Mezőszimuláció végeselem módszerrel

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mezőszimuláció végeselem módszerrel
Tárgykód
VIHVJV35
Általános infók
Kredit
4
Tanszék
HVT
Követelmények
Jelenlét
kötelező
Labor
nincs
KisZH
nincs
NagyZH
nincs
Házi feladat
van
Vizsga
van
Elérhetőségek


A végeselem-módszer (VEM) egyre nagyobb szerepet játszik a mérnöki munkában. A tárgy célja a VEM alapjainak megismerése és módszer FEMLAB alkalmazásához szükséges ismeretek elsajátítása. Az elméleti alapokat különböző mezőszimulációs szoftverek (jellemzően Matlab PDE Toolbox, betekintés szintjén Comsol Multiphysics) megismerése és tipikus elektromágneses térszámítási feladatok szoftveres megoldása követi.

Segédanyagok

Az aktuális segédanyagok a tárgy honlapjáról érhetőek el (elméleti jegyzet, illetve a gyakorlatokon bemutatott példák Matlab-kódjai).

Házi feladat

A félév során mindenki kap egy házi feladatot, amelyet lehet a kiadott listából választani, de saját ötlet alapján is készíthető. Mindenkinek van konzulense, akitől személyesen/e-mailben is kérhet segítséget, javaslatokat a feladatával kapcsolatban. Az aláírás feltétele legalább egy személyes konzultáció a pótlási hét végéig. A kész házi feladat dokumentációját a konzulensnek ugyancsak el kell küldeni.

Vizsga

A tárgy vizsgás, a vizsga során a megoldott házi feladatot kell bemutatni 15-20 percben. Az oktatók egy vizsgaalkalomra törekednek, hogy mindenki meghallgathassa a többiek előadását is, de ha valakinek nem felel meg a megbeszélt időpont, biztosítanak másik lehetőséget.

Vélemények

  • 2013/14: Az előadásokat Dr. Pávó József, a gyakorlatokat Dr. Bilicz Sándor tartotta. A jelenlétet katalógussal nem ellenőrizték, de érdemes volt bejárni, szerintem jól követhető, érdekes órákat tartottak. Vizsgán jellemzően jelest kapott mindenki, viszont ha valaki PPT helyett PDF-ből adott elő, azt megkérték, hogy adja majd elő még egyszer, mert így nem tudnak ötöst adni. A tárgyat azoknak ajánlanám, akiket érdekelt az EMT alapjai, az ott megszerzett tudásra nagyban épít a Mezőszimuláció. A házi feladatra ugyan kell időt szánni, de négy kreditért ez teljesen megfelelő. S.Á.