Integrált információs rendszerek - 5 éves képzés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Segédanyagok

ZH

2007.11.27.

 1. Milyen alapvető feladatok ellátására képes az integrációs központ? Milyen magasabb szintű kapcsolatok alakíthatóak ki az alkalmazások között a segítségével? (15 pont)
 2. Előnyeik és hátrányaik segítségével hasonlítsa össze a vékony és vastag kliens megoldásokat! Melyik megoldást használná űrlap alapú információs rendszerek most kezdődő fejlesztésénél? Miért? (15 pont)
 3. Mutasson egy módszert arra, hogyan kompenzálható egy P2P rendszer különböző részeinek (pl. csomópontok kiesése miatti) elszigetelődése! (Gráfépítő módszerek, kontakt csomópontok szerepe) (20 pont)
 4. Ismertesse és hasonlítsa össze a 2 és 3 rétegű adattárház architektúrák jellemzőit! (15 pont)
 5. Blokkvázlat segítségével ismertesse az SMP architektúra lényegét! Miért érdemes ezt használni szerver funkciójú számítógépekben? Milyen hátrányai és korlátai vannak ilyenkor az SMP megoldásnak? (15 pont)
 6. OLAP kocka építése során mi határozza meg az előkalkuláció mértékét? Általában milyen mértékű előkalkulációt alkalmaznak, milyen esetekben használnak teljes előkalkulációt? (20 pont)

2006.11.21.

 1. Mit jelent a rétegszerkezet? Mi az egyes rétegek feladata a háromrétegű architektúrában? Milyen további rétegek illeszthetők be a három réteg közé? (15 pont)
 2. Hasonlítsd össze a vékony és a vastag klienst! Mik az előnyeik és a hátrányaik? Melyikkel érdemes megvalósítani egy űrlapkitöltő rendszert? (15 pont)
 3. Hogyan biztosítható egy P2P rendszerben a gráf összefüggősége? (kontakt csomópontok) (20 pont)
 4. Mire jó a middleware? Ismertess 4 middleware típust! (15 pont)
 5. Hasonlítsd össze a két- és háromrétegű adattárház architektúrát! (15 pont)
 6. Milyen távolságfüggvényeket használnak rekord mezők összehasonlítására? Elemezd a K-közép algoritmust! (20 pont)

Vizsga

2010.01.05.

 1. Fogalmak magyarázata egy mondatban (egészítsétek ki, én csak ezekre emlékszem)
  • platform virtualiáció
  • erőforrás emuláció
  • ERP
  • Emuláció
 2. Sok külön gépen lévő szervert konszolidálunk néhány fizikai gépen lévő virtuális gépekre. Az integráció előtti és utáni állapot összehasonlítása táblázatban
 3. Többprocesszoros rendszer snoopy busszal, 2 processzorral, közös memóriával. P1 olvassa a memória 2, 3, 5 celláját, P2 olvassa a 4. cellát. Blokkvázlatot kellett rajzolni a cache és memória állapotokkal. Ezután P2 olvasni akarja a 2. memóriacellát, mi történik? Mi van akkor, ha P2 módosítani is akarja? Blokkvázlat cache és memória állapotokkal a végállapotról.
 4. Webszervert szeretnénk megvalósítani SMP-vel vagy klaszterrel. A két lehetőség előnyei, hátrányai táblázatban. Melyiket érdemes használni webszerver esetén?
 5. Két elosztott rendszer adott TPS függvényükkel. A=18+5n, B=20n-2n2. Melyik skálázhatóbb? Melyiket érdemes a cégnek választani, miért?
 6. Hiányzó adatok kezelése. Adattisztítás típusai, leírásuk, ezen belül a zajszűrési módszereket is részletesen kifejtve.
 7. Módosítható és nem módosítható replikáció összehasonlítása

2007.01.16.

 1. Milyen funkciókat biztosítanak az üzenetsor-kezelő rendszerek az alkalmazások számára az API-ukon keresztül? Ismertesse a speciális üzenetsorokat! (18 pont)
 2. Mi a különbség a hibrid és a tiszta peer to peer architektúrák között? Milyen előnyeik vannak egymással szemben? (17 pont)
 3. Ismertesse az adatbázisok kliensoldali részének architektúráját! Mi az adatbázis driver szerepe? (15 pont)
 4. Mikor elégíti ki egy OLAP rendszer FASMI követelményeket? (15 pont)
 5. Ismertesse a portálarchitektúrák felépítését és a működés lépéseit! (20 pont)
 6. Mit jelentenek a következő fogalmak BPEL esetén: folyamat, hangszerelés, szinkron/aszinkron hívás, partner link, korreláltság, kompenzáció, hidratálás/dehidratálás. (15 pont)

2007.01.09.

 1. A peer to peer rendszerekben hogyan valósul meg egy üzenet küldése? Mi a backward routing? (18 pont)
 2. Jellemezd a 2 fő cluster architektúrát! (18 pont)
 3. Mi az az asszociációs szabály? Mi bennük a nehézség? Mi az apriori algoritmus? (20 pont)
 4. Mi az adattisztítás, milyen technológiákat ismersz rá? (18 pont)
 5. Ontológia fogalma, milyen alkotórészei vannak, jellemzői? (10 pont)
 6. Adott a következő kijelentés: "Élt egyszer egy zongorista. Sovány, sápadt". Adja meg a mondatot triplet reprezentációval, kvalifikált névvel, rdf gráffal, xml-lel. (18 pont)