2007. május 4. ZH

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


1. Ismertesse a hosszú-, közép- és rövidtávú ütemezés feladatát. Egy folyamat állapot átmeneti diagramján valamint a rendszer sorállási modelljén jelölje be azokat az átmeneteket, amelyek a fenti ütemezéseket jelentik! (10 pont)

2. Definiálja a holtpont fogalmát! Mik a holtpont kialakulásának feltételei? Részletezze a holtpont elleni védekezés megelőzéses módszerét! (10 pont)

3. Igény szerinti lapozást használó rendszerben 3 fizikai memórialap áll egy folyamat rendelkezésére. A futás folyamán sorban a következő virtuális lapokra történik hivatkozás:

1, 2, 3, 4, 1, 5, 2, 1, 6, 3, 7, 5

Hány laphiba következik be a rendszerben a következő algoritmusok esetén:

  • legrégebbi lap (FIFO)
  • újabb esély (Second Chance)
  • legrégebbi nem használt (Least Recently Used)
  • optimális

(10 pont)

4. Rajzolja fel egy mágneslemezes háttértár tipikus felépítését és definiálja az ezzel kapcsolatos fogalmakat (szektor, stb.)! Milyen összetevőkből áll össze a kiszolgálási idő és ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz?

5. Rajzolja fel a UNIX réteges (és a kernel vázlatos belső) felépítését és magyarázza el a rajzát! A felhasználói módban futó folyamatok hogyan váltanak kernel módba? A (rajzon remélhetőleg szereplő) rendszerkönyvtárak programkódját végrehajtó folyamatok milyen módban futnak? (10 pont)


2007. május 24. !PótZH

1. Adjon áttekintést arról, hogy napjainkban milyen típusú operációs rendszerekkel találkozhatunk! (Tehát nem konkrét operációs rendszerek felsorolását kérjük!) Röviden ismertesse ezek legfontosabb jellegzetességeit! (10 pont)

2. Egy operációs rendszerben a következő folyamatok érkeznek a futásra kész sorba

folyamat löketidő érkezési idő prioritás
P1 2 0 3
P2 1 1 1
P3 5 2 5
P4 2 2 4
P5 6 4 2

Adja meg a folyamatok futási sorrendjét és számolja ki az átlagos várakozási időt!

  1. First Come First Served (FCFS)
  2. Shortest Job First (SJF)
  3. preemptív prioritásos (a kisebb szám nagyobb prioritást jelöl)
  4. 3 időegységnyi időszeletű Round Robin (RR)

(10 pont)

3. Ismertesse a folyamatok együttműködését közös memórián keresztül (PRAM modell, műveletek sajátosságai, szinkronizációs problémák)! (10 pont)

4. Ismertesse milyen adatszerkezeteket ismer szabad táblák nyilvántartására, illetve milyen módszerek alakultak ki az egyes állományokhoz tartozó blokkok tárolására (állományok tárolása a lemezen)! (10 pont)

5. Mennyi az egyszeres indirekciót tartalmazó, 8k-s blokkméretű Berkeley FFS fájlrendszerben a maximális fájlméret? Milyen módszerrel javítja az FFS a tárolás megbízhatóságát? (10 pont)

-- DeVi - 2007.05.26. -- dnet - 2008.04.25. (typofix)