„VIKWiki:GYIK” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
57. sor: 57. sor:
  
 
Nézz utána az [[VIKWiki:Oldal törlése|Oldal törlése]] szócikkben!
 
Nézz utána az [[VIKWiki:Oldal törlése|Oldal törlése]] szócikkben!
 +
 +
===Hogyan tudok átnevezni egy oldalt vagy fájlt?===
 +
 +
Bejelentkezést követően a jobb felső sarokban, Laptörténet gomb jobb oldalán található kis nyílra kattintva találod ezt a funkciót. Az átnevezés előtt nézz utána az [[VIKWiki:Új_oldal_létrehozása|elvi tudnivalóknak]!

A lap 2013. január 24., 16:31-kori változata

Wikiről általában

Definíciók

Mi az a wiki?
A wiki az általános megnevezése egy olyan webhelynek, amelynek az oldalait közösen, demokratikusan szerkeszthetik egy közösség tagjai. Ilyen a Wikipédia vagy a VIK Wiki (ez) is. A háttérben egy tartalomkezelő-szoftver (lásd lentebb) alakítja át az szerkesztők által megírt szöveges fájlokat szépen formázott weboldalakká.
Mit csinál a tartalomkezelő-szoftver?
A tartalomkezelő-szoftver kezeli a wikire feltöltött fájlokat, egy adatbázisban tárolja az összes cikk (és azok összes korábbi verziójának) tartalmát, és a webhely látogatóinak azt egy emészthető formában prezentálja. Hogy pontosan hogyan alakítja át a szöveges tartalmat egy HTML-oldallá, vagy hogyan kezeli a feltöltött fájlokat, az a konkrét tartalomkezelő-szoftveren múlik.
Mi az a MediaWiki?
A MediaWiki az új VIK Wiki tartalomkezelő-szoftvere. Sokan mások, köztük az összes Wikipédia is ezt használja.
Mi az a TWiki?
A TWiki a régi VIK Wiki tartalomkezelő-szoftvere, kevesebben használják, és kissé elavultabb.

Miért kellett lecserélni a régi VIK Wikit az újra?

Egyrészt az elavult (nem frissített, senki nem értett hozzá) TWiki tartalomkezelőről váltottunk az annál jobb, modernebb MediaWikire, másrészt tartalmilag is sok helyen teljesen össze-vissza, kusza vagy elavult volt a régi wiki, ezt is próbáljuk rendbetenni.

A teljes történet itt olvasható: http://kir-dev.sch.bme.hu/wiki/

Tudok segíteni régi oldalak átmentésében?

Még egy tantárgyi oldal nincs rendesen megcsinálva az új wikin, csak a régin. Szeretnék segíteni, hol kezdjem?
Olvasd el a VIKWiki:Oldalak migrálása a régi wikiről oldalt, oda van minden leírva, amit tudni kell ahhoz, hogy el tudj indulni.

Szerkesztéssel kapcsolatos kérdések

Szövegszerkesztéssel kapcsolatos kérdésem van

Olvasd el a Segítség:Szerkesztés oldalt, oda van leírva minden. Ha éppen szerkesztesz egy oldalt, akkor alul a Lap mentése gombbal egy sorban, jobb oldalt is van egy Szerkesztési segítség című link, arra is rákkattinthatsz bármikor, ugyanoda visz.

Ha úgy akarom formázni a szöveget, hogy ___, akkor mit csináljak?

Szóval szövegszerkesztéssel kapcsolatos kérdésed van. Lásd: Segítség:Szerkesztés

Ha be akarok szúrni valamilyen ábrát egy cikkbe, akkor mit csináljak?

A Wiki HowTo oldalon a Szerkesztés menete résznél le van írva, hogy fájlt hogyan tudsz feltölteni. Ha csak képletet akarsz beszúrni, akkor a lásd a Szerkesztési segítség oldalt.

Hogyan tudok feltölteni?

Van egy használható fájlom, hogyan álljak neki?
Először nézd meg, hogy már fent van-e. Ha még nincs, akkor nevezd el a következőképp: <tantárgy>_<típus>_<dátum>.<kiterjesztés>, például: Digit2_vizsga_2012-12-15.pdf vagy Valszám_zh_2008-04-25.jpg. Ezután az oldalsó menüben kattints a fájl feltöltése linkre.
A feltöltéskor célfájlnévként megadott név lesz innentől a hivatkozás alapja. Menj el a tantárgyi wiki oldalra, és a következőképp tudod belinkelni: [[Media:célfájlnév|megjelenített szöveg]].
Például: [[Digit2_vizsga_2012-12-15.pdf|Tavalyi vizsa]] esetén a "Tavalyi vizsga" linkre kattintva érhetjük el a fájlt, amit feltöltöttél.
Egy rakás fájlom van, amit fel szeretnék tölteni. Mit csináljak?
Ha ezek mind képek (pl.: szkennelt jegyzet), akkor készíts belőlük egy .pdf fájlt, majd az előző pont alapján fel tudod rakni.
Ha ezek egymáshoz tartozó különböző fájlok (pl.: forráskód egy példaprogramhoz), akkor rakd be egy .zip-be és keress meg minket a wiki@sch.bme.hu címen.
Miért nem tudok .zip-et feltölteni?
Az előző wiki-n rengeteg tömörített fájl volt feltöltve, de ezek kezelése macerás volt, és az emberek nem használták vagy kitömörítve visszatöltötték. Emiatt sok volt a redundáns adat, amit most szeretnénk elkerülni.

Hogyan tudok oldalt vagy fájlt törölni?

Nézz utána az Oldal törlése szócikkben!

Hogyan tudok átnevezni egy oldalt vagy fájlt?

Bejelentkezést követően a jobb felső sarokban, Laptörténet gomb jobb oldalán található kis nyílra kattintva találod ezt a funkciót. Az átnevezés előtt nézz utána az [[VIKWiki:Új_oldal_létrehozása|elvi tudnivalóknak]!