Kooperatív és tanuló rendszerek - pzh 2012 05 04

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Kooperatív és Tanuló Rendszerek pót ZH 2012. május 4.

1. Mi a momentum módszer, milyen célból alkalmazzák, és mely hálótípusoknál alkalmazható? Minden ismert hálótípusra adja meg és indokolja is meg a választ! (6p)

2. Egy MLP rejtett rétegében lévő neuron súlyvektorának tanító összefüggését származtassa! Hogyan választja meg a tanításnál a "bátorsági faktort"? Meghatározhatók-e analitikus úton is a rejtett neuronok súlyértékei? Ha igen adja meg az összefüggést, ha nem indokolja meg miért nem! (14p)

3. A CMAC szokásos hibafüggvény alábbi változata: [math] C (w) = \frac{1}{2} ( d ( k ) - y ( k )^{2} + \frac{ \lambda}{ 2} \sum_{i : a_i (k ) = 1 } ( \frac{d ( k )}{C} - w_{1} (k) ) ^{2} {}[/math]

d a kívánt, y a kimenet, [math] w_i ( k) {}[/math] az i-edik súly a k-adik pontnál, az [math] a_i (k) {}[/math] a k-adik tanítópontnál az i. asszociációs bitje. C a hálózat paramétere ( asszociációs bitek száma), [math] \lambda {}[/math] egy jól megválasztott pozitív konstans. Adja meg a gradiens alapú iteratív tanítás összefüggését. Milyen hatással van a függvény második tagja? (8p)

4. Mekkora a CMAC háló rejtett rétegének komplexitása (a háló súlyainak száma) egydimenziós és N dimenziós esetben, ha C a háló paramétere (az asszociációs vektorban az aktív bitek száma) és [math] r_i {}[/math] az i-edik bemeneti dimenziónál a lehetséges diszkrét bemeneti értékek száma és bemeneti dimenziótól függetlenül C-szeres lefedést alkalmazunk? (8p)

5. Meghatározható-e egy egykimenetű RBF háló súlyvektora a Wiener-Hopf egyenlet megfelelő változatával? Ha igen, adja meg a megfelelő Wiener-Hopf egyenletet, ha nem, indokolja meg, hogy miért nem. (10p)

6 Mi a szoft margó(margin, tartaléksáv) jelentése, szerepe és a jelentősége az SVM-nél? Hogyan biztosítható a háló konstrukciójánál, hogy szoft margó megoldást kapjunk? Hogyan kell értelmezni a margót nemlineáris osztályozási feladatnál? (6)

7 Egy RBF halóból szeretnék dinamikus, NFIR architektúrát létrehozni. Hogyan kell átalakítani az RBF hálót? Próbáljon két eltérő megoldást adni! (6)

-- Tsiga - 2012.05.04.