Lego Kör

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
LEGO Kör
Nyitás vagy gyűlés
Gyakoriság
hetente
Időpont
hétfő
Hely
SCH 1619
Általános infók
Alapítás
2008
Körvezető
Reszort
Simonyi Károly Szakkollégium
Elérhetőségek

LEGO Kör

Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni

Rólunk:

2008. márciusában kezdtünk el először foglalkozni Lego MINDSTORMS készletekkel, hogy ne csak magunkat szórakoztassuk, elhatároztuk, hogy alapítunk egy robotikával foglalkozó kört. Hamar a Simonyi Szakkoliban találtuk magunkat. A Szakkollégium és a lelkes tagok támogatásával hamar komoly Lego készletre, és robot eszközparkra tettünk szert.

Ma már nem csak ezzel foglalkozunk, nyitottunk a mesterséges intelligencia, az ipari irányítástechnika, az űrtechnológia és az alternatív irányításmódok felé is. Eszközeink és tapasztaltabb tagjaink lehetőséget és tudást nyújtanak az innovatív ötletek megvalósításához, korszerű technológiák megismeréséhez. Nálunk bárki megtalálhatja a számára megfelelő szakterületet.

Aktív projektek

  • 3D Nyomtató
A projekt célja a laborunkban lévő 3d nyomtató fejlesztése, karbantartása és üzemeltetése. A tagok megismerkedhetnek a 3d nyomtatás előnyeivel és hátrányaival, modell tervezéssél, illetve azzal is hogy hogyan készíts akár sajátot házilag.
  • DORA
A projekt egy saját maga tervez és fejleszt egy omnidirekcionális, környezetét feltérképező és abban navigáló robotot.
  • INDACT
Az Industrial Automation and Control Technology project(továbbiakban INDACT) a LEGO kör Ipari irányítástechnikával és automatizálással foglalkozó projectje. Célunk az olyan technológiák megismerése, melyek a gyártási folyamat irányításánál nagy részt jelen vannak.
A nehezen kiépíthető és módosítható relés vezérlések helyét a 70’-es években kezdték átvenni a Programozható Logikájú Kontrollerek (Programmable Logic Controller, röviden PLC), melyek nélkül manapság elképzelhetetlen az ipar. A körben ezt elsősorban egy, a MIT tanszéktől kapott, PLC-vel vezérelt végellenőrző és szortírozó asztalon találjuk meg, mely az INDACT project gondozásában áll, így kiváló lehetőséget nyújtunk olyanok számára, akiket érdekel a hús-vér(illetve acél-alumínium) mozgó gépek vezérlése.
Ezen kívül a projekt az ipar másik nagy szeglete, a robotok irányítása iránt is érdeklődik. Jelenleg épülő hengerkoordinátás robotkarunk megannyi érdekes feladatot tartogat: léptető motorok vezérlése, jeladók illesztése, a robotkar magasabb szintű vezérlése, pályatervezés stb. Mindezen feladatokat egy STM32 dev. board-on tervezzük végrehajtani, így azok jelentkezését is várjuk, akiket a fent említett microcontroller érdekel.
  • Leap Motion
A projekt a névadó eszköz - a Leap Motion - megismerését és határainak feltérképezését tűzte ki célul. Az eszköz önmagában mindössze 3 db infra-LED és az ezek által bevilágított karokat vagy pálca jellegű “tool”-okat észlelő két infrakamera, semmi feldolgozást nem végez, kizárólag rögzít. A kamerák által látott, maximum 240 FPS-es videófolyamot teljesen a driver dolgozza fel, így nem szükséges hardvercsere az új funkciókhoz.
Ez a vezérlési forma megannyi területen bevethető: egy számítógép egerének vagy billentyűzetének szimulálására, gesztusok felismerésére, robotok irányítására, vagy egyszerűbb játékok vezérlésére is alkalmas - mi ezek közül minddel foglalkozunk. A projekt a virtuális valóság vonalán is halad, saját összeszerelésű VR-headset-ünkben például viszontláthatjuk, amit az eszköz felismer a kéztartásunkból.
  • Mesterséges Intelligencia
A projekt célja, hogy rendszeres workshopokkal, friss tanulmányok olvasásával, a legújabb modellek implementálásával és saját projekteken való munkával hasznos ismereteket szerezzünk és minél jobban elmélyüljünk a gépi tanulás, neurális hálózatok és egyéb kurrens kutatási terültek világában.
A félév elején a projekt kiválaszt egy mindenki számára izgalmas témakört, majd félév közben egymást segítve próbáljuk leküzdeni a felmerülő problémákat, és közösen elsajátítani az adott témakör minden csínját-bínját.
  • SmartHome
A projektünk célja egy olyan plug&play rendszer létrehozása, amelyet otthon kényelmesen lehet beszerelni, majd üzemeltetni. A rendszer úgy működik, hogy a különböző konnektorok, villanykapcsolók, hőfok szabályzókat le cseréljük a mi okos eszközeinkre. Ezek az eszközök képesek az eredeti eszköz működését végrehajtani, de ezen felül ők távolról is irányíthatóak, képesek különböző adatok mérésére, és ezeket az adatokat vezeték nélkül továbbítani a Masternek. Mire lehet ez hasznos? Képzeljük el, azt a helyzetet, amikor ősszel ül az ember az ágyban 4-5 óra között, és olvas. A Nap fénye már nem elég erős ahhoz, hogy bevilágítsa a szobát, de amint felkapcsolja a villanyt, a kibocsájtott fény nagy része kárba fog veszni. Ebben az esetben a mi okos villanykapcsolónk, ami mondjuk fotoszenzorral van felszerelve, képes lehet arra, hogy csak annyira kapcsola fel a lámpákat, hogy a fény pont elegendő legyen, így spórolva az áramon. A rendszeret hálózati feszültségről történő üzemelésre tervezzük, úgy hogy az egységek egymáson keresztül WiFi-n tudnak a Master egységgel kommunikálni. A Master egység a hozzá érkező adatokat képes megjeleníteni, és egy szerverre továbbítani, majd a kapott beállítások alapján képes a Slave egységeken távolról beavatkozni.
  • UPRA
A projekt során egy megbízható, könnyen konfigurálható, kis karbantartást igénylő magaslégköri ballonplatformot fejlesztünk egyetemi kutatócsapatok kísérleteinek a sztratoszférába juttatásához. A célunk, hogy 3 kg hasznos terhet legalább 30 km-es magasságba tudjunk küldeni, majd onnan biztonságosan visszatérni a földre és begyűjteni az eszköz(öke)t. A tervünk, hogy a ballonplatform mellett saját földi állomást és vezérlőközpontot is kiépítünk, így teljes körű ballonos szolgáltatást tudunk majd nyújtani kutató és mérnökcsapatoknak az eszközük közeli-űrbe juttatásához.

Archívált projektek

  • Magyarok a Marson
A projekt elsődleges célja a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenyére (Magyarok a Marson) való felkészülés. A versenyen általában egy kerekeken guruló rover elkészítése a cél, aminek egy megadott küldetést kell teljesíteni. A robot vezérlése egy földi állomásról zajlik, ami lehet manuálisé és automata is. A felkészülés során az alábbi feladatokkal lehet megismerkedni, foglalkozni: mechanika tervezés, nyák tervezés, különböző mikrokontrollek programozása (stm32, esp8266, …), rover <-> vezérlőállomás kommunikáció tervezése, magas szintű vezérőszoftver elkészítése.
  • FPGA Projekt
A projektben FPGA-alapú rendszerek fejlesztésével foglalkozunk. Az FPGA-k olyan integrált áramkörök, melyekben a beépített hardverelemek közötti kapcsolatokat lehet programozni. Ezek lehetnek regiszterek, memóriák, lookup table-ök, hardveres szorzók, I/O blokkok, stb. Felépítésükből adódóan jól alkalmazhatóak nagysebességű kommunikációra, illetve párhuzamosítható számítások gyors elvégzésére.
A projekt tagjai betekintést nyerhetnek a hardverleíró nyelvek (HDL), a magas szintű szintézis (HLS), a heterogén számítási rendszerek, valamint a beágyazott szoftverek fejlesztésének világába.
Jelenleg egy panorámakép-készítő rendszeren dolgozunk. A cél egy szervomotorral forgatott kamera képeinek összefűzése valós időben. A motor vezérlését és a kamera képének feldolgozását egy FPGA végzi. Az összefűzőtt kép egy processzoros rendszerbe kerül, ahonnan egy szoftver továbbítja azt egy számítógépre hálózati kapcsolaton keresztül.
  • Gépi Látás
A projekt célja gépi látás alapú algoritmusok kipróbálása, és alkalmazása. Ehhez az OpenCV library által nyújtott eszközöket használjuk fel. Hosszú távon azt szeretnénk elérni, hogy a körben rendelkezésre álljanak olyan képfeldolgozás alapú szoftver komponensek, melyeket más projektekben egyszerűen fel tudunk használni. Ehhez igyekszünk minél több fajta felismerési módszert kipróbálni, és amelyeket úgy ítélünk meg, hogy használható éles alkalmazásban, annak demonstrációjára készítünk egy a LEGO-s standnál bemutatható programot.
A projekt további célja, hogy a frissen csatlakozók valamilyen kisebb feladat kapcsán megismerjék az OpenCV C++ API használatát, valamint az aktuális feladathoz kapcsolódó kutatási publikációkat. A projektet GIT verziókövetővel kezeljük, így a csatlakozók ennek kapcsán megismerkednek a verziókezelés alapjaival.


Mivel kereshettek?

A kör fő szolgáltatása 3D nyomtatás, ha szükséged lenne egy egyedi modellre, vagy szeretnéd, hogy kedvenc karaktered kézzel fogható legyen, talán csak az áramkörödet szeretnéd egyedileg dobozolni, nálunk van lehetőséged erre. Illetve ha csak, ki szeretnél valamit mérni, vagy csak forrasztani, arra is van lehetőséged nálunk.

Lego közélet:

A LEGO Kör sok lelkes embert tart számon, mégis a méret ellenére egy jó baráti társaságként működünk. Gyakran járunk együtt sörözni, vacsorákat, táborokat rendezünk, és a hetente megtartott gyűlések is laza, kötetlen hangulatban telnek.

Hogyan csatlakozhatok?

A LEGO Körnek bármelyik villanykaros a tagja lehet, ha elvégzi az alapozó tanfolyamunkat. Ha érdekel a dolog, látogass el weboldalunkra.

Média

Projektjeinkről gyakran jelennek meg beszámolók az Impulzusban, így ha valamelyik csapatunk munkája részletesebben érdekel, akkor ajánljuk ezeknek az elolvasását is: