Villamosenergetikai nagyberuházások - múlt, jelen, jövő

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Villamosenergetikai nagyberuházások -
múlt, jelen, jövő
Tárgykód
VIVEBV12
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
VET
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
nagyon kevés
Labor
üzemlátogatás
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tárgy célja a hallgatókat megismertetni a magyarországi villamosenergetikai nagyberuházások műszaki, gazdasági és jogi problematikáját valamint felépítését, üzemét, szerepét, funkcióját. A félév második felében néhány alállomás helyszíni megtekintésére (szervezetten, szakmai vezetővel) van mód a tárgy keretében.

ZH

Két ZH van belőle, az elsőhöz bármit lehet használni, szóval ha kinyomtatod a jegyzeteket amik elérhetők a weboldalon, akkor ez a ZH pipa. A második ZH-hoz már nem használhatsz semmit, de így se olyan nehéz, ha tényleg érdekel a tárgy, és legalább egyszer kétszer átnézed a pdf-eket.

2015. tavaszi félév: A két ZH-n teljesen ugyanazokat kérdezték, így már végképp nem vészes a második.

Tipikus kérdések

  • Átviteli hálózat, kezelési feladatai
  • Másfél-megszakítós rendszer rajza
  • Milyen gyűjtősín rendszerek vannak?
  • Távvezeték fő alkotórészei, alaptípusok/ alapozás típusai!
  • Oszlopok felépítése, szerkezete, bika szerepe
  • Egy kérdés, olyan témából, ami nincs fent a pdf-ekben csak óra volt belőle tartva (nálunk pl. gönyüi CCGT sajátosságai)
  • Paksról, Albertirsáról valami.
  • Valami kérdés a nehézteher szállításról
  • 750kV-os megszakító, mire jó az ívvédő gyűrű

Dátumokat, átkötőszövegeket nem kérdezik vissza, csak ami fontos, tehát nem szívatásra mennek! A tematika a tárgy honlapján is szerepel.

Segédanyagok

Az itt megjelenő jegyzetek, segédanyagok hibásak, oktató által nem láttamozott. Az ezek használatából eredő rossz érdemjegyért az annak feltöltője vállal felelősséget és annak használója! Kiemeltem a diákból a lényeget, de nem tartalmazza az összes kérdésre a választ. Az első zh kb 100%-osra megírható belőle, a második 60-80%.

  • Segítség a felkészüléshez (diák lényege kiemelve)

Vélemények

Ajánlom azoknak akik, ha még nincsenek is olyan mély ismeretei a Villamosenergetikában, kíváncsiak arra, hogy hogy valósultak meg Magyarország nagy villamosenergetikai beruházásai(pl Albertirsa, 750-es távvez., Paks...). Vagy egy általános képet szeretnének kapni arról, hogy hogy is zajlik egy ilyen folyamat az ötlettől a megvalósulásig. A műszaki megvalósításokba is belementünk, de a gazdasági oldalról is beletekintettünk a beruházásokba. Pozitívum, hogy azok beszélnek ezekről a beruházásokról akik részt vettek a megvalósításukban, és benne vannak aktívan a szakmában. (pl. mi már két héttel az előtt tudtuk, hogy nem lesz Mátrában további beruházás, mint hogy ezt bejelentették volna :D) Nem beszélve az üzemlátogatásokról (Mátrai erőmű, Albertirsa), ahol körbevisznek és élőben is láthatod azt amiről tanulsz, és ez azért nem rossz.

Tapasztalatok

2019 ősz : A 2015ös tipikus kérdések teljesen relevánsak voltak és csak az albertirsai alállomást látogattuk meg. Az előadások némelyikén volt jelenléti ív is, de nem negatív vonzattal, hanem pluszpontokat kaptak a jelenlevők, így volt lehetőség egy rosszabb zh pontszámot felhúzni. A zh-k 25-25 pontosak voltak, 21-től 5 mindkettő. Az elsőn szabadott írott/nyomtatott segédanyagot használni, érdemes lehet a tárgyhonlapra feltöltött diákat nyomtatni a zh-hoz. Ajánlani tudom, akárcsak a Budapesti Erőműveket.