Kisfeladatok a BSc-seknek

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


<noautolink>

2007 őszi feladatok

1.

Írjon görbesimító programot C++-ban OpenGL és GLUT felhasználásával. Az windows ablak háttérszíne kék, felbontását szabadon megválaszthatják. A program egy "pontok.txt" nevû ascii fájlt olvas be, amelynek elsõ sorában egy int van (a pontok száma), amit ennyi sor követ, minden sorban két float számmal, amelyek a pontok x,y világkoordinátáit tartalmazzák. A program ezen csúcspontokra egy zárt töröttvonalat illeszt és egy (0,0),(100,100) sarokpontokkal definiált ablakú kamerával lefényképezi, az eredményt a képernyõ windows ablakában megjeleníti. A zárt töröttvonalat fehér színnel kell felrajzolni. Ha a felhasználó a bal egér gombbal ráklikkel a zárt töröttvonal által határolt területre, a program Catmull-Clark algoritmussal simít egyet a töröttvonalon. Jobb egérklikk pedig csökkenti a simítás mértékét. A maximális simítás mértéke legalább 3, azon túl korlátozható. A zárt töröttvonal által határolt terület pontjai azok, amelyekhez a végtelenből érkezve páratlanszor lépjük át a töröttvonalat. A programot egyetlen C++ fájlban kell megírni, amit az exe-vel egyetemben ... címre kell elküldeni október 26-ig.


2.

Írjon sugárkövető programot C++-ban. A kamera az origóban van, a -z irányba néz, a látószög 90 fokos, az ablak oldalaránya 1. A kép felbontása 200x200. A virtuális világ legalább két ellipszoidból áll, további szereplők opcionálisak. Az anyagtulajdonságok, fényforrások tetszés szerint megválaszthatók, csak nézzen ki a kép szépen. A számolt képet TARGA formátumú .tga fájlba kell kimenteni. A TARGA bináris fájl formátuma ennek az utolsó oldalán van. A programot egyetlen C++ fájlban kell megírni, amit az exe-vel egyetemben ... címre kell elküldeni november 12-ig.

3.

Írjon 3D színtérmegjelenítő programot C++-ban OpenGL és GLUT felhasználásával. A színtérben legalább két objektum van, amelyek textúrázottak. A tesszellációt "kézzel" kell végezni, azaz a glu és glut beépített objektumai és fájlokból beolvasott objektumok nem használhatók. A kamerát úgy kell beállítani, hogy az objektumok látszanak a képen. Az fényforrások szabadon elhelyezhetők, de legyen a kép szép. . A programot egyetlen C++ fájlban kell megírni, amit az exe-vel egyetemben ... címre kell elküldeni november 30-ig.

4.

A 3. feladat két objektumát két különféle, de tetszőleges mozgásanimációs stratégiával (képlet, fizikai, kulcskeret, pálya) mozgassa meg. A programot egyetlen C++ fájlban kell megírni, amit az exe-vel egyetemben ... címre kell elküldeni december 14.-ig.

A grafika kisházik beadásának módja

A ... címre lehet küldeni a leveleket, de erről a mailcímről a leveleket máshova továbbítom. Ha továbbítás közben valamelyik csatolt file fennakad a szűrőkön, akkor csak én kapok hibaüzenetet, ami végül jó eséllyel a spam között landol.

Ezért a legbiztosabb módszer az, ha:

A. valamiféle tárhelyre, pl. az ural2-n a public_html-be kerül egy zip file, és én emailben erre mutató URL-t kapom meg.

B. Ha valakinek ez magas, és ragaszkodik az emailhez, akkor nevezze át az exe, com, bat állományokat _xe, _om, _at kiterjesztésűre, aztán zippelje egybe a forrással, és úgy csatolja a levélhez.

További kérések:

  • legyen benne a forráskód
  • legyen benne a végrehajtható állomány

lehetőleg a forrást Visual Studio-ban le tudjam fordítani, tehát legyen egy project/solution legfeljebb VS2005-höz ennek hiányában nehezen tudok esetleg tanácsot adni, vagy apró, buta hibákat gyorsan kijavítani

Az exe nem biztos, hogy ugyanúgy fut nálam, mint más gépen. Lehet, hogy más a GLUT verzió, és el sem indul. A megfelelő dll-ek mellékelése segíthet.

-- palacsint - 2007.12.19.