Formális módszerek

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Formális módszerek
Tárgykód
VIMIMA07
Általános infók
Szak
InfoMsc
Kredit
4
Ajánlott félév
tavasz, ősz
Keresztfélév
nincs
Tanszék
MIT
Követelmények
Jelenlét
nincs
Minimális munka
2 ZH + 1 HF
Labor
nincs
KisZH
nincs
NagyZH
2 ZH
Házi feladat
1 db + szorgalmi
Vizsga
nincs
Elérhetőségek
Levlista
form
Hiba a bélyegkép létrehozásakor: Nem lehet a bélyegképet a célhelyre menteni
@sch.bme.hu


Követelmények

  • Az félévközi jegy feltételei: A két db zárthelyi, valamint a házi feladat elégséges szintű teljesítése. A félévközi jegyet 35-35%-os súllyal a két zárthelyi osztályzata és 30%-os súllyal a házi feladat osztályzata határozza meg.
  • Pótlási lehetőségek:
    • A szorgalmi időszakban vagy a pótlási időszakban bármelyik zárthelyi pótlására van lehetőség, de csak az egyik zárthelyit pótolható. Egy sikertelen zárthelyi újbóli pótlására a pótlási időszakban van lehetőség. Házi feladatok határidőn túl a pótlási héten adhatók be, a késedelmes beadás 20% pontlevonással jár.

Segédanyagok

Házi

A házi feladat kiírások a tárgyhonlapon találhatók:

1. ZH

2. ZH

Záróvizsga

Kidolozott tételek 2020 január

Kedvcsináló

Gáb

Nehéz helyzetben vagyok, ha a véleményemet kultúráltan akarom leírni. Az anyag kib* sok, kib* érdektelen, a házi kib* sok, a zh nehéz, a vizsga kib* nehéz, bár utóbbi kettő elég sablonos. Ezek után nem szégyellnek 50%-ot kérni a ketteshez. Az oktatói hozzáállás némely oktatóktól szerintem visszataszító, bár akire most célzok, az valszeg nektek nem lesz. Varró Daninál szóbeliztem a kettesért, ő viszont rendes volt. Ez az a tárgy, ami rémálmomban se jöjjön elő. Ha beseggeli az ember a tipusfeladatokat, meg lehet csinálni kettesre, de kevés olyan tárggyal találkoztam, amiről ennyire lesújtó véleményem lenne. Hogy valami pozitívumot is írjak: a házit javító konzulens korrekt volt (mondjuk egy heti munkáért adott 5 pontból 5öt, bingó), és van infosite-on egy nagyon jó, hallgatók által írt jegyzet, vagy inkább egy útmutató, hogy a típusfeladatokat hogy lehet megoldani, az überhasznos.

Joco

A zh még csak-csak túlélhető, vizsga nagyobb szopás, nekem másodszorra sikerült kettesre. Tessék jól tudni a slide-okat, könyvet megvenni határozottan nem árt (slideok helyenként nehezen érthetőek) és tessék nézegetni a korábbi vizsga és zh sorokat! Még egyszer leírom: van olyan cucc, ami csak a könyvben van, slide-on nincs!

Lesz egy házi is, aminek a nehézsége szerencsétől fuggően változó, keressetek valakit aki tud segíteni vagy hasonló a házija és pár nap alatt meg lehet csinálni. (ha valaki elmagyarázza)

FeZo

Egy Pataricza nevezetű pipás ember tartja, eléggé jófej, de kb. ez minden pozitívum amit a tárgyról el lehet mondani. A ZH-n még át lehet menni, de a vizsga maratoni hosszúságú, iszonyat mennyiségű tananyagra alapozik, aminek többségét bizony csak 3-4szeri elolvasással lehet megérteni, vagy tán még annyival sem. De ez még mind semmi.

Az aláírás feltétele egy nagyházi, ami igazából csak arra jó, hogy a még esetleg fennmaradt szabad idődet is elvegye. Egy egyszerűnek hangzó feladatot adnak ki, erre ugye általában úgy reagálunk hogy "á' majd összedobom az utolsó héten", aztán majd rájössz hogy hoppá... szívás mértéke jelentős.

+jó hír: ha vizsgán max 4-5 ponttal lemaradtál a jobbik jegyről, még semmi sincs veszve. Kitartó arcmunkával, kihasználva a javítók odaadó segítőkészségét bármi megtörténhet... :)

Ha nem sikerül a reklamáció, szóbelin csak akkor próbálj meg javítani, ha nagyon vágod az anyagot, és nem ijedsz meg néhány beugratós kérdéstől.

Kill Gates

Petri-hálós játék és társai a tárgy témája. Pataricza jó fej, és jó órákat tart, úgyhogy erre tényleg érdemes bejárni. Már csak ezért megérné igazából, de ha vkinek ez mégse lenne elég, annak még hozzáteszem, hogy később majd, mikor otthon egyedül próbálja meg kibogarászni, hogy miről is van szó, az ilyen-olyan matematikai képletek láttán annak majd a szeme ketté áll, míg ha ott lett volna órán, akkor tudná, hogy milyen triviális dolog van oda leírva, és hogy nem is az volna a lényeg, hogy azt az adott képletet bemagolja.

ismeretlen

Ez sem egy egyszerű tárgy. Sok féle téma van, az elméletet tényleg érteni kell. A könyv lefedi az anyagot, egy-két részt kivéve. A ZH-n elméleti kérdéssorban minden egyes szóra figyelni kell, mert gyakori, hogy látszólag igaz egy-egy allítás, de egy szó miatt mégsem az. A gyakorlati rész itt is többnyire típuspelda, némelyikkel nagyon sokat kell szívni (Martinez-Sylva algoritmus pl.) és röhejesen kevés pontot ér. A vizsga ("Varró Dani style") 12 A4-es oldal, amiben az összes lehetséges példafajta mindig benne van, erre általában még a 150 perc is kevés. Ne tévesszen meg senkit, hogy az infosite-on többnyire 5-6 oldalas vizsgák vannak, az már a múlté. Van HF is, ami lehet egyszerű és lehet bonyolult (mázlifaktor szokás szerint). Petri hálós és Promela modellt kell csinálni egy szöveges leírásból, és utána deadlockmentességet meg fairséget kell ellenőrizni rajta. Nagy szívás általában az elkészítéshez szükséges eszközök használatával (dnanet, ped, ina, spin), illetve az ellenőrző kifejezések megfogalmazásával van. Az 1.3 szakirány több szempontból is ennek a tárgynak a folytatása.

Arwen

Hm. Nem is tudom hogy kezdjem. Van zh meg vizsga, mindegyiknél változó, hogy hány százaléktól kettes. Ezt a javításkor állapították meg tavaly, gondolom épp milyen kedvük volt. Hogy miről szól... mindenféle formális módszerről :) petri-hálók meg automaták meg egyebek. Igazából ha egyszer megérted, elég egyszerű az anyag, de meg kell egyszer érteni. Előadásra nem jártam de megbántam. Hiszem, hogy nagyságrendekkel kevesebb szenvedés lett volna nem magamnak kibogarászni. A vizsga baromi hosszú, 3 órás és kb végig körmölni kell, van valami 12 oldalnyi feladat. Ennek az is előnye, ha nem értesz egy anyagrészt, egyáltalán nincs minden veszve, tuti nem lesz abból a zh fele, max 2 feladatot buksz a 14-ből. De lesz kb mindenféle feladat, erre számítani kell. Ja, a házi. Nekem olyan konzulensem volt aki semmit nem vágott de maximalista volt, egyáltalán nem jártam jól vele. Másoknak fele annyi idő alatt elfogadták, nekem mindenbe belekötöttek. Mázlifaktor, ennyi. A 100 pontból max 5 pontot lehet vele szerezni vizsgára. (igen, ez nagyon kevés)

BB 2007.07.12

A tárgyról sok rosszat hallani, de szerintem annyira azért nem nehéz. Talán azért mondják, mert az előadásokon csak nagyon alap dolgokat mondanak el(a feladatok megoldásához), és a vizsgán pedig rendesen számon kérik. A házi pedig szerintem annyira nem vészes, csak amikor először elolvasod a feladatot....:) Szóval a tárgy teljesíthető, de zhra és vizsgára azért rendesen át kell nézni a régebbi feladatsorokat.