VIKWiki:GYIK

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen (vitalap) 2012. október 22., 11:18-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Main|GyikFarm}} __TOC__ ==Vir/InfoSite/VillanySite gyik== ===Regisztráció, felhasználói adatok=== ====Aktív BME VIK hallgató vagyok: mit tegy…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


Tartalomjegyzék

Vir/InfoSite/VillanySite gyik

Regisztráció, felhasználói adatok

Aktív BME VIK hallgató vagyok: mit tegyek, hogy használhassam az Információs Rendszert?

Az adatbázis tartalmazza az adataidat, így Neked csak a Neptun kódodat kell megadnod a Regisztráció oldalon. Az emailcímed, és néhány kiegészítő adatod megadása azonnal hozzá tudsz férni az oldalakhoz.


Végzett/elbocsátott BME VIK hallgató vagyok: mit tegyek, hogy használhassam az Információs Rendszert?

Az adatbázis tartalmazza az összes - 1998 őszén aktív nappali és phd képzésen levő hallgató adatait. Ez azt jelenti, hogy ha ebben az időszakban még aktív egyetemista voltál, akkor a NEPTUN kódod segítségével be tudod magad regisztrálni ugyanúgy mintha aktív hallgató lennél (lásd 1.1 pont). Amennyiben nem emlékszel a NEPTUN kódodra, úgy vedd fel a kapcsolatot a felhasználó adminisztrátorok valamelyikével, és kérd a segítségét. Ha 1998 előtt végeztél egyetemi pályafutásoddal, akkor külsősként kell magad regisztrálnod, melyet ugyancsak a fenti regisztráció lapon tehetsz meg. Egyszerűen hagyd üresen a NEPTUN kódot kérő űrlapot, aminek hatására egy másmilyen űrlap kitöltésével kaphatsz hozzáférést a rendszerhez.


Nem vagyok és nem is voltam a BME hallgatója, de szeretnék hozzáférni a rendszerhez, mert gyakran járok a kollégiumban, tagja vagyok az x körnek.

Regisztráld be magad a fenti lapon - a neptun kód mezőt hagyd üresen.


Regisztráltam már magamat, de elfelejtettem a jelszavam. Mit tegyek?

A belépés menüpont alatt találsz egy "Kérj új jelszót" linket, ahol email-címed vagy NEPTUN kódod megadásával a regisztrált email-címedre új jelszót kaphatsz. Ha végképp elakadtál vagy egyéb problémád van, írj bátran egy emailt egy adminisztrátornak.


Doktár

Mi az a doktár?

A dokumentumtár különböző dolgok (file-ok, linkek, szöveges megjegyzések) könyvtársuktúrában való, rendszerezett tárolására szolgál. A doktár motorja szolgálja ki az Infosite-ot és a Villanysite-ot is.


Hogy tudom használni?

File-t letölteni, könyvtárba lépni értelemszerűen az adott tétel nevére kattintva lehet. A doktárban különválik a megjelenítés a szerkesztő felülettől. A szerkesztőfunkciók előcsalogatásához kattints a jobb felő sarokban lévő 'Szerkesztő funkciók' ikonra. Ekkor egy csomó új ikon jelenik meg, amik segítségével törölhetsz, másolhatsz, áthelyezhetsz, módosíthatsz - ha meg van a megfelelő jogosultságod hozzá.


Hogy működik a jogosultságrendszer?

A könytárakhoz lehet jogokat (olvasás, létrehozás, módosítás, törlés, könyvtárlétrehozás, könyvtármódosítás, könytártörlés, jogosultságmegváltoztatás, moderálás) rendelni. A jogosult lehet az összes felhasználó, a belépett felhasználók, egy csoport tagjai és adott ember is. A jogosultság rekurzíven öröklődik lefelé a könyvtárstruktúra mentén.


Hogy tudok file-t feltölteni?

File feltöltésekor megadhat a file egyéb adatait és azt is, hogy hol helyezkedjen el a könyvtárstruktúban, illetve az adott könytáron belül. Ha a szerkesztő funkciók nem láthatóak, akkor először a bal felső sarokban lévő 'Szerkesztő funkciók' ikonra kattints. Ezután válaszd ki a célkönyvtárban a kívánt pozíciót, majd ott kattints a fehér lapocskára. Ekkor kiválaszhatod az új elem típusát. Ezt követően adhatod meg a típustól függően az extraadatokat. File feltöltésekor a név a látható nevet jelenti, letöltéskor a file neve az lesz, ami felöltéskor volt. Megadhatsz a file-hoz kapcsolódó dátumot, a file nyelvét is. A tanulmányi oldalak esetén a file kategóriáját is beállíthatod.


Feltöltöttem egy file-t és azt írja ki, hogy 'engedélyezésre vár'. Ez mit jelent?

Az adminisztrátorok megadhatják, hogy melyik könyvtárban lehessen csak moderálással, illetve moderálás nélkül is új elemet létrehozni. Ezek szerint egy olyan könyvtárba töltöttél fel, ahol a szerkesztőknek előbb engedélyezni kell a dokumentumod megjelenését.


Hogyan tudok egy fájt lecseréni?

Töltsd fel az új fájlt, és jelezd a szerkesztőknek emailben, hogy mi helyett töltötted fel.


Hogyan lehet módosítani egy fájl jellemzőit?

Küldj egy e-mailt a szerkesztőknek, és írd bele, hogy melyik entitásnál mit kell változtatni.


Felvettem egy új entitást, de nem oda került ahol az új elem beszúrására kattintottam. Miért, mit tegyek?

Kezdetben az összes doksinak azonos a helyszama. Az azonos helyszamuak eseten nem kerul kapasbol oda a doksi, ahova kellene, ilyenkor kell meg egy áthelyezés.


Lehet szimbolikus linket létrehozni?

Igen, a könytárakra létrehozhatsz szimbolikus linket, de ehhez adminjogokra van szükséged. Ilyenkor a könytár több másik könyvtárból is elérhető. Ehhez a könytár neve mellett kattints a 'Másolás' ikonra, keresd meg azt a helyet, ahonnan szintén el akarod érni, és ott kattints a 'Beszúrás' ikonra.


Mi ez a [+]/[-] a dokumentumok neve előtt?

Segítségükkel testreszabhatod az adott könyvtár megjelenését: megjelenítheted, illetve elrejtheted egy elem leírását vagy akár egy szekciót is. Így például a vizsgaidőszakban már elrejtheted a tárgyhoz kapcsolódó ZH-k listáját. A könyvtár kinézetét a böngésződ sütiben tárolja, így amikor legközelebb visszatérsz, megőrződik ez a beállítás.


Mik azok a Saját tárgyak?

Megjelölheted az adott félévben hallgatott tárgyaidat. Ezeket a bal oldalon egy külön menüben érheted el, ráadásul az Info Site, illetve a Villany Site kezdőlapján megjelennek majd számodra az ezekhez a tárgyakhoz tartotó hírek, események. Az adott tárgy oldalán a jobb felső sarokban lévő 'Saját tárgy' ikonra kattintva vehetsz fel és törölhetsz egy tárgyat a listából.


Mi az a vágólap?

Megfelelő jogosultság esetén egy elemet könnyen áthelyezhetsz. Kattints az elem neve melletti 'Kivág' ikonra, ekkor a dokumentum a vágólapra kerül, de még nem tűnik el az eredeti helyéről. Ezután keresd meg a célkönyvtárt, és ott a kívánt helyen kattints a 'Beilleszt' gombra. Az áthelyezést a felső sorban lévő 'Megszakít' gombra kattintva abba is hagyhatod.


Hogyan történik az anyagok értékelése? (avagy mik azok a kezek??)

Egy anyag melletti OK (a hüvelykujj fent) vagy NEM OK (a hüvelykujj lent) ikonra kattintva értékelheted az adott anyagot 0-ásra vagy 1-esre. Miután valamelyikre kattintottál, az értékelésed bekerül az adatbázisba, az ikon helyett az értékelés visszavonása ikon jelenik meg, az anyag neve mellett pedig az értékelések átlaga lesz látható [0.6] formátumban. Ennek mérete egyre nő, színe pedig egyre élénkebbé válik az értékelések számának növekedésével. Az értékelés fölé víve az egeret megjelenik az értékelések száma.


Könyvhirdetések

Hirdetés feladása

Oldalt a menüben válaszd a könyvlistát. Megkapod az összes könyvet, ami az adatbázisban van. Ha közte van, amit hirdetni szeretnél, válaszd ki, majd a könyv adatlapján válaszd a hirdetés feladását. Ha a kívánt könyv nincs a listában, válaszd a menüből az Új könyv felvételét. Miután megadtad a könyv adatait, a könyv adatlapján találod magad, ahol a hirdetés feladását kell választanod. A hirdetésed 7 napig lesz látható, ennek leteltekor felugró ablakban kapsz értesítést.


Hirdetés törlése

Válaszd a hirdetéseim menüpontot. Az adott hirdetés alatti töröl-re kattintva törölheted.


Módosítás

A törléshez hasonlóan. Módosításkor újraindul a 7 nap.


Frissítés

A frissítés hatására újraindul a 7 nap.


Lejárt hirdetések

7 nap után a hirdetésed átkerülnek a lejárt hirdetések közé. Ekkor rajtad kivül senki sem látja. Az itt lévő hirdetéseid ugyanúgy törölheted, módosíthatod, frissítheted, mint az aktív hirdetéseid.


Tartalom

(Itt az InfoSite tartalmával kapcsolatos kérdések találhatók, a "motorral" kapcsolatos kérdéseket a Doktár résznél találod)

Mik azok az elágazó1/elágazó2 tárgyak?

Régen ezek tényleg elágazó tárgyak voltak, és egy-egy szakiránycsoporthoz adtak alapot. Mára már csak a nevükben őrzik ezt a szerepet, nem számít, hogy melyiket veszed fel, ettől még mehetsz más szakirányra.

 • Elágazó1 (6. félév):
  • Beágyazott rendszerek
  • Beszéd információs rendszerek;
 • Elágazó2 (9. félév):
  • Információmenedzsment
  • Rendszeroptimalizálás
  • Teljesítményelemzés

Wiki gyik

Mi az a Wiki?

A wiki lapok gyűjteménye, melyeket mindenki (vagy egy közösség minden tagja) szabadon módosíthat, bővíthet a böngészőjén keresztül. Nagyon hatékony csoportmunka eszköz, és kiváló lehetőség tudásbázis építésére.


Gyengéd bevezetés a Wikibe

TWikiBeginnersHowto (magyar)


WikiIsmertető

-- SoTi - 2006.03.15.