Mikrorendszerek tervezése

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mikrorendszerek tervezése
Tárgykód
VIMIMA14
Általános infók
Szak
villany MSc
Kredit
4
Ajánlott félév
2
Tanszék
MIT
Követelmények
KisZH
nincs
NagyZH
nincs
Házi feladat
1 db
Vizsga
szóbeli
Elérhetőségek


Kedvcsináló

2007

A tárgyat Fehér Béla tartja, amikor én hallgattam elég családias jellege volt. A villanyos beágy-as szakirányon lévőknek nem lesz nehéz - én infósként csináltam, nekem sem volt annyira. Annak ajánlom ezt a tárgyat, akit érdekel a téma, mert a házihoz kell némi érdeklődés.

A tárgy első fele a "soft core" processzorokról ad egy gyors átfogó képet ezek általában vetítős órák. Ha eddig nem láttál még FPGA-t, akkor kicsit gyors lesz a tempó, de ha kérdezel akkor Fehér Béla szívesen elmagyarázza. Amikor én hallgattam, akkor nekünk volt talán két olyan gyakorlat, amikor egy XR16 nevű open source procit programoztunk a laborban. Ha nem hallottál a Verilog, vagy a VHDL nyelvekről nem árt utánajárni (az infós mérés I. tárgy honlapján fent van egy gyors összefoglaló verilog-ból, az jó alap). A házihoz meg úgyis kell.

Van egy ZH is. Ha bejársz órákra, vagy foglalkoztál a témával nem lesz nehéz. A második fele az anyagnak a Xilinx Microblaze nevű processzora körül forog. Megismerkedhetsz az ISE és az EDK nevű programokkal (olyan számításigényes egy-egy fordítás, hogy akár meg is ebédelhetsz, amíg lefordul az aktuális programkód). Az órák fele vetítős, fele a laborban van.

A laborban inkább mindenki a háziját írta (célhardver csak ott van), mert nem egy egyszerű dolog az sem: A házi feladatot mi két vagy három fős csoportokban írtuk (volt aki egyedül csinálta). A szabvány feladat egy számológép megalkotása (input PS2 billentyűzet; output VGA; és egy processzor), de bármit csinálhatsz, ami hasonló nehézségű. A perifériákat meg kell "írni", ha találsz neten anyagot az is jó, csak működjön. Procit adnak (mármint a kódját). Talán a házi legnehezebb a tárgyon belül.

A vizsga nem rázós. Az elméletet kérdezik vissza. Ha tanulsz, nem nehéz jó jegyet szerezni.

-- Laci - 2007.02.08.


Vizsga

2020.01.06

Házi feladat

Tippek a házihoz

  • A Logsys bővítő VGA kimenetének színkomponenseit 2-2 bittel lehet vezérelni, a 3 komponensre ez összesen 6 vonal. Én fehér fényt szerettem volna, így mind a 6 vonalat egyetlen vezérlő bitre kötöttem. Nem működött. Ha csak egy komponens egy vonalára kötöttem rá, vagy mind a 3 komponens egy-egy vonalára, úgy jó volt.
  • A beillesztett periféria címzésére csak 9 bitet tudtam felhasználni, a fölötte lévőek nem jutottak el a modulhoz. -- Droti - 16/17 ősz