Biokompatibilis anyagok

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Biokompatibilis anyagok
Tárgykód
GEMTMVV1
Általános infók
Szak
eümérnök MSc
Kredit
5
Tanszék
BME GPK
Követelmények
Labor
4 db
NagyZH
nincs
Házi feladat
1 db
Vizsga
van
Elérhetőségek

A tárgy a gyógyászati tevékenység során használt speciális anyagokkal –fémek, ötvözetek, kerámiák– foglalkozik. Bemutatja az anyagokkal szemben támasztott igényeket, részletesen tárgyalja az alkalmazott anyagok szerkezetét, gyártási technológiáját és mértékadó tulajdonságait. A tárgy legfontosabb fejezetei a következők: az életfunkciókhoz kapcsolódó fizikai, biológiai alapok összefoglalása: az orvosi műszerek és berendezések speciális anyagai, az élő szervezetbe beépített anyagok (protézisek) várható élettartama igénybevételeik függvényében valamint az ezt befolyásoló tényezők és hatásaik.

Követelmények

  • Jelenlét: Az előadásokon nincs katalógus, viszont mind a 4 gyakorlaton kötelező a jelenlét. Gyakorlatok a szorgalmi időszakban "korlátlanul" pótolhatóak, póthéten egyeztetés szerint.
  • Gyakorlat: A félév során 4 gyakorlat teljesítése kötelező, az ezeken kívüli gyakorlati órák elmaradnak. Ezek a gyakorlatok inkább laborokra hasonlítanak előttük fel kell készülni egy-egy 10-15 oldalas segédletből. A tanárok beugróval ellenőrizhetik a felkészültséget, bár ez nálunk elmaradt, ennek ellenére érdemes elolvasni a segédletet, hogy értsd miről szól a mérés. A jegyzőkönyvet kinyomtatva vinni kell a laborra.
  • Házi feladat: A félév során egy házi feladatot kell készíteni 1-5 fős csoportokban, amely gyakorlatilag irodalomkutatásról szól. Lehetőség van előre kiadott témákra jelentkezni vagy akár sajátot kidolgozni előzetes egyeztetés alapján. A félév végén prezentálni kell a megoldott feladatot.

Vélemények

  • A tárgyat egy öregember tartja akinek az előadásmódja szerintem rettentő unalmas (és az előadások látogatottságából ítélve mások szerint is). Az első órán elmondja a számonkérést, azonban azt nem hogy mi mennyire számít bele a jegybe, nálunk valahogyan elfelejtette megemlíteni, hogy a házi feladat teszi ki az 50%-át. A tárgy a nevéből adódóan érdekesnek hangzik, azonban itt nem a implantátumokon és azok élettani hatásain van a hangsúly, hanem fém anyagszerkezeteken és azok megmunkálásán, mintha gépésznek tanulnánk (a 4 gyakorlat során még csak egy implantátumot se adtak a kezünkbe). A gyakorlatok szervezése se valami professzionális, ugyanis az utolsókat össze vissza cserélgették, mert a gyakorlat napján kiderült hogy a hónapokkal előre meghirdetett időpontban már más csoportok tartózkodnak a laborban és nem az lesz megtartva amiből előre felkészültünk. Pozitívumként annyit tudok megemlíteni, hogy félévközbeni munka minimális, a vizsgán 1-2nap tanulássa 4-est 5-öst lehet szerezni ugyanis a vizsgakérdések nagyrészt megegyeznek a ppt-ben lévő ellenörző kérdésekkel, szóval ha egy könnyen teljesíthető tárgyat szeretnél felvenni akkor ajánlani tudom, ha pedig valami hasznosat és érdekeset szeretnél tanulni akkor nem. (2022 ősz)

Segédanyagok


1. félév (tavasz)
2. félév (ősz)
3. félév (tavasz)
Szigorlat
Egyéb