Tudomány, tudományellenesség, áltudomány

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tudomány, tudományellenesség,
áltudomány
Tárgykód
GT41A028
Általános infók
Kredit
2
Tanszék
GTK-FFT
Követelmények
Jelenlét
nem kötelező
Minimális munka
kis utánaolvasás - kis munka
KisZH
nincs
NagyZH
2 db
Házi feladat
nincs
Vizsga
nincs
Elérhetőségek


A tantárgy a tudomány és áltudomány megkülönböztetésének témáját járja körül főként esettanulmányokon keresztül.

Követelmények

 • NagyZH-k: Két 20 pontos ZH van, egyik a 8., másik a 14. hét környékén, a pótZH a pótlási héten van. Mindkét ZH-n legalább 40%-ot el kell érni. A ZH-k felépítése a következő:
  • Két hatpontos kifejtős feladat, ahol kérdésenként 2-3 témakörből lehet választani. A kérdések előre fenn vannak a tárgy honlapján (nem kidolgozva).
  • 8 egypontos tesztkérdés, 5 lehetőség közül kell választani, sok relációanalízises feladat van (állítás, indoklás, összefüggés igazságtartalmát kell jellemezni). Nincs pontlevonás.
 • Féléves jegy: A jegyet a két zárthelyi összpontszáma alapján számítják, 16 ponttól 2-es, 22 ponttól hármas, 27 ponttól négyes, 33 ponttól ötös szerezhető.

Segédanyagok

Ajánlott irodalom

 • Kutrovátz Gábor – Láng Benedek – Zemplén Gábor: A tudomány határai (Typotex, 2008)

Diasorok

Nagy zárthelyik

Vélemények

Érdekes tárgy, nehéz elhelyezni pontosan mit szeretne mondani. Részben erősen filozófiai megközelítést alkalmaz (tudomány kritériumai, falszifikációs problémák, etc.) részben próbál gyakorlati lenni az esettanulmányokkal; de összességében, aki picit is szkeptikus beállítottságú, az a falra fog mászni a határozotlanságától. (pl. az asztrológia esetében; az indoklás szerint nem tudjuk bizonyítani, hogy babonás marhaság. Igaz azt sem, hogy nem az... Ilyen bölcsészes dolog, na. :D) Ettől függetlenül én ajánlom, kb 2x4-5 óra olvasgatással könnyű (4-5)-t szerezni, bejárás nélkül is akár. (A diasorok ki vannak adva.) A ZHban teszt (nincs negatív pont, IQ-ból nem összerakható), esszékérdések (2-3 téma közül, egyre írj 8-10 gondolatot) és esszé-teszt (szöveg, kihagyott félmondatok, etc. Tudod, mint Orosznál, fizikából! ;)) is volt. (2012/13/2, Sallay kurzus) -- gvekony - 2013.05.27.

Nagyon érdekes tárgy. A tudományfilozófia, -szociológia és -történet után konkrét esettanulmányokat mutat be (pl. asztrológia, evolúció-kreacionizmus). Ha csak a kredit miatt kell, nem érdemes felvenni, mert jó jegyhez (4-5) érdemes 1-1 napot rászánni a ZH-kra. Bejárni nem kötelező, a diák ismeretében teljesíthető a tárgy ötösre. Akit bővebben érdekel a téma, elolvashatja az előadók könyvét is, de a számonkérés teljesítéséhez nem szükséges.

-- Szárnyó - 2011.05.24.

Tanszéki kedvcsináló

"Kedves Szabvál Kreditvadászok!

A figyelmetekbe szeretnénk ajánlani egy szabvál tárgyat Tudomány, tudományellenesség, áltudomány címmel. Íme pár infó a kurzusról, hátha lesz, akinek felkelti az érdeklődését :) Tudományos-e az asztrológia vagy a keleti orvoslás? Komolyan kell-e venni az alternatív történetírást, Dan Brown Da Vinci-kódját vagy az Illig-féle Kitalált középkort? Hol húzódik a határ tudomány és áltudomány között? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseke keresi a választ a Tudomány, tudományellenesség, áltudomány című tárgy.

Miért érdemes felvenni?

 • izgalmas, interaktív órák
 • a tárgy honlapján elérhető segédanyagok
 • 2 korrekt zh
 • elismert, népszerű oktatók"