MATLAB programozás

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Követelmények: http://goliat.eik.bme.hu/~vargag/education/targyak/MATLABP.htm


Az orak a fizika tanszek egyik laborjaban zajlanak, altalaban tobb ember jelenik meg mint ahany gep van (ez nem feltetlenul rossz, lehet felvaltva gepelni). Bejarni kotelezo, van katalogus.

Ora elejen az eloado kioszt 4-5 oldalnyi fenymasolt 'matlab-kodot', ezt kell begepelni, probalgatni, helpet nezegetni izles szerint (kozben lehet kerdezni). Egy-egy 'blokk' utan elmondja az eloado hogy mi mire volt jo, ezt erdemes melleirogatni.

ZH

A ZH nem nehez, be lehet vinni a fenymasolt lapokat. A felkeszules kb annyi hogy ezeket egyszer atolvasod. Ha a ZH-t nem tudod befejezni, de mondjuk 2-esre megcsinalod, akkor otthon folytathatod es nagyhazival egyutt kell leadnod.

ZH 2005. tavaszan

Megadta a Newton-fele 3/8-as kozelites kepletet (hatarozott integral kozelites), ehhez kellett fuggvenyt irni (nem kellett hozza matrix...). Ezutan egy GUI-t kellett kesziteni, amin a user megadhatja a fv-t, a ket hatart es a pontossagot. A progi gombnyomasra kirajzolja a grafikont es kiirja az integral erteket. A fuggveny megirasa 40 pont, a GUI 60 pont.

Nagyhazi

Lehet valasztani a kiirt feladatok kozul vagy lehet hozni sajat temat (pl ha onlabon matlabozol, akkor az ottani hazit elsutheted itt is). A programot dokumentalni kell (feladat kituzese, megoldas elmelete, fejlesztoi/felhasznaloi doksi. 2-3 oldal eleg). A szukseges ido fugg a feladattol, erdemes kitalalni valami jot vagy lecsapni egy konnyebbre a kiirtak kozul. A 2005/8-ast pl egy delutan+este alatt meg lehet csinalni 5-osre.

Altalanos MATLAB feleves feladatok (2005. tavasz):

 1. Keszitsen egyvaltozos fuggvenyt interpolalo programot (Lagrange interpolacio, Newton-fele interpolacio, Hermite-fele interpolacio)
 2. Keszitsen az egy-, ket-, es haromvaltozos fuggvenyek spline interpolaciojahoz grafikus felhasznaloi feluletet
 3. Keszitsen olyan programot, amely eloallitja a numerikus derivalas operatorait szimbolikusan
 4. Keszitsen olyan programot, amely eloallitja a numerikus integralas operatorait (formulait) szimbolikusan
 5. Keszitsen olyan programot, amely eloallitja egy egyvaltozos fuggveny Csebisev sorfejteset
 6. Keszitsen olyan programot, amely eloallitja egy egyvaltozos fuggveny Legendre sorfejteset
 7. Keszitsen olyan programot, amely eloallitja egy egyvaltozos fuggveny trigonometrikus sorfejteset gyors Fourier transzformacioval
 8. Az f(x)=0 egyenletet oldja meg intervalum-felezeses es hurmodszerrel
 9. Az f(x)=0 egyenletet oldja meg sorozatos kozelitessel (szukcessziv approximacio) es Newton-modszerrel (erinto-modszer)
 10. Az f(x)=0 egyenletet oldja meg gradiens modszerrel
 11. Kvadratikus matrix minimalpolinomjat hatarozza meg Krilov-fele sorozattal

-- blaq - 2005.09.04.

A tárgy csak a tavaszi félévben indul. 2010-ben is a fentihez hasonló volt, a ZH-n 50-50 pontot lehetett kapni a megoldó mag és a GUI elkészítéséért. A tárgyhonlapon van minta ZH és az egyik prezentációban is találni példafeladatot:

-- Szárnyó