„VIKWiki:GYIK” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Main|GyikFarm}} __TOC__ ==Vir/InfoSite/VillanySite gyik== ===Regisztráció, felhasználói adatok=== ====Aktív BME VIK hallgató vagyok: mit tegy…”)
 
(A lap tartalmának cseréje erre: Oops! Itt nem maradt semmi.)
1. sor: 1. sor:
{{GlobalTemplate|Main|GyikFarm}}
+
Oops! Itt nem maradt semmi.
 
 
 
 
__TOC__
 
 
 
==Vir/InfoSite/VillanySite gyik==
 
 
 
===Regisztráció, felhasználói adatok===
 
====Aktív BME VIK hallgató vagyok: mit tegyek, hogy használhassam az Információs Rendszert?====
 
Az adatbázis tartalmazza az adataidat, így Neked csak a Neptun kódodat kell megadnod a Regisztráció oldalon. Az emailcímed, és néhány kiegészítő adatod megadása azonnal hozzá tudsz férni az oldalakhoz.
 
 
 
----
 
 
 
====Végzett/elbocsátott BME VIK hallgató vagyok: mit tegyek, hogy használhassam az Információs Rendszert?====
 
Az adatbázis tartalmazza az összes - 1998 őszén aktív nappali és phd képzésen levő hallgató adatait. Ez azt jelenti, hogy ha ebben az időszakban még aktív egyetemista voltál, akkor a NEPTUN kódod segítségével be tudod magad regisztrálni ugyanúgy mintha aktív hallgató lennél (lásd 1.1 pont). Amennyiben nem emlékszel a NEPTUN kódodra, úgy vedd fel a kapcsolatot a felhasználó adminisztrátorok valamelyikével, és kérd a segítségét.
 
Ha 1998 előtt végeztél egyetemi pályafutásoddal, akkor külsősként kell magad regisztrálnod, melyet ugyancsak a fenti regisztráció lapon tehetsz meg. Egyszerűen hagyd üresen a NEPTUN kódot kérő űrlapot, aminek hatására egy másmilyen űrlap kitöltésével kaphatsz hozzáférést a rendszerhez.
 
 
 
----
 
 
 
====Nem vagyok és nem is voltam a BME hallgatója, de szeretnék hozzáférni a rendszerhez, mert gyakran járok a kollégiumban, tagja vagyok az x körnek.====
 
Regisztráld be magad a fenti lapon - a neptun kód mezőt hagyd üresen.
 
 
 
----
 
 
 
====Regisztráltam már magamat, de elfelejtettem a jelszavam. Mit tegyek?====
 
A belépés menüpont alatt találsz egy "Kérj új jelszót" linket, ahol email-címed vagy NEPTUN kódod megadásával a regisztrált email-címedre új jelszót kaphatsz.
 
Ha végképp elakadtál vagy egyéb problémád van, írj bátran egy emailt egy adminisztrátornak.
 
 
 
----
 
 
 
===Doktár===
 
====Mi az a doktár?====
 
A dokumentumtár különböző dolgok (file-ok, linkek, szöveges megjegyzések) könyvtársuktúrában való, rendszerezett tárolására szolgál. A doktár motorja szolgálja ki az Infosite-ot és a Villanysite-ot is.
 
 
 
----
 
 
 
====Hogy tudom használni?====
 
File-t letölteni, könyvtárba lépni értelemszerűen az adott tétel nevére kattintva lehet. A doktárban különválik a megjelenítés a szerkesztő felülettől. A szerkesztőfunkciók előcsalogatásához kattints a jobb felő sarokban lévő 'Szerkesztő funkciók' ikonra. Ekkor egy csomó új ikon jelenik meg, amik segítségével törölhetsz, másolhatsz, áthelyezhetsz, módosíthatsz - ha meg van a megfelelő jogosultságod hozzá.
 
 
 
----
 
 
 
====Hogy működik a jogosultságrendszer?====
 
A könytárakhoz lehet jogokat (olvasás, létrehozás, módosítás, törlés, könyvtárlétrehozás, könyvtármódosítás, könytártörlés, jogosultságmegváltoztatás, moderálás) rendelni. A jogosult lehet az összes felhasználó, a belépett felhasználók, egy csoport tagjai és adott ember is. A jogosultság rekurzíven öröklődik lefelé a könyvtárstruktúra mentén.
 
 
 
----
 
 
 
====Hogy tudok file-t feltölteni?====
 
File feltöltésekor megadhat a file egyéb adatait és azt is, hogy hol helyezkedjen el a könyvtárstruktúban, illetve az adott könytáron belül. Ha a szerkesztő funkciók nem láthatóak, akkor először a bal felső sarokban lévő 'Szerkesztő funkciók' ikonra kattints. Ezután válaszd ki a célkönyvtárban a kívánt pozíciót, majd ott kattints a fehér lapocskára. Ekkor kiválaszhatod az új elem típusát. Ezt követően adhatod meg a típustól függően az extraadatokat. File feltöltésekor a név a látható nevet jelenti, letöltéskor a file neve az lesz, ami felöltéskor volt. Megadhatsz a file-hoz kapcsolódó dátumot, a file nyelvét is. A tanulmányi oldalak esetén a file kategóriáját is beállíthatod.
 
 
 
----
 
 
 
====Feltöltöttem egy file-t és azt írja ki, hogy 'engedélyezésre vár'. Ez mit jelent?====
 
Az adminisztrátorok megadhatják, hogy melyik könyvtárban lehessen csak moderálással, illetve moderálás nélkül is új elemet létrehozni. Ezek szerint egy olyan könyvtárba töltöttél fel, ahol a szerkesztőknek előbb engedélyezni kell a dokumentumod megjelenését.
 
 
 
----
 
 
 
====Hogyan tudok egy fájt lecseréni?====
 
Töltsd fel az új fájlt, és jelezd a szerkesztőknek emailben, hogy mi helyett töltötted fel.
 
 
 
----
 
 
 
====Hogyan lehet módosítani egy fájl jellemzőit?====
 
Küldj egy e-mailt a szerkesztőknek, és írd bele, hogy melyik entitásnál mit kell változtatni.
 
 
 
----
 
 
 
====Felvettem egy új entitást, de nem oda került ahol az új elem beszúrására kattintottam. Miért, mit tegyek?====
 
Kezdetben az összes doksinak azonos a helyszama. Az azonos helyszamuak eseten nem kerul kapasbol oda a doksi, ahova kellene, ilyenkor kell meg egy áthelyezés.
 
 
 
----
 
 
 
====Lehet szimbolikus linket létrehozni?====
 
Igen, a könytárakra létrehozhatsz szimbolikus linket, de ehhez adminjogokra van szükséged. Ilyenkor a könytár több másik könyvtárból is elérhető. Ehhez a könytár neve mellett kattints a 'Másolás' ikonra, keresd meg azt a helyet, ahonnan szintén el akarod érni, és ott kattints a 'Beszúrás' ikonra.
 
 
 
----
 
 
 
====Mi ez a [+]/[-] a dokumentumok neve előtt?====
 
Segítségükkel testreszabhatod az adott könyvtár megjelenését: megjelenítheted, illetve elrejtheted egy elem leírását vagy akár egy szekciót is. Így például a vizsgaidőszakban már elrejtheted a tárgyhoz kapcsolódó ZH-k listáját. A könyvtár kinézetét a böngésződ sütiben tárolja, így amikor legközelebb visszatérsz, megőrződik ez a beállítás.
 
 
 
----
 
 
 
====Mik azok a Saját tárgyak?====
 
Megjelölheted az adott félévben hallgatott tárgyaidat. Ezeket a bal oldalon egy külön menüben érheted el, ráadásul az Info Site, illetve a Villany Site kezdőlapján megjelennek majd számodra az ezekhez a tárgyakhoz tartotó hírek, események. Az adott tárgy oldalán a jobb felső sarokban lévő 'Saját tárgy' ikonra kattintva vehetsz fel és törölhetsz egy tárgyat a listából.
 
 
 
----
 
 
 
====Mi az a vágólap?====
 
Megfelelő jogosultság esetén egy elemet könnyen áthelyezhetsz. Kattints az elem neve melletti 'Kivág' ikonra, ekkor a dokumentum a vágólapra kerül, de még nem tűnik el az eredeti helyéről. Ezután keresd meg a célkönyvtárt, és ott a kívánt helyen kattints a 'Beilleszt' gombra. Az áthelyezést a felső sorban lévő 'Megszakít' gombra kattintva abba is hagyhatod.
 
 
 
----
 
 
 
====Hogyan történik az anyagok értékelése? (avagy mik azok a kezek??)====
 
Egy anyag melletti OK (a hüvelykujj fent) vagy NEM OK (a hüvelykujj lent) ikonra kattintva értékelheted az adott anyagot 0-ásra vagy 1-esre. Miután valamelyikre kattintottál, az értékelésed bekerül az adatbázisba, az ikon helyett az értékelés visszavonása ikon jelenik meg, az anyag neve mellett pedig az értékelések átlaga lesz látható [0.6] formátumban. Ennek mérete egyre nő, színe pedig egyre élénkebbé válik az értékelések számának növekedésével. Az értékelés fölé víve az egeret megjelenik az értékelések száma.
 
 
 
----
 
 
 
===Könyvhirdetések===
 
====Hirdetés feladása====
 
Oldalt a menüben válaszd a könyvlistát. Megkapod az összes könyvet, ami az adatbázisban van. Ha közte van, amit hirdetni szeretnél, válaszd ki, majd a könyv adatlapján válaszd a hirdetés feladását.
 
Ha a kívánt könyv nincs a listában, válaszd a menüből az Új könyv felvételét. Miután megadtad a könyv adatait, a könyv adatlapján találod magad, ahol a hirdetés feladását kell választanod.
 
A hirdetésed 7 napig lesz látható, ennek leteltekor felugró ablakban kapsz értesítést.
 
 
 
----
 
 
 
====Hirdetés törlése====
 
Válaszd a hirdetéseim menüpontot. Az adott hirdetés alatti töröl-re kattintva törölheted.
 
 
 
----
 
 
 
====Módosítás ====
 
A törléshez hasonlóan. Módosításkor újraindul a 7 nap.
 
 
 
----
 
 
 
====Frissítés====
 
A frissítés hatására újraindul a 7 nap.
 
 
 
----
 
 
 
====Lejárt hirdetések====
 
7 nap után a hirdetésed átkerülnek a lejárt hirdetések közé. Ekkor rajtad kivül senki sem látja. Az itt lévő hirdetéseid ugyanúgy törölheted, módosíthatod, frissítheted, mint az aktív hirdetéseid.
 
 
 
----
 
 
 
===Tartalom===
 
(Itt az InfoSite tartalmával kapcsolatos kérdések találhatók, a "motorral" kapcsolatos kérdéseket a Doktár résznél találod)
 
 
 
====Mik azok az elágazó1/elágazó2 tárgyak?====
 
Régen ezek tényleg elágazó tárgyak voltak, és egy-egy szakiránycsoporthoz adtak alapot. Mára már csak a nevükben őrzik ezt a szerepet, nem számít, hogy melyiket veszed fel, ettől még mehetsz más szakirányra.
 
* Elágazó1 (6. félév):
 
** Beágyazott rendszerek
 
** Beszéd információs rendszerek;
 
* Elágazó2 (9. félév):
 
** Információmenedzsment
 
** Rendszeroptimalizálás
 
** Teljesítményelemzés
 
 
 
----
 
 
 
==Wiki gyik==
 
===Mi az a Wiki?===
 
A wiki lapok gyűjteménye, melyeket mindenki (vagy egy közösség minden tagja) szabadon módosíthat, bővíthet a böngészőjén keresztül. Nagyon hatékony csoportmunka eszköz, és kiváló lehetőség tudásbázis építésére.
 
 
 
----
 
 
 
===Gyengéd bevezetés a Wikibe===
 
[[TWikiBeginnersHowto]] (magyar)
 
 
 
----
 
 
 
===[https://wiki.sch.bme.hu/bin/view/Main/WebHome WikiIsmertető]===
 
 
 
-- [[SomodiTibor|SoTi]] - 2006.03.15.
 
 
 
 
 
[[Category:Main]]
 

A lap 2012. november 22., 17:29-kori változata

Oops! Itt nem maradt semmi.