Webfejlesztés villámgyorsan Ruby on Rails alapokon

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Webfejlesztés villámgyorsan
Ruby on Rails alapokon
Tárgykód
VITMBV17
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
TMIT
Követelmények
Jelenlét
nincs
Minimális munka
házi leadás
KisZH
nincs
NagyZH
nincs
Házi feladat
6 db
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


Nem ingyenkredit, foglalkozni kell vele. Ha már dolgoztál webes dolgokkal, akkor a bejárás nem szükséges (unatkozni fogsz). A tárgy a Ruby on Rails keretrendszerrel ismertet meg, a REST valamint az MVC architektúrákkal, ehhez kapcsolódóan kell a félév során egy közepes bonyolultságú CRUD rendszert megírni (fórum, webshop, Q&A, stb).


Követelmények

6 házi feladat beadása (és az előadó által értékelve)

1 feladat pótolható (a következő heti anyaggal együtt beadandó), illetve még egy pótolható/javítható a pótlási időszak végéig.

Kedvcsináló

Első órán sokan sorban kaptuk a hideg zuhanyokat. Sajnos. Én nem gondoltam végig, hogy egyetemen egy web fejlesztéssel foglalkozó választható kurzusra bárki jelentkezhet. Így együtt ültem a több éve webprogramozásból élő kollégákkal, továbbá azokkal a villanyos gólyákkal is akik kérésére az első óra nem elhanyagolható részében megismerkedhettünk fontos alap kérdésekkel: Mi is az a html, xml, xhtml, get, post, http, tcp....

Hogy ne legyen kevés a jóból, a tantárgyi adatlappal ellentétben kicsit más volt a félév követelmény rendszere. Minden második héten (péntek 12-14) gyakorlat. A részvételt nem ellenőrizték, azonban itt adták ki minden alkalommal a házi feladatokat (összesen 6-ot) amit a következő gyakorlat előtti napig kellett elkészíteni. Egy-egy házi nem volt olyan vészes feladat, de azért összességében elég sok munka volt vele ( és még több szívás)

További kedvcsináló: Nekem nagyon tetszett a Ruby on Rails. Szerintem nagyon jól tanulható, jól használható keretrendszer. Azonban az órák és a gyakorlatok számomra elég vontatottak voltak. Az az érzésem volt mint szoftlab3 előadáson... Az év elején arra használtam az órákat, hogy házit írtam. Aztán letöltöttem az ajánlott irodalmat, konstatáltam, hogy az előadó a könyv lefordításán kívül semmi pluszt nem ad.

A téma érdekes, a tárgyat webportálok után nem nehéz teljesíteni.


2017 - Sidel

Az előadásokon sok minden szerepel, amit alapvetően egy informatikus már régen tud. Én ennek ellenére is bejártam, de a figyelmemet az előadó hamar elvesztette és az óra további részeiben általában inkább mással foglalkoztam. Ami sokkoló lehet az az, hogy linuxon kell megalkotni a házit, illetve maga a programozási nyelv. Nem ez volt az első nekem se, hogy Linuxot használtam, de a telepítési folyamat során többször is elakadtam és nem fél óra volt összerakni a házihoz szükséges fejlesztési környezetet. Bár van hozzá leírás (30+ oldal, ami önmagában is elég ijesztő), nem arra alapoz, hogy éppen most raktuk fel a gépre az operációs rendszert, így kimaradtak belőle lényegi információk, amik miatt rendre hibára fut az ember. A házi feladatokat kéthetente kell leadni, van hozzájuk leírás, amiben lényegében minden benne van (egy-két dolgot leszámítva, ami azért tapasztalatlanoknak okozhat gondot). Az órákon közösen készülő példa program forrásai is felkerülnek a tárgy oldalára, így az alapján is meg lehet vizsgálni, jól csináljuk-e. Összességében elmondhatom, hogy nem egy ingyenkredit tárgy és bele kell fektetni kéthetente 4-5 órát (nekem ez a tapasztalatom, aztán lehet másnak 1-2 óra alatt is megvan). Az előadásokra bejárni ilyen körülmények között nem sok értelmét látom, de az oktató igyekszik. Nekem furcsa volt a programozási nyelv, egészen más szintaktikájú, mint a korábban tanultak, sok fájllal kell dolgozni különböző mappákban, amik eleinte elég káoszosnak tűntek, persze idővel beletanul az ember, hogy mit hol talál. Az ötös könnyen összehozható, de mint írtam, azért kell foglalkozni vele.

Ajánlott jegyzetek, segédanyagok

Házi feladatok

Hagyományosan 6 házi feladatot ad ki az előadó, egy feladat elkészítésére 2 hét áll rendelkezésre. 2-3 órát mindenképpen szánni kell rájuk egyenként (akár többet is):

 1. Házi feladat:
  Készítsen egy vázlatos tervet egy képzeletbeli ügyfél által megrendelt weboldalról a következő tulajdonságokkal:
  • A weboldal témája tetszőleges.
  • A vázlatos terv tartalmazzon legalább négy képernyőtervet
  • Dokumentálja a képernyők komponenseit, illetve a képernyők közötti linkeket.
 2. Házi feladat:
  • Telepítse és konfigurálja a Rails keretrendszert
  • Hozzon létre egy Rails webalkalmazás keretet, amelyben megvalósítja az első feladat megoldásaként leadott tervet.
  • Készítse el az első feladat megoldásaként leadott képernyőképek statikus View-ját. Az adatfeltöltést tartalmazó oldalakét, vagyis azokét, amelyek HTML formot tartalmaznak, egyelőre nem kell elkészíteni.
 3. Házi feladat:
  • Az első feladat megoldásaként leadott terv alapján tervezze meg az egyes képernyők modelljéül szolgáló adatstruktúrákat!
  • Készítse el az első feladat megoldásaként leadott HTML form-okat is tartalmazó képernyőtervek View-ját!
 4. Házi feladat:
  • Egészítse ki a modell osztályokat az azok közötti relációkkal.
  • Kapcsolja össze a második feladat megoldásaként beadott nézeteket a harmadik feladat megoldásaként beadott modellekkel.
 5. Házi feladat:
  • Implementálja a specifikáció összes funkcióját!
  • Formázza meg a portált stílusfájlokkal!
 6. Házi feladat:
  Tesztelje az elkészített alkalmazását:
  • Írjon egységteszteket, és hajtsa végre azokat!
  • Írjon funkcionális teszteket, és hajtsa végre azokat!
  • Írjon integrációs teszteket, és hajtsa végre azokat!
  • Dokumentálja a tesztelés eredményét!