Fun - Könyvidézetek

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

"Sose becsüljük le egy autópályán száguldó, kazettákkal megrakott furgon sávszélességét!" (Tanenbaum: Számítógép-hálózatok)


=to_physical_layer(&s); /* szia kicsi keret */= (Tanenbaum: Számítógép-hálózatok)


"Az LF, az MF és a HF rövidítés az alacsony frekvenciájú (Low Frequency), a közepes frekvenciájú (Medium Frequency), illetve nagyfrekvenciás (High Frequency) hullámokat jelenti. Persze, amikor az elnevezések születtek, akkor még senki nem gondolt arra, hogy a 10 MHz-es tartomány fölé menjen, így az ennél magasabb sávokat Very, Ultra, Super, Extremely és Tremendously High frekvenciasávoknak nevezték el. Ezek fölött már nincsen neve a sávoknak, pedig a hihetetlenül (Incredibly), a megdöbbentően (Astonishingly) és a bámulatosan (Prodigiously) magas frekvencia (IHF, AHF és PHF) elnevezések nem hangzanának rosszul." (Tanenbaum: Számítógép-hálózatok)


"... bármely stacionárius sztochasztikus jel varianciájának kiszámítása egy meghatározott determinisztikus pozitívidő függvény négyzetes időintegráljának meghatározására vezethető vissza, ezért a szabályozási kör minimális hibavarianciára való optimális méretezése egyenértékű ugyanezen kör olyan optimális determinisztikus szintézisével, amikor a célfüggvény az egyszerű négyzetes integrálkritérium, a bemenőjel pedig a sztochasztikus bemenőjel teljesítményspektrumának egyik multiplikatív összetevojéből invertált determinisztikus jel. Igy a stacionárius sztochasztikus bemenőjelre minimális variancia alapon optimálisan méretezett állandó paraméterű rendszer egyszersmind négyzetes integrálkritérium szerint egy meghatározott determinisztikus jelre is optimális." (Lantos-féle Szabtech könyv)


"A polarizáció tulajdonképpen térfogati dipólmomentumsűrűség. A spur pedig nem más, mint a deriválttenzor skalárinvariánsa." (valamelyik Fizikakönyv)


"Ezért joggal feltételezhetjük, hogy a szilícium sávszerkezete a gyémántéhoz hasonló,a szigetelőkre jellemző sávszerkezet. Azt várhatjuk emiatt, hogy a szilícium is átlátszó. De nem. Szürkés, fémesen csillogó szine van. Sőt, az áramot is vezeti. Igaz, csak világosban; sötétben nem vezet. (Sötétben persze színe sincs.)" (valameyik fizikakönyv)


"A lokális hálózat olyan magánhálózat, amely egyetlen épületen belül vagy egy legfeljebb néhányszor tíz kilométer kiterjedésű területen található" (micsoda összehasonlítási alap :) ) (Tanenbaum: Számítógép-hálózatok)


"Logikailag ez a következtetés rezolúciós szabályával pontos analógiában van, a hipotézisek diszjunkciója felel meg a klóznak, a példa pedig megfelel annak a literálisnak, amely a klózban levő egyik literálissal rezolvál." (MI)


"Az energiaellátás egy komolyabb probléma a Pentium II-vel kapcsolatban. A leadott hő mennyisége függ az órajel-frekvenciától, 30-50W közötti értékre tehető. Ez egy hatalmas mennyiség egy számítógéplapka számára. (...) Ez a tulajdonsága képessé teszi arra, hogy ha már mint CPU befejezte a földi pályafutását, még mindig jól felhasználható mint kempingfőző. " (Tanenbaum - Számítógép architektúrák)


"(...) Ennek megoldására az Intel kifejlesztett egy módszert, amellyel a CPU alvás módba kapcsolható, amikor nincs végrehajtandó utasítás, vagy mély alvás módba, amikor valószínűleg hosszabb ideig tartó alvás következik. (...) Az nem ismeretes, hogy egy Pentium II álmodik-e, amikor mély alvás állapotban van..." (Tanenbaum - Számítógép architektúrák)


"Tehát ha egy hölgy csinosnak szeretne látszani, akkor azt tanácsoljuk neki, hogy a szoknyáját és a blúzát célszerűen komplemeter színekből, tehát valamely kör két szimmetrikusan elhelyezkedő pontjáról válassza. Ha a cipője is eltérő színű, akkor pedig három, 120 fokos szögben látszó pontot válasszon ki." (öltözködési tippek Szirmay régi grafika könyvéből)


"Az interneten két gép között a kapcsolat sokszor több routeren keresztül valósul meg. Ez a jobbik eset, mert időnként nem valósul meg." - Linux alapú hálózatok vázlat, v0.6 - Bányász Gábor, Kardos Gergely


"A bal- és a jobbszem látóterének láthatóan van közös területe. Ez az alapja a térlátásunknak. Ez nem minden élőlénynél van így: a madaraknál általában diszjunkt a bal- és a jobbszem látótere. Tyúkokat hiába viszünk a sztereó moziba." (Székely féle képfeldolgozás jegyzet)