffúziót csinálni... :)

Az eredmény csoportonként 2-3 Si szelet, tele p-MOS tranzisztorokkal, amik többnyire működnek is ;), és chipenként kiadnak 2 db. 4-bemenetű NOR-kaput meg egy 4-szegmenses tranzisztort (mindig ugyanez készül). Ezt még utána lehet darabolni, tokozni, bemérni. Ha nagyon beleszerettél, vihetsz haza egy tokozott IC-t emlékbe! :)

Közben mindig van egy kis keksz, tea, lazítás, hogy ne legyen túl megerőltető a hosszú gyakorlat! ;)

A tárgy eddig mindig az őszi félévben indult és az előzetes tárgyjelentkezés legelején betelt az 20-25 fős létszám. (A 2008/2009/1. félévben esélyes először, hogy nem indul el, mert nincs elég jelentkező...)

Elég jelentkező és érdeklődés esetén előfordult, hogy 1 vagy 2 csoportra való ember a nyári szünet első heteiben, egy-egy hét alatt lenyomta a tárgyat (gyors vizsga, indexbe beírás az őszi vizsgaidőszak végén), de ez most a BSc nyári termelési gyakorlata miatt kétséges.

Útmutató

Innen letölhető PDF-ben: http://www.eet.bme.hu/new/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=25&Itemid=94

Benne van a "recept", és egy kis alapozás is, ami aztán jól jön a vizsgán.

Követelményekről

Hivatalosan, csoportonként egy mérési jegyzőkönyv az aláírás feltétele. A vizsga időpontja rugalmas, és ha a gyakorlatokon nem aludtál, 4-es vagy 5-ös garantált.

-- Blue - 2008.06.17.