Angol általános műszaki nyelv

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Földe - 2006.05.28.

Asszem elmondhatjuk, hogyha az embernek nincs ötlete, hogy milyen plusztárgyat vegyen fel a következő félévre, kapásból a nyelvi tárgyak jutnak eszébe. A műszaki angol nagyon jól illeszkedik a képletbe: nevetségesen primitív és könnyű. Az oktatók által elvárt félévközi munka tekintetében azonban iszonyatos a szórás: a műszaki angol 1-et P. Gál Eszternél csináltam meg. Nem mondom, hogy belerokkantam a sok munkába: a követelmény mindössze egy esszé és egy iszonyat primitív ZH volt (rakd sorrendbe a szélerőmű munkafázisait: a) a szél megpörgeti a lapátokat, b) elkezd pörögni egy turbina, c) áram generálódik :D). Az órák azonban szörnyen unalmasak voltak, bosszantott, hogy katalógus van (még akkor is, ha valószínűleg nem vette véresen komolyan), valamint, hogy néha a tanárnak is komoly gondjai voltak az angol nyelvvel.

  • Műszaki angol 2*: Kincs Zsoltnál vettem fel a tárgyat. Az ő nyelvtudására semmi panasz nem lehet, az órái ellenben ugyanolyan szörnyűek, mint a műszaki angol 1 esetében, és nem utolsó sorban, egy nagyságrenddel többet kért félév közben, mint az előző oktató: 3 esszé, amiből a harmadik alapján kiselőadást csinálsz, ZH viszont nem volt (összehasonlításképp: egy barátom műszaki angol 2-ből mindössze egyetlen esszét és egy kiselőadást kényszerült felmutatni a félév alatt, de olyanról is hallottam már, hogy a kiselőadástól is eltekintettek).
  • Tanulságok*:
  • Az oktatók által elvárt követelmények szórása borzalmasan nagy. Én azt mondom, válasszatok olyan oktatót, akinél kevesebb a követelmény, mivel angolul úgyse itt fogtok megtanulni (arra a 0 kredites angol nyelvi tárgyak jók).
  • Az órákra sajnos be kell járni, katalógus van. Ha valaki ezt nem szeretné, eszébe ne jusson felvenni ezeket a tárgyakat ;). Az órai feladatok primitívek, középfokú nyelvvizsga után már tényleg semmi gond nem lehet, felsőfokúval meg...
  • Megfelelő oktatónál kevés melót kell befektetni a bejárás mellett (ha ügyes vagy, meg tudod csinálni, hogy ugyanazt az esszét adod be mindkét tárgyból, persze másik oktatónál ;)). Ebből a tárgyból tényleg nehéz 4-esnél rosszabb jegyet szerezni. Ha tehát az ember hajlandó bejárni, akkor kevés munkával sokkal (egyharmad jegy) megnövelheti az átlagát.

Peti - 2005 tavasz

Nagy Sándornénál vettem fel a tárgy első részét. Az órák abból állnak, hogy egy fénymásolt munkafüzetből töltjük ki a soron következő fejezetet. A feladatok rém unalmasak, pár új szón kívül semmit sem tanultam belőlük. Ráadásul néhol bugos a munkafüzet: el vannak csúszva a válaszoknak szánt téglalapok. Az eredeti célom, hogy karban tartsam a szóblei angol tudásomat, egyáltalán nem valósult meg. Második órán egy pasi jött be helyettesíteni, akinél a folyamatos beszéltetés és ismételgetés miatt úgy éreztem magam, mint egy alsó tagozatos nyelvórán, de még az ő stílusát is jobban viseltem, mint az agysorvasztó feladatmegoldást. A tárgy második részére már nem szántam rá magam.

Félév közben négy 1-2 oldalas esszé közül kellett hármat megírni. A témák: az egyetem térképe esszé formában; használati utasítás; lineáris vagy körfolyamat + ábra. A negyedik téma talán környezetvédelem volt, de erre nem mernék megesküdni. Javításra nincs lehetőség, az első három beadott esszé számít be a jegybe 20-20% arányban. Egy röhejesen egyszerű zh adja a maradék 40%-ot.

Villany site-ról

Az attól függ, kinél veszed fel. Közös tulajdonságuk, h. azért olyan magas fokú muszaki tudást nem fognak nektek tudni átadni ;)

Sziklainé kurzusát érdemes felvenni, mert nála nem olyan megerolteto a dolog. Talán 1 primitív zh-t kell majd írni félév végén, év közben csak hiányzásokra kell figyelni, de ha picivel kilógsz a megengedettbol, meg lehet vele beszélni némi kis plussz munkáért.

  • Német Béla*: nála nem olyan könnyu jó jegyet csinálni, elég sok feladat lesz félév közben, és ha valamelyiket elcseszed, eléggé lehúzza a jegyet (pl. a szövegtömörítos házinál)

Regius Kornél - 2009 12 09

Adnék egy tuti tippet. Turcsányi József. Aki már járt nálla az tudja miért jó :)

%META:FORM{name="KozismeretiForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Angol általános műszaki nyelv"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value=""}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="Angol Nyelvi Csoport"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value=""}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="2"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="2"}% %META:FIELD{name="Tmakr" title="Témakör" value="nyelv"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="ajánlott"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="zh, kiselőadás, esszé"}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="bejárás"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="4"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="kis utánaolvasás - kis munka"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%