ISP hálózatok és üzemeltetésük

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Kedvcsináló

Az órákat Do Van Tien tartja, heti kettő előadást, amikből néha az egyik laborrá változik, ami azt jelenti, hogy bemegyünk egy olyan terembe, ahol van pár gép meg cisco meg ilyenek, és azokkal próbálunk kezdeni valamit. Nem tart szünetet az órák között, viszont egy óra átlag 60-70 perces, elég ritka, amikor kitölti a 90 percet.

Az előadó akcentusa picit "érdekes", mondhatni elsőre nagyon nehezen, később már csak nehezen érthető, érdekesen fogalmaz, általában nem úgy magyaráz el valamit, hogy ez meg az azt jelenti hogy, hanem próbál egy példát mutatni/mondani/rajzolni, amiből a diáknak vagy leesik, hogy mit akar, vagy nem.

A tárgy honlapján az vagyon írva, hogy kis zh-k. Ilyen ebben a félévben nem volt, sőt, a nagyZH is egy régebbi kisZH volt. Aki megírta, aláírást kapott.

Sok a rövidítés, ezekből pár ízelítőleg, hogy kábé miről is szólhat a tárgy (a teljesség igénye nélkül): NAP, PSTN, AS, ASN, POP, OSPF, BGP, CIDR, VLSM, FIB, DR, BDR, LSA, LSDB, ABR, TTL, NOC.

2006/2007 - I. félévben a levetített slideokat elég felületesen vettük át órákon, általában úgy nézett ki egy ilyen vetítős rész, hogy az általános/összefoglaló részeket elmagyarázta, a részleteket meg gyorsan áttekerte.

-- wirving - 2006.12.11.


Amit Wirving leírt, nagyjából OK, annyi változás azonban volt, hogy nem voltak ilyen routerkonfigurálgatós laborok. (Lehet, hogy a fazon kicsit kiborult a rossz eredmények miatt - erről majd később.) Volt viszont olyan lehetőség, hogy választasz egyet a megadott témák közül, és a HIT laborjában megvalósítod, általában két fős csapatokban. Ha jól dolgozol, megajánlott jegyet kapsz.

Szvsz kétféleképp lehet megcsinálni a tárgyat:

 • bejársz és figyelsz
 • zsírul megcsinálod a laborfeladatot.

Bejárás és laborfeladat nélkül csak a fóliák maradnak. Őszintén szólva önmagában azokból effektíve lehetetlen megtanulni az anyagot. Szvsz ezért van, hogy a csoport kétharmada megbukott a ZH-n, és ha jól láttam, a gyakiv után is csak a nép felének volt aláírása. Mindazonáltal szerintem Do nem egy szadista ember, de azt szereti látni, hogy a hallgatót tényleg érdekli az anyag, és nem pusztán azért vette fel a tárgyat, mert "a választhatók úgysem olyan nehezek".

A ZH pontozása nem olyan volt, mint a "római kettes" tanszéken, Do apróbb pontatlanságokért nem vont le pontot, ha látta, hogy a koncepciót érted (vizsgázni nem voltam, megajánlott jegyet kaptam). Itt nem kell megtanulni a csomagfejlécek szerkezetét, mint Bimbam Joe-nál, és nem arra megy ki a ZH, hogy felmérje, mit nem tudsz. Viszont viszonylag szerteágazó az anyag, sokmindenről szó esik, tehát a ZH-ra, vizsgára készülni kell. Az órai jegyzet+fóliasor és az IP kapcsolás és útválasztás című könyv szerintem simán elegendő egy jobb jegyhez. (Tipp: a QoS-ről szóló anyagrészeket álmotokból felkeltve is vágjátok! Nagyon szeret ebből a témakörből kérdezni!)

-- Földe - 2007.06.08.

Ket "kisZH" volt, ebbol egynek kellett sikerulni, de volt potzh is. Jegyzet csak scannelt verzio, fel is toltottem ide. Sokszor volt az az erzesem, hogy nem eleg osszeszedett a tematika, illetve a leadott anyag. Ennek ellenere nekem tetszett a targy nagyjabol. Voltunk laborban, de tul sokat nem toltottunk a router elott. Volt weben feladat, amibol kettot kellett elvileg kotelezo jelleggel megoldani, de ezt nem ellenorizte. Az eloadason kevesen voltunk, kb 10en, ha valaki kerdezett szivesen valaszolt, ha nem is tartozott szigoruan az ora anyagahoz. Eleinte tenyleg nehezkes megerteni mit mond, es kesobb se tudja mindig egyszeruen kifejezni magat, de azert altalaban sikerul. Ellenben figyelni kell, mert neha mast mond, mint amire gondol (peldaul BGProl beszel es itt-ott ospft mond)

-- Rusty - 2009.06.08.

Hasznos anyag

Az alábbi oldal jól és tömören elmagyarázza a Multicast, az OSPF, a BGP és az MPLS lényegét: http://www.cisco.com/en/US/docs/internetworking/technology/handbook/ito_doc.html

Vizsga

Elővizsga van.

Egy elővizsga kérdései

1.a Ismertesse a csomagkapcsolt hálozatokban alkamazandó QoS alapelveket, és magyárázza meg az egyes alapelv motivációit.

1.b Hogyan érvényesülnek ezek az alapelvek a DiffServben?

2. Ismertesse a támadási lehetőségeket és védekezési lehetőségeket a 2.rétegre vonatkozóan.

3.OSPF müködése, szomszédosság, LSDB, router id, terüélet típusok.


2007.05.24.

1.a Ismertesse a csomagkapcsolt hálozatokban alkamazandó QoS alapelveket, és magyárázza meg az egyes alapelv motivációit.

1.b Hogyan érvényesülnek ezek az alapelvek a IntServben?

2. Multicast Protokollok a 2. rétegben

3. BGP (működése, attribútumai, ...)

2007.05.31

1. MPLS

2. AAA

3. OSPF müködése, szomszédosság, LSDB, router id, terüélet típusok.

4. BGP

-- wirving - 2006.12.11.


2008/2009 tavasz elovizsga

1. High-Availability: GR/NSF (OSPF/BGP), Graceful Shutdown, IP event dampening, SPF fast convergence, PRC (Partial Route Calculation), iSPF (incremental SPF)

2. Biztonsagi kerdesek es megoldasok az ISP kornyezetben

3. Campus halozatok tervezesenek szempontjai es megoldasai

2009. 06. 03.

1. High-Availability: GR/NSF (OSPF/BGP), Graceful Shutdown, IP event dampening, SPF fast convergence, PRC (Partial Route Calculation), iSPF (incremental SPF)

2. Multicast protokollok

3. ISP halozatok architekturaja, tervvezesenek szempontjai es megoldasai, modulok, adatkozpont megvalositasa.


-- Rusty - 2009.06.08.


 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) ISP_halozatok_foliak_pdf_1.zip nevű fájl ("ISP_halozatok_foliak_pdf_1.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/IspHalozatok oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
2006-os előadásfóliák [1. rész]
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) ISP_halozatok_foliak_pdf_2.zip nevű fájl ("ISP_halozatok_foliak_pdf_2.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/IspHalozatok oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
2006-os előadásfóliák [2. rész]
 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) ISP_halozatok_foliak_pdf_3.zip.zip nevű fájl ("ISP_halozatok_foliak_pdf_3.zip.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/IspHalozatok oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
2006-os előadásfóliák [3. rész]
 • Az 2006/2007/2 felev foliai megtalalhatoak a hit.bme.hu-rol elindulva: education - ISP - hirdetmenyek -- orbit - 2007.04.


 • Ezen a helyen volt linkelve a(z) isp2009tavasz.zip nevű fájl ("isp2009tavasz.zip" link szöveggel) a régi wiki http://wiki-old.sch.bme.hu/bin/view/Valaszthato/IspHalozatok oldaláról. (Ha szükséged lenne a fájlra, akkor a pontos oldalmegnevezéssel együtt küldd el a wiki
  Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
  @sch.bme.hu címre a kérésedet)
2009 tavasz irott jegyzet

%META:FORM{name="ValaszthatoForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="ISP hálózatok és üzemeltetésük"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value="VIHI9053"}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="Híradástechnikai Tanszék"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="dr. Do Van Tien"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="5"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="4"}% %META:FIELD{name="Flv" title="Félév" value=""}% %META:FIELD{name="Terlet" title="Terület" value="Hálózat"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="nem kötelező"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="zh , vizsga "}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value=""}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value=""}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value=""}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value=""}%