Biokompatibilis anyagok

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Biokompatibilis anyagok
Tárgykód
GEMTMVV1
Általános infók
Szak
eümérnök MSc
Kredit
5
Tanszék
BME GPK
Követelmények
Labor
4 db
NagyZH
nincs
Házi feladat
1 db
Vizsga
van
Elérhetőségek

A tárgy a gyógyászati tevékenység során használt speciális anyagokkal –fémek, ötvözetek, kerámiák– foglalkozik. Bemutatja az anyagokkal szemben támasztott igényeket, részletesen tárgyalja az alkalmazott anyagok szerkezetét, gyártási technológiáját és mértékadó tulajdonságait. A tárgy legfontosabb fejezetei a következők: az életfunkciókhoz kapcsolódó fizikai, biológiai alapok összefoglalása: az orvosi műszerek és berendezések speciális anyagai, az élő szervezetbe beépített anyagok (protézisek) várható élettartama igénybevételeik függvényében valamint az ezt befolyásoló tényezők és hatásaik.

Követelmények

  • Jelenlét: Az előadásokon nincs katalógus, viszont mind a 4 gyakorlaton kötelező a jelenlét. Gyakorlatok a szorgalmi időszakban "korlátlanul" pótolhatóak, póthéten egyeztetés szerint.
  • Gyakorlat: A félév során 4 gyakorlat teljesítése kötelező, az ezeken kívüli gyakorlati órák elmaradnak. Ezek a gyakorlatok inkább laborokra hasonlítanak előttük fel kell készülni egy-egy 10-15 oldalas segédletből. A tanárok beugróval ellenőrizhetik a felkészültséget, bár ez nálunk elmaradt, ennek ellenére érdemes elolvasni a segédletet, hogy értsd miről szól a mérés. A jegyzőkönyvet kinyomtatva vinni kell a laborra.
  • Házi feladat: A félév során egy házi feladatot kell készíteni 1-5 fős csoportokban, amely gyakorlatilag irodalomkutatásról szól. Lehetőség van előre kiadott témákra jelentkezni vagy akár sajátot kidolgozni előzetes egyeztetés alapján. A félév végén prezentálni kell a megoldott feladatot.

Segédanyagok


1. félév (tavasz)
2. félév (ősz)
3. félév (tavasz)
Szigorlat
Egyéb