Impulzus

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Impulzus
Nyitás vagy gyűlés
Időpont
hétfő 19:00
Hely
919
Általános infók
Alapítás
1970/71
Körvezető
Szörfi Jázmin
Reszort
Kultúr
Elérhetőségek
Levlista
impi
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@impulzus.com

Az Impulzus a VIK Hallgatói Képviseletének lapja, mely szorgalmi időszakban átlagosan havonta, valamint a nyári gólyaszámmal jelenik meg nyomtatásban, idén immár a 46-ik évfolyammal. Az újság szorosan kapcsolódik a villanykar életéhez, szakmai és közéleti cikkeket, tanárinterjúkat tartalmaz, de emellett foglalkozik mindennel, ami a villanykari hallgatókat érdekli: koncert-, játék- és sorozatajánlók, novellák és versek is gyakran találhatók oldalain.
A lapunk egyik fő jellemzője, hogy cikkeink és a megjelenő rajzok, illusztrációk mind saját szerkesztőink munkái. Megjelenés után a BME I és Q épületében, illetve a Schönherz Kollégium földszintjén kereshetitek az ingyenes újságot, elektronikus formában pedig honlapunkon olvashatjátok régebbi számainkat és a blogunkat. Jelenlegi szerkesztőségünk átlagosan 16-20 aktív tagot számlál.

Impulzus logo.png

Átlagos példányszámunk: 1000
Az újság jelenlegi mérete: nyomdai B5
ISSN 1418-0529 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0745 (Online)

Történet

Az impulzus rövid története

Az Impulzus története a honlapunkon olvasható teljes formában.

A történelmi összefoglalóért köszönet illeti Kereskényi Balázs korábbi főszerkesztőt.
Első számuk 1971-ben jelent meg – bár az impresszum szerint szerkesztését már 1970-ben elkezdték –, a Budapesti Műszaki Egyetem KISZ szervezetének kollégiumi lapjaként, a KISZ bizottság által megbízott szerkesztőgárda készítésével. Az 1971/1-es szám köszöntőjében a lapot „oktatáspolitikai és szakmai” folyóiratként definiálják a szerkesztők, és külön kiemelik, hogy nem kívánnak eltérni eredeti profiljuktól, például kulturális témájú cikkekkel. [...]
A következő szám ezután csak 1974-ben jelenik meg, már tartalmaz verseket, és fotókat is, a kor színvonalához, és a többi kari újsághoz képest jó minőségben. Ahogy a belső borítón olvasható, minden számban egy villanykari fotós munkáit szeretnék bemutatni. Ezeket a kiadásokat már nevesített szerkesztőbizottság készíti, az impresszum tartalmazza a szerkesztőség címét is, ami érdekesség, hogy ez még a Budai várban található – a villanykari kollégium csak később költözött a mai műegyetemi campusra. Ekkor alakul ki az Impulzus jellegzetes I betűje, amelyet mind a mai napig megtartott a logójában az újság. [...]
1976-tól kéthetente jelenik meg az újság, 16 oldalon, Kunert Zoltán első felelős szerkesztőt Gönci János váltja. Ebben az évfolyamban, szeptemberben gólyaszámuk is megjelenik. Az egyetemi életet a szerkesztők egy egyetemista fiktív naplójával mutatják be. Írnak a könyvtárról, a kulturális életről, az érdekvédelemről. Természetesen bemutatkozik a KISZ, sőt rögtön egy helyzetgyakorlattal is meghozzák a leendő elsősök kedvét a KISZ-es munkához: a KISZ titkár helyzetébe kell beleképzelniük magukat, és így ennek megfelelő szituációkat képzeletben megoldani a leírások alapján. Leírják a kollégium szervezeti felépítését, a bent található szakmai, tanulmányi lehetőségeket, politikai továbbfejlődést, bemutatják a sportolási és kulturális életet. Találunk benne térképet, és válogatást az elmúlt évfolyam legjobb cikkeiből. Későbbi számaikban alkalmanként megjelenik a Gólyaoldal című rovat, amely egy-egy gólya által beküldött írást közöl. [...]
1979 februártól Matkovics Frigyes állt a szerkesztőség élére. [...] Ebben az évfolyamban találhatunk egy cikket a KISZ vezetőség egyik üléséről, melyen kritizálták az Impulzust, hogy „nem tükrözi eléggé a kar nyüzsgő életét” és nem „használják megfelelően a KISZ politikai eszközeként”. Ennek megszűntetésére azt határozták el, hogy a KISZ Vezetőség tagok gyakrabban fognak írni a lapba. Az ’79-es évfolyammal más problémái is voltak a KISZ-nek. Decemberben megjelenő karácsonyi és év végi búcsúszámuk címlapja egy rajzolt női feneket ábrázol, aminek egy részét egy szintén rajzolt rózsával takartak el. Erre a címlapra az egyetemi KISZ-bizottság sajtófelelőse engedélyt adott, nyomdából kijövet azonban a kari KISZ vezetőség nem engedte megjelenni a lapot, kötelezték a szerkesztőséget a példányok megsemmisítésére. [...]
Az 1986-os év gólyaszáma már hasonló a mostani Impulzus gólyaszámokhoz. Ugyanúgy megtalálható benne az egyetemi szótár, kollégiumi szótár (persze korántsem olyan változatban, mint napjainkban), a kollégiumi körök bemutatása, viszont az elmúlt évfolyam cikkválogatása hiányzik. A tizennegyedik évfolyam első számától megjelenik az a logó, amit az Impulzus a mai napig használ. A 200. kiadás kinézetre egy A/5-ös méretű 82 oldalas füzet, színes fotóval a borítóján. Lapjain nyomon követhetjük az elmúlt év Impulzusainak logóit, láthatunk képeket a régi szerkesztőségi életből és interjút az alapítókkal. Ezen szám felelős szerkesztője Tevan Imre, ma az index.hu főszerkesztő-helyettese. [...]
A kilencvenes évek közepétől egyre gyakrabban jelenik meg színes címlappal az újság, ezeket a hirdetésekből származó bevételekből fedezik. A kétheti megjelenésről egy idő után átálltak a havira, így a szorgalmi időszakban átlagosan 5-6 szám jelenik meg és a nyári gólyaszám, valamint egy különszám a hallgatói képviselőválasztásra. Az utóbbi néhány évben az újságban tartalmának stabil gerincét biztosítják a Hallgatói Képviselet hírei, riportok, amelyekben egy-egy olyan témát járnak körül, mint az ösztöndíjosztás, vagy éppen változások egy-egy tárgy oktatásában. Rendszeres rovat az utóbbi néhány év során kialakult tanárinterjú, melynek keretében mindig egy – a diákok és a szerkesztőség által is kedvelt – oktatót szólaltatnak meg, vagy az önmagáért beszélő névvel rendelkező MusicMania. Majdnem minden számunkban közvetítenek különböző rendezvényekről, úgy, mint a nyári fesztiválokról, filmszemléről, egyetemi és kari megmozdulásokról, közölnek színházkritikát, filmekről, koncertekről jelentetnek meg élménybeszámolókat.

Díjak és kitüntetések

Az Impulzus 2000-ben és 2004-ben az 1., 2002-ben a 3. helyet szerezte meg, 2003-ban és 2005-ben dicséretben részesült a DUE (Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) Országos Diákújság Pályázatán, valamint 2004-ben egy tanárinterjú a MESE (Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtóegyesület) Év Írása díját nyerte el.

Az újság

Rendszeres számok

A 44. évfolyam számai (2016/17)

Az villanykarra érkező gólyák először a Gólyaimpulzussal találkoznak, melyet felvételük után kapnak meg nyáron, levélben. Ez a szám a Gólyatáborról, a beiratkozásról, és az egyetemi, kollégiumi életről tartalmaz cikkeket. Népszerű része a minden évben megújuló motivációs cikkek, melyeket diákok és tanárok írnak a gólyáknak szánt üzenetekkel, valamint az újság közepén található, kivehető poszter a félév időbeosztásáról és az előtanulmányi rendről. Minden évben megtalálható benne a nagyszótár, mely az egyetemi élet fontos fogalmait tartalmazza (ZH, PPZH, aláírás…), illetve az elsőéves tárgyak leírása is.

Az utóbbi években a Gólyaimpulzustól különvált a Gólyakalauz, mely mindenki számára elérhető már szeptember elején a kihelyezett újságtartókban. Ebben a számban leginkább a közéletben és Budapesten igyekszik eligazítani az olvasókat, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a gólyákat (vagy épp felsőbbéveseket) segítse abban, hogy megismerjék a város lehetőségeit: a parkokat, színházakat, a kollégium közelében lévő éttermeket és egyéb vendéglátóipari egységeket.

Az Impulzus következő száma a Schönherz Qpához kapcsolódik, annak történetét, díjait és korábbi éveit mutatja be a gólyáknak. A szám alapvetően lazább hangvételű, és a villanykari közéletre fókuszál az őszi, mozgalmas időszakban. Ezt ellensúlyozza a decemberben megjelenő Téli számunk – amely a szakirányválasztással kapcsolatos írásaink külön oldalra költözése előtt Szakirányimpulzusként volt ismert –, mely az őszi félév végén jelenik meg. Tartalmát tekintve ez a szám már sokkal inkább szakmai, tanár- és céginterjúk mellett kollégiumi projekteket és kutatásokat is bemutat. Természetesen ezzel együtt megtalálhatóak benne már az ünnepekre hangoló, hagyományos impulzusos írások is.

A második félév elején, a GólyaKörTével (korábbi nevén GólyaSzerda) összekapcsolva jelenik meg a kollégiumi köröket bemutató számunk, mely a gólyák közélethez való csatlakozását segíti. A Simonyi konferenciával szinkronban egy Konferenciaszámunk jelenik meg, melynek fő témája a rendezvény programja és az ott megjelenő cégek bemutatása, ami mellett más, szakmai és közéleti cikkek is megjelennek. Nyárra készülve pedig a Fesztiválszám segít a kikapcsolódásban és a programtervezésben.

Megjelenések

Az Impulzus korábbi számai olvashatók az oldalunk archívumában, a 36. évfolyamig visszamenőleg, a korábbi számok digitalizálása pedig folyamatosan zajlik. Az újságnak ezen kívül 2015 óta állandó blogja is van, ahol a nyomtatott tartalmunkon túl megjelenő szakmai, közéleti és egyéb aktualitások, cikkek olvashatóak. Az oldal új tartalmairól és egyéb érdekességekről a Facebook oldalunkat lájkolva vagy Instagram oldalunkat követve is értesülhetsz.

Szerkesztőség

Szerkesztőségi gyűlés

A szerkesztőségi gyűléseket hétfőnként este 7 órakor tartjuk a Schönherz Kollégium 919-es klubszobájában. Ezek az ülések nyíltak, és minden érdeklődőt és csatlakozni kívánót szeretettel várunk rájuk!

Tagjaink

Tagjainkat és elérhetőségüket megtaláljátok a honlapunkon!