Mérés laboratórium 4. - Ellenőrző mérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
← Vissza az előző oldalra – Mérés laboratórium 4.

Ethernet

A mérés oldalán lévő switch cli manual használható volt.

Derítsd ki soros porton a switch IP címét, majd csatlakozz hozzá böngészőből. Stb.

TCP/IP

switch konfigolása (dhcp-re állítás, új user felvitele, mentés) továbbá snmpwalk használata.

alkalmazási réteg vizsgálata: indítsa el a wiresharkot és utána az ubuntut és kapcsolja is ki és elemezze a forgalmat. Meg kell nézni közben, hogy milyen ip címet kapott a gép ipconfig paranccsal!

VoIP

Invite ACk írása, kapcsolat kiépítésének wiresharkkal való analizálása


Építsen ki kétirányú hangkapcsolatot a VoIP telefon és az IPtel program között. Rögzítse a forgalmat Wireshark segítségével. (Mindegyik SIP üzenettípusra - invite, ack, bye - volt egy példaüzenet, azokat kellett átírni.)

1. feladat Keresse meg a telefon IP címét és SIP azonosítóját 2. feladat Hívja fel az SJPhone-al az IP telefont, rögzítse a forgalmat wireshark-kal A rögzített üzenetekben keresse meg a következő infókat: - Milyen kódolásokat képes használni az SJPhone - Milyen kódolásban egyeztek meg a kapcsolatfelépítés alatt - Milyen porton megy az RTP forgalom 3. feladat Az IPTel segítségével és kézzel írt SIP üzenetekkel (minta üzenetek megadva) építse fel kézzel a kapcsolatot. A számítógép használja a 9300-as portot. A kapcsolat felépítése után a megfelelő beállításokkal indítsa el a hang forgalmat. A folyamatot rögzítse wireshark-kal.

Windows

Szolgáltatás és Erőforrás vizsgálata.

  1. Szolgáltatás:
    1. Win Man. Inst. (WMIÖ szolgáltatást nézze meg. Mi a szerepe. Külső, belső neve. Milyen felhasználói név alatt fut.

b. Milyen függőségei vannak? c. Csinálja meg, hogy a második hiba után induljon újra a PC. :) d. Milyen fájlba van implementálva ez a szolgáltatás? (Nálam elfogadták, hogy az svchost-ban, mert az exe/dll neve nem derült ki a start path-ból.)

  1. Erőforrás
    1. Melyik svchost.exe -nek volt a legmagasabb a fizikai mem. foglalása? Milyen csoportba tartozik? (A Task Managerben nézhető meg a csoportnév!)

b. Melyik PID-jű folyamatnak a legmagasabb a memória csúcsértéke?

1.1 Hozzon létre egy vizsgazo1 és egy vizsgazo2 nevű felhasználót (jelszó: MeresLabor4)! 1.2 Hozzon létre egy Vizsgazok nevű csoportot, és rakja bele az előbb létrehozott felhasználókat! 1.3 Kérdezze le az új felhasználók és a csoport SID-jét!

2.1 Hozza létre a következő könyvtárstruktúrát, és állítsa be rajta a megadott jogosultságokat! c:\ test1 A vizsgazo1 a tulajdonosa, az engedélyeket a szülőtől örökli test2 Az engedélyeket a szülőtől örökli, ezen kívül a Vizsgazok csoportnak teljes hozzáférése van. test3 Csak a Vizsgazok csoport érheti el a könyvtárat, neki teljes hozzáférése van 2.2 Milyen jogosultságot kéne beállítani még, ha azt szeretnénk, hogy a vizsgazo2 nevű felhasználó biztos ne tudjon írni a test2 könyvtárba? 2.3 Ossza meg a test1 könyvtárat, és állítson be olyan jogosultságokat, hogy a megosztáson keresztül csak olvasni lehessen a könyvtár tartalmát! A gazdagépről próbálja is ki, hogy megfelelő-e a beállítás!

Linux

Telepítés befejezése, új felhasználó létrehozása Egyik felének Samba szerver, másiknak FTP szerver beállítása. A felhasználó könyvtárba egy fájl létrehozása root jogosultsággal, majd ennek a fájlnak az elérése SAmban/FTP-n keresztül, ehhez leírni a parancsot, ami beállítja a fájlnak a tulajdonosát, hogy az új user is letölthesse a fájlt (chown user1 /home/user1/root_file.txt)

-- Velias - 2009.05.05.