„VIKWiki:GYIK” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Rakok egy linket a Wiki HowTo oldalra)
a
 
(26 közbenső módosítás, amit 5 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
=Wikiről általában=
+
{{GYIK}}
  
== Hol kezdjem? ==
+
== Wikiről általában ==
  
Olvasd el a [[Wiki HowTo]] oldalt, oda van minden leírva, amit tudni kell ahhoz, hogy el tudj indulni.
+
=== Definíciók ===
  
=Általános kérdések=
+
; Mi az a ''wiki''?
 +
: A '''wiki''' az általános megnevezése egy olyan webhelynek, amelynek az oldalait közösen, demokratikusan szerkeszthetik egy közösség tagjai. Ilyen a [http://hu.wikipedia.org/ Wikipédia] vagy a VIK Wiki (ez) is. A háttérben egy tartalomkezelő-szoftver (lásd lentebb) alakítja át az szerkesztők által megírt szöveges fájlokat szépen formázott weboldalakká.
 +
 
 +
; Mit csinál a tartalomkezelő-szoftver?
 +
: A tartalomkezelő-szoftver kezeli a wikire feltöltött fájlokat, egy adatbázisban tárolja az összes cikk (és azok összes korábbi verziójának) tartalmát, és a webhely látogatóinak azt egy emészthető formában prezentálja. Hogy pontosan hogyan alakítja át a szöveges tartalmat egy HTML-oldallá, vagy hogyan kezeli a feltöltött fájlokat, az a konkrét tartalomkezelő-szoftveren múlik.
 +
 
 +
; Mi az a ''MediaWiki''?
 +
: A '''[http://www.mediawiki.org/ MediaWiki]''' az új VIK Wiki tartalomkezelő-szoftvere. Sokan mások, köztük az összes Wikipédia is ezt használja.
 +
 
 +
=== Frissítéssel kapcsolatos információ ===
 +
A kari információs portálok teljes története elolvasható [http://kir-dev.sch.bme.hu/wiki/ itt]
 +
 
 +
; Miért kellett lecserélni a régi VIK Wikit az újra?
 +
:A cserének több oka volt:
 +
*Egyrészt az elavult (nem frissített, hiszen senki nem értett hozzá) TWiki tartalomkezelőről váltottunk az annál jobb, modernebb MediaWikire, követve a jelenlegi webkettes trendeket.   
 +
*Másrészt a régi Wiki feltöltött anyagainak minősége, a fájlok áttekinthetősége az évek során annyira leromlott (kusza, átláthatatlan linkelések, redundáns, újra és újra feltöltött anyagok .zip és .rar formátumban, rengeteg elavult információ), hogy muszáj volt tiszta lappal indulni. Az új oldalra próbáljuk az elérhető legfrissebb segédanyagokat feltölteni, a régebbi, de még értékes, használható fájlokkal együtt.
 +
 
 +
; A régi Wikin fent volt egy kidolgozásom, most eltűnt, mit csináljak?
 +
: Töltsd át az új felületre! A régi oldal továbbra is elérhető  [http://wiki-old.sch.bme.hu/ ezen]a címen. Nincs más dolgod, mint letöltöd onnan a tartalmat, és felteszed ide. A fájlfeltöltéshez segítség található itt: [[VIKWiki:F%C3%A1jlfelt%C3%B6lt%C3%A9s|Fájlfeltöltés]]
 +
 
 +
; Miért most, félév közben lett lecserélve az oldal?
 +
: A most (2013. április) létrejött csere egy több éves tervezés és fejlesztés eredménye. Számos kör és ember dolgozott azon, hogy az átállás és a használat minél gördülékenyebb legyen.
 +
 
 +
=== Tudok segíteni régi oldalak átmentésében?  ===
 +
 
 +
;Találtam egy olyan oldalt az új Wikin, ami még nincs rendesen megcsinálva. Szeretnék segíteni, hol kezdjem?
 +
:Olvasd el a '''[[VIKWiki:Oldalak migrálása a régi wikiről]]''' oldalt, oda van minden leírva, amit tudni kell ahhoz, hogy el tudj indulni.
 +
 
 +
== Szerkesztéssel kapcsolatos kérdések ==
 +
 
 +
=== Szövegszerkesztéssel kapcsolatos kérdésem van ===
 +
 
 +
Olvasd el a '''[[Segítség:Szerkesztés]]''' oldalt, oda van leírva minden. Ha éppen szerkesztesz egy oldalt, akkor alul a ''Lap mentése'' gombbal egy sorban, jobb oldalt is van egy [[Segítség:Szerkesztés|Szerkesztési segítség]] című link, arra is rákattinthatsz bármikor, ugyanoda visz.
 +
 
 +
=== Ha úgy akarom formázni a szöveget, hogy ___, akkor mit csináljak? ===
 +
 
 +
Szóval szövegszerkesztéssel kapcsolatos kérdésed van. Lásd: [[Segítség:Szerkesztés]]
 +
 
 +
=== Ha be akarok szúrni valamilyen ábrát egy cikkbe, akkor mit csináljak? ===
 +
 
 +
A [[VIKWiki:Oldalak migrálása a régi wikiről#Szerkesztés menete|Wiki HowTo oldalon a Szerkesztés menete résznél]] le van írva, hogy fájlt hogyan tudsz feltölteni. Ha csak képletet akarsz beszúrni, akkor a lásd a [[Segítség:Szerkesztés#Képletek beszúrása|Szerkesztési segítség]] oldalt.
 +
 
 +
=== Hogyan tudok feltölteni? ===
  
=Hogyan tudok feltölteni?=
 
 
;Van egy használható fájlom, hogyan álljak neki?
 
;Van egy használható fájlom, hogyan álljak neki?
 
: Először nézd meg, hogy már fent van-e. Ha még nincs, akkor nevezd el a következőképp: ''<tantárgy>_<típus>_<dátum>.<kiterjesztés>'', például: ''Digit2_vizsga_2012-12-15.pdf'' vagy ''Valszám_zh_2008-04-25.jpg''. Ezután az oldalsó menüben kattints a [[:Speciális:Feltöltés|fájl feltöltése]] linkre.
 
: Először nézd meg, hogy már fent van-e. Ha még nincs, akkor nevezd el a következőképp: ''<tantárgy>_<típus>_<dátum>.<kiterjesztés>'', például: ''Digit2_vizsga_2012-12-15.pdf'' vagy ''Valszám_zh_2008-04-25.jpg''. Ezután az oldalsó menüben kattints a [[:Speciális:Feltöltés|fájl feltöltése]] linkre.
20. sor: 61. sor:
 
: Az előző wiki-n rengeteg tömörített fájl volt feltöltve, de ezek kezelése macerás volt, és az emberek nem használták vagy kitömörítve visszatöltötték. Emiatt sok volt a redundáns adat, amit most szeretnénk elkerülni.
 
: Az előző wiki-n rengeteg tömörített fájl volt feltöltve, de ezek kezelése macerás volt, és az emberek nem használták vagy kitömörítve visszatöltötték. Emiatt sok volt a redundáns adat, amit most szeretnénk elkerülni.
  
=Hogyan tudok szerkeszteni?=
+
===Hogyan tudok oldalt vagy fájlt törölni?===
  
;Hogyan tudok felsorolást csinálni?
+
Nézz utána az [[VIKWiki:Oldal törlése|Oldal törlése]] szócikkben!
: Minden sort kezdj * -al, amit beljebb szeretnél húzni, ahhoz több csillagot kell rakni.
 
  
;Hogyan kell infoboxot csinálni?
+
===Hogyan tudok átnevezni egy oldalt vagy fájlt?===
:Ehhez be kell szúrni egy sablont az oldal tetejére, majd a paramétereket sorra kitölteni.
 
:<nowiki>{{Tantargy|nev=|kredit=|felev=|kereszt=|kiszh=|vizsga=|nagyzh=|hf=|szak=|levlista=|tad=http://about:blank|targyhonlap=http://about:blank}}</nowiki>
 
:<nowiki>{{Szabvál|nev=|kredit=|tárgykód=|tanszék=|kiszh=|nagyzh=|vizsga=|hf=|jelenlét=|minmunka=|tad=http://about:blank|targyhonlap=http://about:blank}}</nowiki>
 
: Például ha a tárgy neve Wikiszerkesztés, akkor így fog kinézni a megfelelő rész: ''<nowiki>{{Tantargy|nev=Wikiszerkesztés|felev=...}}</nowiki>''. Hasonló módon megadaható neki az összes paraméter.
 
: '''Fontos:''' ha nem írsz be tantárgyi adatlapot vagy tárgyhonlapot, akkor hagyd ott az about:blank linket, enélkül nem fog jól működni.
 
  
;Milyen egyéb sablonok vannak?
+
Bejelentkezést követően a jobb felső sarokban, Laptörténet gomb jobb oldalán található kis nyílra kattintva találod ezt a funkciót. Az átnevezés előtt nézz utána az [[VIKWiki:Új_oldal_létrehozása|elvi tudnivalóknak]]!
: Csonk: <nowiki>{{Csonk}}</nowiki>
+
==Tartalommal kapcsolatos kérdések==
: Elavult: <nowiki>{{Elavult}}</nowiki>
 
: Fejlesztés alatt: <nowiki>{{FejlesztesAlatt}}</nowiki>
 
: Idézet: <nowiki>{{Idézet|idézet=|forrás=}}</nowiki>
 
: Tanárgyi adatlap: lásd. fentebb
 
  
;Hogyan használjam a sablonokat?
+
===Hibás vagy elavult fájlt találtam a Wikin, mit csináljak?===
: Ott, ahova be szeretnéd szúrni, helyezd el a kapcsos-zárójeles hivatkozását. (lásd. előző kérdés)
+
Az oldalak átmentése során a Hallgatói Tudásbázis szerkesztői a lehető leggondosabban próbálták kirostálni a '''formailag''' hibás feltöltéseket. Az anyagok nagy száma miatt teljes '''tartalmi''' ellenőrzést végezni nem tudtak. Amennyiben hibákat találsz egy feltöltött dokumentumban, lehetőleg tölts fel egy javított verziót, vagy szólj valamelyik [[VIKWiki:Elérhetőségek|szerkesztőnek]].

A lap jelenlegi, 2020. augusztus 9., 11:32-kori változata

Wikiről általában

Definíciók

Mi az a wiki?
A wiki az általános megnevezése egy olyan webhelynek, amelynek az oldalait közösen, demokratikusan szerkeszthetik egy közösség tagjai. Ilyen a Wikipédia vagy a VIK Wiki (ez) is. A háttérben egy tartalomkezelő-szoftver (lásd lentebb) alakítja át az szerkesztők által megírt szöveges fájlokat szépen formázott weboldalakká.
Mit csinál a tartalomkezelő-szoftver?
A tartalomkezelő-szoftver kezeli a wikire feltöltött fájlokat, egy adatbázisban tárolja az összes cikk (és azok összes korábbi verziójának) tartalmát, és a webhely látogatóinak azt egy emészthető formában prezentálja. Hogy pontosan hogyan alakítja át a szöveges tartalmat egy HTML-oldallá, vagy hogyan kezeli a feltöltött fájlokat, az a konkrét tartalomkezelő-szoftveren múlik.
Mi az a MediaWiki?
A MediaWiki az új VIK Wiki tartalomkezelő-szoftvere. Sokan mások, köztük az összes Wikipédia is ezt használja.

Frissítéssel kapcsolatos információ

A kari információs portálok teljes története elolvasható itt

Miért kellett lecserélni a régi VIK Wikit az újra?
A cserének több oka volt:
  • Egyrészt az elavult (nem frissített, hiszen senki nem értett hozzá) TWiki tartalomkezelőről váltottunk az annál jobb, modernebb MediaWikire, követve a jelenlegi webkettes trendeket.
  • Másrészt a régi Wiki feltöltött anyagainak minősége, a fájlok áttekinthetősége az évek során annyira leromlott (kusza, átláthatatlan linkelések, redundáns, újra és újra feltöltött anyagok .zip és .rar formátumban, rengeteg elavult információ), hogy muszáj volt tiszta lappal indulni. Az új oldalra próbáljuk az elérhető legfrissebb segédanyagokat feltölteni, a régebbi, de még értékes, használható fájlokkal együtt.
A régi Wikin fent volt egy kidolgozásom, most eltűnt, mit csináljak?
Töltsd át az új felületre! A régi oldal továbbra is elérhető ezena címen. Nincs más dolgod, mint letöltöd onnan a tartalmat, és felteszed ide. A fájlfeltöltéshez segítség található itt: Fájlfeltöltés
Miért most, félév közben lett lecserélve az oldal?
A most (2013. április) létrejött csere egy több éves tervezés és fejlesztés eredménye. Számos kör és ember dolgozott azon, hogy az átállás és a használat minél gördülékenyebb legyen.

Tudok segíteni régi oldalak átmentésében?

Találtam egy olyan oldalt az új Wikin, ami még nincs rendesen megcsinálva. Szeretnék segíteni, hol kezdjem?
Olvasd el a VIKWiki:Oldalak migrálása a régi wikiről oldalt, oda van minden leírva, amit tudni kell ahhoz, hogy el tudj indulni.

Szerkesztéssel kapcsolatos kérdések

Szövegszerkesztéssel kapcsolatos kérdésem van

Olvasd el a Segítség:Szerkesztés oldalt, oda van leírva minden. Ha éppen szerkesztesz egy oldalt, akkor alul a Lap mentése gombbal egy sorban, jobb oldalt is van egy Szerkesztési segítség című link, arra is rákattinthatsz bármikor, ugyanoda visz.

Ha úgy akarom formázni a szöveget, hogy ___, akkor mit csináljak?

Szóval szövegszerkesztéssel kapcsolatos kérdésed van. Lásd: Segítség:Szerkesztés

Ha be akarok szúrni valamilyen ábrát egy cikkbe, akkor mit csináljak?

A Wiki HowTo oldalon a Szerkesztés menete résznél le van írva, hogy fájlt hogyan tudsz feltölteni. Ha csak képletet akarsz beszúrni, akkor a lásd a Szerkesztési segítség oldalt.

Hogyan tudok feltölteni?

Van egy használható fájlom, hogyan álljak neki?
Először nézd meg, hogy már fent van-e. Ha még nincs, akkor nevezd el a következőképp: <tantárgy>_<típus>_<dátum>.<kiterjesztés>, például: Digit2_vizsga_2012-12-15.pdf vagy Valszám_zh_2008-04-25.jpg. Ezután az oldalsó menüben kattints a fájl feltöltése linkre.
A feltöltéskor célfájlnévként megadott név lesz innentől a hivatkozás alapja. Menj el a tantárgyi wiki oldalra, és a következőképp tudod belinkelni: [[Media:célfájlnév|megjelenített szöveg]].
Például: [[Digit2_vizsga_2012-12-15.pdf|Tavalyi vizsa]] esetén a "Tavalyi vizsga" linkre kattintva érhetjük el a fájlt, amit feltöltöttél.
Egy rakás fájlom van, amit fel szeretnék tölteni. Mit csináljak?
Ha ezek mind képek (pl.: szkennelt jegyzet), akkor készíts belőlük egy .pdf fájlt, majd az előző pont alapján fel tudod rakni.
Ha ezek egymáshoz tartozó különböző fájlok (pl.: forráskód egy példaprogramhoz), akkor rakd be egy .zip-be és keress meg minket a wiki@sch.bme.hu címen.
Miért nem tudok .zip-et feltölteni?
Az előző wiki-n rengeteg tömörített fájl volt feltöltve, de ezek kezelése macerás volt, és az emberek nem használták vagy kitömörítve visszatöltötték. Emiatt sok volt a redundáns adat, amit most szeretnénk elkerülni.

Hogyan tudok oldalt vagy fájlt törölni?

Nézz utána az Oldal törlése szócikkben!

Hogyan tudok átnevezni egy oldalt vagy fájlt?

Bejelentkezést követően a jobb felső sarokban, Laptörténet gomb jobb oldalán található kis nyílra kattintva találod ezt a funkciót. Az átnevezés előtt nézz utána az elvi tudnivalóknak!

Tartalommal kapcsolatos kérdések

Hibás vagy elavult fájlt találtam a Wikin, mit csináljak?

Az oldalak átmentése során a Hallgatói Tudásbázis szerkesztői a lehető leggondosabban próbálták kirostálni a formailag hibás feltöltéseket. Az anyagok nagy száma miatt teljes tartalmi ellenőrzést végezni nem tudtak. Amennyiben hibákat találsz egy feltöltött dokumentumban, lehetőleg tölts fel egy javított verziót, vagy szólj valamelyik szerkesztőnek.