Bevezetés a szoftverfejlesztési folyamatokba kérdések

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


1. A feladat egy egyszerűbb áruházi nyilvántartást automatizáló információs rendszer fejlesztése. A projekthez egy olyan csapatot rendelnek hozzá, amely már készített hasonlót. A projekt időtartalma becsülhetően 3 hónap. Milyen életciklusmodellt választana? Miért? (3 szempont indoklásként a fenti szövegből.)

Geri, 2007. 01. 14.

Sztem vízesést, mert gyors, egyszerű de kockázatos. Ez illik hozzá mert kevés az idő de a csapat már csinált ilyet (ismertek a buktatók, a pénzzel/idővel könnyebb tervezni).

Sa, 2007. 01. 14.

Azt hiszem, vízesés modellt kell választani.

A vízesés modell megfelelő rövid határidős projekthez. Nem túl részletes, de jól meghatározza a fejlesztés menetét. A csapat megfelelő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy tudják, mire kell figyelni, mik a problémás részek a modell egyes lépcsőin. (A "Miért?" kérdésre csak találgattam.)

palacsint, 2007. 01. 31.

A fenti válaszokra megkaptam vizsgán a három pontot a háromból.
2. A feladat egy magas ceremóniájú 2 éves projekt, amely egy kórházegyüttes betegnyilvántartó rendszerének számítógépes automatizálása lenne. Milyen életciklusmodellt választana? Miért?

Én iteratívat, hogy valamit lássunk is közben a programból. Alapból az ilyen évszázad-projektekre van az RUP, de ha a programozóink másfél éven keresztül nem látnak semmi kész implementációt, az életkedvük is elmegy, nemhogy hogy akkor most írjuk meg végülis.

(Lehet hívni spirálmodellnek is, az a lényeg, hogy nem oda-vissza mászkálunk, hanem egy hosszabb bevezető előkészítés után írni is valamit)

b) válasz az lehet, hogy V-modellt, mert sok alrendszerből áll, és a kórházba az agyontesztelés fontos (lásd: bácsi belehal az agyműtétbe, amit nem neki szántak), és az integráció úgyis külön fejezet.

Vélemény? -- Aadaam - 2007.01.16.

3. Hogyan definiálja a Unified Process a mérföldköveket? Hogyan ragadja meg a projektben résztvevők funkcióit („szerepeit”)?

Előkészítés, kidolgozás, konstrukció, átadás.

Aktorok, Use Case-ek.

-- Aadaam - 2007.01.16.

4. Rajzolja fel a Unified Process életciklusmodelljét! Magyarázza el az iteratív inkrementális fejlesztést az ábra alapján!

Na jo, en itt most nem rajzolok kiselefántot kígyóban, devproj.ppt, 18. slide.

5. Melyek a Unified Process fázisai? Vázolja az egyes fázisok feladatát és mérföldköveit!

Fázisok Fázis feladata Mérföldkő
előkészítés definiálja a projekt érvényességi körét vízió
kidolgozás megtervezi a projektet; specifikálja a tulajdonságait; felállítja az architektúrát alapvető architektúra
konstrukció felépíti a terméket kezdeti működés
átadás kézbesíti a terméket a felhasználónak release

devproc.ppt, 20-22.

6. Foglalja össze röviden a használati esetek lényegét! Mit jelent az, hogy a Unified Process-t használati esetek vezérlik?

A használati esetek kapcsolják össze a munkafolyamatokat.

devproc.ppt, 29?

7. Mi a szoftverfejlesztési folyamat lényege?

Parasztosan: az, hogy biztosítani lehessen, hogy a végén valami nagyjából használható dolog lesz az egészből, belátható időn belül.

Hivatalos változat: "Definiálja, hogy kinek kell mit mikor és hogyan tennie egy adott cél elérése érdekében."

-- Aadaam - 2007.01.16.

Gyógyszertári példa

Egy kisebb gyógyszertárban nyilvántartási rendszerre van szükség.

  • A gyógyszerek típusát a vámtarifaszám (VTSZ) határozza meg.
  • Azonos típusú gyógyszerek különböző raktárakból származhatnak.
  • A gyógyszerek készletváltozását figyelni kell (melyik gyógyszerből nem fogyott fél éve, milyen gyógyszerből mennyi áll rendelkezésre, melyiknek járt le a szavatossága).
  • Ha egy beteg érkezik, a recepten a felírt gyógyszer, a beteg neve és a beteg TAJ száma található.
  • Bizonyos kedvezmények esetén igazolványos betegek érkeznek, akik igazolványukkal olcsóbban vásárolhatnak. Hogy mennyivel olcsóbban, az raktártól és gyógyszertől függ, mint ahogy a receptre adott kedvezmény és a termék ára és ÁFA tartalma is.
  • Valamely gyógyszergyár hibája esetén egy adott gyógyszerre tudnunk kell, hogy mely betegek vittek belőle. Másrészt, ha egy beteg rosszul lesz, számon kérhetik a patikáktól, hogy milyen gyógyszert vásárolt az utóbbi időben.
  • A fejlesztendő rendszerrel párhuzamosan egy továbbra is alkalmazni kívánt számlázó rendszer is működik, amelynek minden egyes recept esetén meg kell adnunk az adott termék VTSZ-ét és raktárát, árát, ÁFA tartalmát, és a beteg TAJ számát.

Készítsük el a fenti gyógyszertár szakterületi modelljét (use case-ek, osztálydiagram esetleg tevékenységdiagram)!

-- palacsint - 2007.01.15.