Adózási ismeretek

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Előadó: Lakatos Mária

Honlap: [[1]]


A tárgyat már nem a lent említett oktató tartja, hanem Laab Ágnes neve alatt fut, és Lakatos Mária az oktató. Róla annyit kell tudni, hogy már épp elég sok helyen dolgozott ahhoz, hogy legyen tapasztalata is abban, amit oktat ;). Minden órán tanul valami újat ÉS hasznosat, amit 1-2 év múlva már élesben tud kamatoztatni. Nem a tananyagra gondolok elsősorban, hanem azokra az apróságokra, amiket "mesél". Mindenképp érdemes bejárni, máshogy nagyon nem is lehet megcsinálni szerintem, és nem is érdemes (nem potya 2 kredit, de nem is baj). Követelemény: Van egy felező zh, ez 7-8. héten, 50%-ra kell megírni, feltétele a vizsgának/záró ZH-nak. A pontozás 51%-tól 2-es, stb, 92-től 5-ös. Egy 4-est simán meg lehet csinálni. A VIK-eseket néha fikázza, de 10 percre rá meg isteníti őket ("Minden félévben van 100 pontos ZH, és kivétel nélkül mindig villamosmérnök!"). Az anyag nagyvonalakban:

  • Személyi jövedelemadó
  • Egyéni vállalkozások
  • Helyi adók, IPA
  • ÁFA
  • EVA
  • Társasági adózás
  • Jövedéki, egyéb adók

Az felező ZH-ig nagyon hasznos minden tudás, azután kicsit unalmasabb, a társasági adó nem túl érdekfeszítő (de lehet, hogy csak a félév vége miatt éreztem így :)).

Az anyagot kivetíti, aztán pedig felkerül a webre. Mindent elmagyaráz szépen, 2-3szor is ha kell, türelmes és segítőkész. ZH-ra 1-2 óra (lényeg szövegkiemelőzése) + egy délután kell(megtanulni - számolások nem nehezek). Viszont szeret trükközni. Olyan Igaz-Hamis példát is adott (igaz, mert...; hamis, mert...), ahol egyik sem volt jó (De aki ezt odaírta, az kapott plussz pontot!!!). Számítási példába pedig berak olyan adatot, ami nem is kell a megoldáshoz :). De mérnökember könnyen rájön ezekre.

Összefoglalva: Nagyon megéri bejárni, és végighallgatni, sokmindent megtudhatsz a mindenkori kormány, és a szomszédok adópolitikájáról.

-- Viktor - 2007.05.16.

Adózási ismeretek (Régi)

Előadó: dr. Nyusztai Lászlóné

Ha valaki szeret sokat, nagyon sokat szívni 2 kreditért, nyugodtan vegye fel a tárgygat. Ha csak meg akarod tanulni az adózási rendszer alapjait, járj be órára, de ne vizsgázz, mert az halálos tud lenni. Vizsga ugyan nincs, de három félévközi ZH van:

  • Személyi jövedelemadó (60p)
  • ÁFA (20p)
  • Társasági adózás (20p)

A legrosszabb az egészben, hogy nem ad részpontokat, azaz ha egy feladatban egy mellékszámolás rossz, akkor az 0 pont, még akkor is, ha csak a számológépen rontottad el. Könnyítés, hogy bármit használhatsz a ZH-n (szükséged is lesz rá, főleg az általa kiadott mintafeladatokra - megoldással).

by:Syntern

-- Peti - 2007.01.07.

%META:FORM{name="KozismeretiForm"}% %META:FIELD{name="Trgy" title="Tárgy" value="Adózási ismeretek"}% %META:FIELD{name="Trgykd" title="Tárgykód" value="BMEGT351913"}% %META:FIELD{name="Tanszk" title="Tanszék" value="Pénzügyek Tanszék"}% %META:FIELD{name="Elad" title="Előadó" value="Lakatos Mária"}% %META:FIELD{name="Kreditszm" title="Kreditszám" value="2"}% %META:FIELD{name="raszm" title="Óraszám" value="2"}% %META:FIELD{name="Tmakr" title="Témakör" value="jog"}% %META:FIELD{name="raijelenlt" title="Órai jelenlét" value="nem kötelező"}% %META:FIELD{name="Jegy" title="Jegy" value="zh, vizsga"}% %META:FIELD{name="Elvrtmin.munka" title="Elvárt min. munka" value="bejárás"}% %META:FIELD{name="Minimumrajrjegy" title="Minimumra járó jegy" value="3"}% %META:FIELD{name="Elvrtmax.munka" title="Elvárt max. munka" value="kis utánaolvasás - kis munka"}% %META:FIELD{name="Munkrajrjegy" title="Munkára járó jegy" value="5"}%