VIKWiki:Rólunk

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Palotasb (vitalap | szerkesztései) 2013. január 19., 17:45-kor történt szerkesztése után volt. (üdvözlőoldal létrehozása. kis leírás arról, hogy mi is ez, kis történelem, és kis kiindulási segítség)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A VIK Wikiről

A VIK Wiki célja, hogy a villanykar egységes közösségi információforrása legyen. Egy tárgyról keresel infókat? Indulj ki innen! Vizsgára készülnél fel? Gyakorolj a korábbi évek vizsgáinak segítségével! Egy kör legfontosabb adataira vagy kíváncsi? Érdekel a Schönherz történelme? Jó helyen jársz!

Persze ezt a rengeteg információt nem három ember állítja össze, nem is harminc, de még csak nem is háromszáz. Egy wiki lényege, hogy bárki szerkesztheti, és így egy közösség teljes tudásának összességét tartalmazza, nem csak azt, amit egy-egy ember vagy szervezet ismer. Ilyen wiki a Wikipédia is, és ennek mintájára – egy hosszabb fejlődés eredményeképp – jött létre a VIK Wiki is.

Így hát üdvözlünk a VIK Wikin, jó olvasgatást és sikeres szerkesztgetést kívánunk!

Történelem

Egyszer volt, hol nem volt, amikor még mindenki ekezetek nelkul irt angol billentyuzettel, es file-nak hivtak a fájlokat is, létezett két weboldal, az InfoSite és a VillanySite, ami egyszerű fájlmegosztóként működött a két szak hallgatói számára. Fel lehetett tölteni, a Hallgatói Tudásbázis kör (HaT) ellenőrizte a fájlokat, és utána le lehetett tölteni a fájlokat.[1]

Ezzel párhuzamosan jelent meg a egy nagyon lelkes Banditának köszönhetően a VIK Wiki első verziója, ami egy TWiki alapú rendszer volt, és sokáig jól működött, karban tartotta a HaT. Azonban nem jött utánpótlás, a fejlesztők, adminok és karbantartók az egyetem legtiszteletreméltóbb erőfeszítései ellenére is lediplomáztak, és a VIK Wiki elárvult. Eközben persze működött minden tovább, mert a szerverből senki nem húzta ki se az áramot, se az internetet, de a felmerülő problémákra már nem tudott senki megoldást találni.

Az akkori wikis problémákat orvosolandó és a jövőbelieket elkerülendő a Kir-Dev látott hozzá a VIK Wiki újjáélesztéséhez. Kezdetnek a MediaWiki motorból indultak ki, ami a világ legnépszerűbb wikijét, a Wikipédiát is hajtja. (Vagyis nem hasonlít a wikipédiára, hanem már-már azonosak.)

A wikiről bővebben a Kir-Dev weboldalán.

Nekiindulás

Olvasd el, miért érdemes wikiszerkesztőnek lenni! Ha még nem tudod, hogy kell, akkor olvasd el, hogyan lehet egy wikioldalt szerkeszteni!