Kézi lőfegyverek tervezése és gyártása

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Baromi izgalmasan hangzik szerintem, de sajnos élőben nem annyira az. Vagyis ez így nem igaz, mert tényleg jó, csak én mást vártam tőle. Én azt hittem, hogy a tárgy elvégzése után majd puskát fogok otthon építeni. :D Azt ugyan nem építek, de mióta hallgattam az előadásokat, legalább már tudom, hogy nincs para, mert a szomszéd se fog, nem olyan egyszerű az.
Egyébként inkább elméleti az anyag, mint gyakorlati. Van év végén egy látogatás a táborfalvai katonai "támaszpontra", az baromi jó. Lőttek nekünk gepárddal, meg láttunk mindenféle érdekeset. Szóval arra megéri elmenni.

Anno csináltam is egy összefoglalót vizsgára, azt innen le lehet tölteni. De ha jól tudom azóta már más előadó van, úgyhogy nem biztos, hogy ez még aktuális. -- Đani - 2007.01.15.

  • Ezen a helyen volt linkelve a(z) vizsgakerdesek.rar nevű fájl ("vizsgakerdesek.rar" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/KeziLofegyverek oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
    Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
    @sch.bme.hu címre a kérésedet)
Ha a link nem megy, akkor innen is leszedheted a kidolgozást.

És ha valaki nagyon ráér, akkor átírhatja az egészet wikilapra, hogy lehessen szerkeszteni.
Gondolom ehhez hozzájárulna Nagy Ádám is, aki sokat segített nekem a kidolgozásban.


Hozzászólok akkor én is, ha már előkerült a nevem. A tárgy előadásainak első fele kissé monotonok, de ténylegesen tűzfegyverekről szólnak, tehát számszeríjak és társaikról szó sincs, ellenben nem csak kéziekről, tehát a tüzérségi eszközökről is bőven esik szó. Az anyag második felében a kül- és belballisztikáról van szó, célballisztikáról sajnos nincs, pedig az egy szó szerint szaftos rész lehetne, ellenben az előadó stílusa szerintem kifejezetten jó volt. A vizsgán feltett kérdések mindegyike könnyen megválaszolható némi készüléssel, de persze nem árt hozzá némi, a Counter Strike-on túlmutató "alapműveltség" ahhoz, hogy a némi készülés ne napokban legyen mérhető. Ha képlet van, azt sajnos tudni kell(ene), felbukkan(hat) vizsgán, de anélkül is bőven lehet 4-est, 5-öst írni. Nem formáztam túl a szöveget, ha valakit zavar, szerkesztgesse kedvére. Még egy megjegyzés: az előadók neveire érdemes rákeresni, azon kevesek közé tartoznak, akik nem csak tanítják, de nagyon is tudják, amiről beszélnek. -- Sgt Hedgehog - 2007.05.21.


Én 2007 első félévében csináltam meg a tárgyat, szerintem nagyon érdekes volt. Amit Nagy Ádám is mondott, az előadók nem kis nevek a szakmában, nagyon jól képzettek és jó előadók is szerintem. Aki hallott már a Gepárd mesterlövész puskáról, azoknak feltűnhet, hogy a három tervezőből kettő ott szerepel az előadók közt (a harmadik előadó egy gépész-matematikus, a jó fajtából, tanítani akar és szeret magyarázni - és jól is csinálja). A harmadik tervező úriemberrel is lehet találkozni, a félév során elmehetünk a táborfalvi lőtérre, ahol ő tart előadást a felsorakoztatott fegyverekről. Lőnek is nekünk a Gepárddal meg más fegyverekkel, sok érdekes dolgot mutatnak / mondanak, szerintem ez volt a félév csúcspontja, nagyon élveztem. Az előadásokról: iszonyatos terjedelmű az anyag, jobb helyeken az ilyet 3-4 félévbe pakolják és heti legalább 2 előadásban adják (belballisztika, átmeneti ballisztika, külballisztika, célballisztika), ezt egy egy féléves tárgyba nagyon nehéz bepréselni. Ennek megfelelően nem esik mindenről szó, a tanszéki jegyzet viszont jó, részletesen tárgyalja ezeket. Az előadások többnyire érthetőek, néha kicsit unalmas a hosszas levezetéseknél (imádják a görög ábécét és a furcsa jelöléseket - [math]\omega[/math] mint tömeg meg ilyesmi). Vizsgán nem volt vérengzés, de elvárják, hogy tudj (ha elakadsz, segítőkészek).

-- Visko - 2007.06.01.

%META:FORM{name="KozismeretiForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Kézi lőfegyverek tervezése és gyártása"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value=""}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value=""}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Egerszegi János, Piroska György, Laczik Bálint"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="2"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="2"}% %META:FIELD{name="Tmakr" title="Témakör" value="mérnöki"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="ajánlott"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="vizsga"}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="bejárás"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="1"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="kis utánaolvasás - kis munka"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%