LINUX alapú hálózatok

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


A tárgyról

Földe jegyzete (a kernelfordítós, PAM-os, NFS-es óra kimaradt).

Kedvcsináló

palacsint, 2007. 05. 29.

A tárgy a v2.518-ban van megtartva, ami egy ~20 férőhelyes labor a 40 fős kurzushoz elég kicsi, viszont a félév vége felé már így is elég szellős. A labor előnye viszont, hogy real-time ki lehet próbálni az órán elhangzottakat. :-)

Elég régóta Linuxozom, de így is akadtak újdonságok, vagy amit nem ártott jobban átvesézni. Ha pedig még nem nagyon foglalkoztál Linuxszal, akkor mindenképp jó alapot ad.

Elővizsga van (utolsó héten), jegyzet az AUT weblapján, érdemes egyszer átolvasni, meg a benne szereplő linkeket is átnézni. Órán is ezek vannak elmondva kb.

A számonkérés AUT-os jellegű, nem kell minden konfigfájl minden beállításának nevét helyesen tudni, bőven elég ha leírod magyarul, hogy ezt és ezt lehet állítani.

-- palacsint - 2007.02.23.

sztomi

Nagyon jó tárgy. Az előadó jófej, közvetlen, rugalmas, és jól magyaráz. Ha érdekel a téma, akkor megéri bejárni, ha nem, akkor szinte potya 4 kredit (~2 nap tanulás kell hozzá, bejárni opcionális). Ha linuxot használsz, akkor még annyi sem, viszont könnyen lehet, hogy hallasz itt újdonságot. A jegyzet nagyon jó, példát vehetne róla sok előadó, aki csak feltolja a előadás-diákat, oszt jónapot. Ez egy karbantartott, részletesen megírt és jól tanulható jegyzet. A tananyag inkább áttekintő jellegű, mint mélyenszántó, arra jó, hogy ha megtanulod, akkor egy adott probléma esetén tudni fogod, hogy merre keresgélj. Hálózati dolog kb. az anyag harmada, de nem szghálókra kell gondolni, hanem olyasmire, hogy hogyan kell egy ftp szervert beüzemelni. Szerintem pl. a fizika helyett ilyen tárgyakat kellene betenni alapozónak, mint ez. :). Csak ajánlani tudom mindenkinek.

-- Tomi - 2010.06.23.

hgj, Ottó - 2010.08.18

A tárgy lényegében egy linux rendszer felépítéséről szól egy "hálózatilag aktív környezetben". Onnan indulva, hogy feltelepítjük a Fedora-t, eljutunk oda, hogy van rajta a levelező rendszertől kezdve, ftp-n keresztül minden ami kellhet. Egy-egy óra egy-egy ilyen témakört ölel fel, idén elmélet+gyakorlat együtt volt tartva. Amikor Bányász tartotta az órákat, akkor nagyon élvezhető volt - keni vágja a témákat és nagyon sok érdekes dologról is szót ejtett. Amikor más dolga volt helyettesítette egy másik srác - hát no comment inkább... Vannak vendég előadók is, a tűzfalas srác (a syslog-ng fejlesztői csapatából - most nem jut eszembe a cég neve) szintén penge volt a témában, és elég laza kérdések megválaszolásáért még ajándékot is osztott :) Én csak négyes lettem, mert baromi sok vizsgám volt az első két héten, így nem készültem rá semmit - de ez szerintem csak azt mutatja, hogy akinek már van linux tapasztalata, annak gyerek játék a dolog. Ha kezdő vagy, akkor oda kell figyelni erre-arra, a haladók meg ne essenek abba a hibába, hogy azt hiszik, mindent tudnak :P A totál kezdőknek azt ajánlanám, hogy alap szinten barátkozzanak a linuxszal otthon, a tárgy felvétele előtt - de velük együtt ajánlom bátran mindenkinek, sok-sok tapasztalatot szereztem!

ZH

2010 tavasztól már az eddigi automatikus aláírás helyett egy ZH-t kell írni. Ami szinte biztosan van, az egy ls -ail-es feladat: különböző szituációkban kell válaszolni egy ls -ail kimenet alapján, hogy ki, mit tehet meg. Általában két felhasználó van, azonos csoportban, és mappán, fájlokon lévő jogokat ennek alapján kell figyelni, pl. "írhatja -e az X fájlt user1". Lásd a tárgyhonlapon fentlévő vizsgát. A nehézségről annyit kell tudni, hogy ők nem akartak ZH-t íratni, csak valahonnan fentről rájuk szóltak.


Vizsga

A vizsgától nem kell megijedni, némi linuxos affinitással nem nehéz jó jegyet szerezni. Nagyon hasonló a ZH-hoz, csak az anyag lefedi az egész évet.

Sok helyen a megoldásokban hivatkoznak a jegyzet oldalszámaira, ezek javarészt már nem passzolnak, mert azóta frissítették. Fejezetszámok nagyjából, azok alapján meg lehet találni a kérdéses részt.

vizsga, 2009.01.22.
  • A 2011. május 20.ai elővizsga feladatsora:
    <a href="Linuxzh2011.05.20.jpg">2011. május 20. - elővizsga</a>

%META:FORM{name="ValaszthatoForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Linux alapú hálózatok"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value="VIAU9160"}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="AUT"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Bányász Gábor"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="4"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="4"}% %META:FIELD{name="Flv" title="Félév" value="őszi, tavaszi"}% %META:FIELD{name="Terlet" title="Terület" value="Rendszergazdai ismeretek"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="nem kötelező"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="zh , vizsga "}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="kis utánaolvasás - kis munka"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="3-4"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="bejárás"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%