Mikrohullámú áramkörök tervezése és szimulációja

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mikrohullámú áramkörök tervezése és szimulációja
Tárgykód
VIHVAV08
Általános infók
Szak
villany MSc
Kredit
4
Ajánlott félév
tavasz
Tanszék
HVT
Követelmények
Jelenlét
nincs
NagyZH
2 db
Vizsga
szóbeli
Elérhetőségek

Tantárgyi leírás, kedvcsináló

Napjainkban az információs rendszerek sebességével szemben támasztott követelményeink folyamatosan növekednek. Ezen igények kielégítése csak a frekvencia és sávszélesség növelésével lehetséges. Azonban a rádiófrekvenciás és mikrohullámú áramkörök és rendszerek működésének leírása, és így tervezése a hagyományos elektronikai szemlélettel (módszerekkel) nem lehetséges. Éppen ezért a tantárgy célja a mikrohullámú áramkörök és rendszerszemlélet megismertetése a hallgatósággal. A félév során bemutatásra kerülnek a mikrohullámú távközlési rendszerekben használt legfontosabb aktív és passzív áramköri elemek, azok működésének elmélete és a tervezésükhöz szükséges alapvető módszerek. A tárgy betekintést nyújt a napjainkban leggyakrabban alkalmazott mikrohullámú áramkör- és térszimulációs szoftverek kezelésébe, illetve áramkör tervezési példákon keresztül mutatjuk be a mérnöki gyakorlatban felhasználható módszerek hatékonyságát és alkalmazhatóságának előnyeit.

Számos hazai és külföldi vállalat keres és alkalmaz mikrohullámú áramkörismerettel és nagyfrekvenciás rendszerszemlélettel rendelkező mérnököket. Így a tantárgyat elvégző hallgatók az iparban magasra értékelt tudásra tesznek szert, mely önmagában biztosítja a munkaerőpiacon való helytállásukat.

Előadók

Követelmények

Évközben a két ZH leglább elégséges szintre történő teljesítése elvárt az aláírás megszerzéséhez. Amennyiben a két ZH átlaga jeles, vizsgajegyként megajánlott a jeles érdemjegy.

Ajánlott kiegészítő tárgy

A tárgyat jól kiegészíti, a szintén ezen a tanszéken, tavaszi félévben futó Nagyfrekvenciás elektromágneses eszközök számítógépes modellezése tárgy, amely szorosan kapcsolódik ehhez a tématerülethez. Egyik tárgy sem előfeltétele/előkövetelménye a másiknak, a két tárgy egymástól függetlenül felvehető!. További információkért érdemes felkeresni a másik tárgy lapját: Nagyfrekvenciás elektromágneses eszközök számítógépes modellezése

Segédanyagok

A tantárgy részletes időbeosztása és az összes segédanyag megtalálható a HVT új tanulmányi portálján, ahová a BME-címtár azonosítóval léphetnek be a kurzust hallgatók. A tanulmányi portálon mindig megtalálhatóak az aktuális információk a tárggyal kapcsolatban.