Játékelmélet a társadalomtudományokban

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Játékelmélet
a társadalomtudományokban
Tárgykód
BMEGT439798
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
Szociológia és Kommunikáció tanszék
Követelmények
Jelenlét
nincs
NagyZH
1
Elérhetőségek


Zh

Ajánlók

2014/15 tavasz

Mészáros József tartotta. Bejártam az előadásokra, nagyon sok elméleti anyag volt, kevés magyarázattal. Definíció, tétel, bizonyítás, szerintem szó szerint a könyv lett leadva. Nehéz volt figyelni, a táblára írt olvashatatlanul és nagyon gyorsan, amit mondott pedig nem hallottam a tábla zörgésétől. A ZH előtti utolsó előadáson ZH példákat néztünk.

Ajánló I.

Mészáros József tartja. Érdekes előadó: kétszer láttuk az év során, azaz két órát tartott meg. Az anyag egyébként érdekes lenne, csak sajnos nem sokat hallunk belőle.

A követelmény egy tetszőleges témájú esszé leadása. Ezt elolvassa és néha visszadobja, ekkor újat kell leadni, amit általában elfogad. Az osztályzással nem szigorú, szinte mindenki ötöst kapott.

Érdemes elolvasni Mérő László könyveit, bár a témához nem tartozik, de az esszéhez jól jön.

Zizi (2004/05)

Én a 2004/2005-ös őszi félévbe vettem fel a tárgyat, az óra végig mindenféle közgázos képlettel meg függvénnyek rajzolgatásával telt és a tábla olvashatatlan volt. Közben pedig folyton mindenféle közgázos és matekos kifejezéseket (pl lövegintegrál) hangoztatott, hogy ezt mindenki tanulta már. A zh-ra egy kb 150 oldalas, letölthető jegyzetből lehet készülni, vagy írni egy esszét.

Laci

Nah, ez az a tantárgy, ami már más, mint infositen van. Nincs belőle (tudtommal :) ) ugyanis házi, kötelező a ZH. Ha azt buktad, akkor pótZH, ha azt is, akkor vizsga de durván nehezedik a tanár elmondása szerint. Van egy 150 oldalas jegyzet... Amiből kellenek a típuspéldák, oszt 4-es 5-ös. 5 feladat, feladatonként 1 jegy. A ZH-n csak feladatok vannak, ezt át lehet nézni pár óra alatt, az elméletnek egyáltalán nem érdemes nekiállni. ZH-n működik a kooperáció, ha haverokkal veszed fel, bár infóst 1-2-őt láttam csak elvétve.

Jocó (2008 tavasz)

Volt egy ZH, elsőre 3-ast kaptam. A doksinak kb csak a fele kell, a ZH-n a legutolsó kérdés Shapley értékes volt, és abból is az egyszerűbb (parlamenti többség, 45:10:45 mandátummal). Az elmélet, a sok tétel fölöslegesen nagyon durva matekkal van leírva, ezeket nagyjából kell csak felfogni, vagy még annyira se, elméleti kérdés nem volt szerencsére. Van néhány fajta feladattípus, azokat kell nagyon vágni, és lazán át lehet menni a ZH-n, kb. csak a számok lesznek mások, ezen kívül mindegyik kérdés ismerős lesz. Ennek ellenére én úgy vélem, nem elég csak a feladatokat átnézni, én úgy csináltam, hogy megnéztem egy feladatot, és ha nem értettem, miért úgy kell számolni, akkor olvastam a jegyzetben addig, amíg meg nem értettem (se többet, se kevesebbet, ehhez tényleg nem kell a durva matek), aztán tovább a következő feladatra stb. ZH után azt hittem, hogy hibátlan lesz, de mégse, nem is tudom, hogy miért, nem reklamáltam. A téma pedig nagyon érdekes, könnyen felfogható, egy kis átfedést véltem felfedezni a tőzsdei spekulációval is: a számok mögött érdekes emberi magatartások vannak. Meg engem a konkrét számolás része is érdekelt, érdekelnek a játék stratégiák, AI-k. Az egyik House-részben is mondta a doki, hogy zero-sum game :)

2011 tavasz

Nagyon rossz időben volt az óra, nem jártam be rá. Egy előadáson voltam, abból sem értettem semmit (kb 5. óra, Nash tétel bizonyítása volt). Az egyetlen ZH-ra a könyvből tanultam, ami viszont elég érthetetlen. Tele van matematikai levezetésekkel, néhol még az sincs odaírva, hogy melyik betű/szimbólum mit jelent. Ettől függetlenül a ZH viszonylag egyszerű (4-est kaptam), 6 feladatot kellett megoldani, a matekos részekre nem is kérdeztek rá.

Koza - 2013/14 ősz

Az előadás borzasztóan rossz, a táblára rondán és kis betűkkel ír, gyakran össz-vissz 30 perc alatt elmond valamit, majd vége az órának. A zh előtti gyakorlati óra egy kapkodás, olyan gyorsan darálja a számokat, hogy nincs esélyed követni (a tábláról pedig nem tudod leolvasni...). Mindezek ellenére viszonylag egyszerű teljesíteni, 1-2 óra készüléssel 3-asra, vagy 4-esre meg lehet írni a zh-t.

Sokat elmond, hogy az első órán ajánlott könyveket, és az egyikre azt monda, hogy inkább ne is azt olvassuk el, mert programozói szemszögből veszi a témát és úgyse értenénk. (A tárgyat alapból nem VIK-eseknek hirdetik)