VIKWiki:Új oldal létrehozása

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen David14 (vitalap | szerkesztései) 2013. február 8., 23:01-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Elfogadott példák)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Elvi tudnivalók

A legfontosabb: Teljes, a wikioldalt jól leíró címet adj az oldalnak!

Gondolj arra, hogy a VIK Wikin minden oldal egyenrangú, nincsenek hierarchiák, egymástól elzárt kategóriák, így egy oldal címe kell, hogy annak témáját egyértelműen meghatározza. Ha egy másik oldal aloldalaként hozol létre egy új oldalt, akkor ne olyan címet adj, amit a másik oldalon belül alcímként használnál, hanem egy teljes címet, ami a másik oldal nélkül is jól leírja az új oldalt.

Jó példák

Elfogadott példák

  • MikroAlapfogalmak – egyértelműen meghatározza, hogy a "mikro" (mikroökonómia) alapfogalmairól van szó, de nem kéne, hogy egybeírt, rövidített legyen, lehetne Mikroökonómia - Alapfogalmak"
  • FunFunFun (Aranyköpések) – a cím utal a tartalomra, de lehetne egyértelműbben Aranyköpések is

Rossz példák

  • Tippek a házihoz (kitalált példa) – milyen házihoz? csak akkor lenne jó, ha teljesen általánosan írna tippeket az egyetemi házik megírásához. Jobb lenne: Tippek XY tárgy házijához vagy csak az XY tárgy oldalán egy szakaszt nyitni neki.
  • Csillagtúra – 2012. decemberi állás szerint a cikk egy konkrét csillagtúra szervezési feladatait foglalja össze, ahelyett, hogy általánosan szólna a CST-ről. Jobb lenne: Az XY évi csillagtúra szervezése a jelenlegi cikk helyett, és a jelenlegi cikk helyén egy általános tájékoztató a CST-ről.
  • Ellenőrző kérdések (kitalált példa) – milyen ellenőrző kérdések? a címben benne kéne legyen, hogy mihez tartozó kérdésekről van szó. Jobb lenne: pl. Elektrotechnika ellenőrző kérdések
  • 2. mérés – több tárgy 2. mérésére is vonatkozhatna, de melyikhez tatozik valójában? Jobb lenne: Mérés laboratórium 1. - 2. mérés

Általánosságban ezek azért rossz címek, mert ugyanott több cikk is lehetne, de egy valamiért mégis ki lett emelve.

Technikai tudnivalók – hogyan is kell akkor új oldalt létrehozni?

Ha választottál egy jó címet az oldalnak, akkor kétféleképp hozhatod létre az oldalt.

Írd be az oldal címét a böngészőbe, mintha oda akarnál navigálni. (Pl. http://wiki.test.sch.bme.hu/Létrehozni kívánt oldal címe) Ekkor bejön egy oldal, ami jelzi, hogy az oldal még nem létezik (vagy ha igen, akkorválassz másik címet), és felajánlja, hogy létrehozhatod.

Hozz létre egy linket az oldalra egy már létező oldalon, kattints a linkre, és onnantól ugyanott vagy, mint az előző opció esetén – egy nem létező wikioldalon, ahol az oldalt egy kattintással létrehozhatod és elkezdheted szerkeszteni. A link létrehozásakor figyelj rá, hogy a link szövegét és a hivatkozott oldal címét ne keverd össze, és a hivatkozott oldal címe megfelelő legyen (lásd fentebb a példákat).