Tudnivalók a Mérés laboratórium 1. tárgyról

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen (vitalap) 2012. október 21., 20:03-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „{{GlobalTemplate|Infoalap|MeresLabor1Tudnivalok}} vissza a Mérés 1 tárgyhoz ---- '''Az itt leírt információk, linkek változhatnak, minden esetb…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


vissza a Mérés 1 tárgyhoz


Az itt leírt információk, linkek változhatnak, minden esetben a tárgy honlapja a mérvadó!

Információk a tárgyfelvételhez

 • A mérés párokban zajlik, ezért lehetőleg még az (elő)tárgyfelvétel előtt találjátok ki, hogy kivel mértek majd. Ha valaki "egyedül" marad, akkor általában ősszel találnak neki párt, esetleg hárman lesztek egy gépnél, de ez nagyon ritka. Fontos, hogy a mérőpároddal ugyanazt a kurzust vegyétek fel a Neptunban! A laborok telítettek, ezért átjárás csak úgy lehetséges, ha valakivel cseréltek. A két fős mérőcsoportok kialakítása az 1. mérésen történik.
 • 5 mérés lesz a félév során, plusz egy 0. bevezető mérés. A neptunban felvett kurzuskódtól függ, hogy ki, mikor mér. Ütemezést ITT találtok.

Teendők nyáron, ősz elején

 • A mérési útmutatókat és a házi feladatokat csak a tanszéki portálra történő belépés után lehet elérni. A belépés a BME Címtár szolgáltatása segítségével lehetséges, amihez regisztrálni kell magatokat, ha még nem történt meg: Regisztráció
 • Érdemes már nyáron letölteni a Xilinx fejlesztői környezetet, ami a tantárgy oldaláról, vagy a Xilinx cég honlapjáról érhető el. Utóbbi évben megkaptam, hogy abszolút nem érdemes, szóval mindenki döntse el, hogy mennyire szeretne ezzel nyáron foglalkozni. :) (A Xilinx honlapjáról Windows és Linux változat is letölthető egyaránt.) A megfelelő működés érdekében ne használjatok speciális karaktereket (space, ékezetes karakterek) a projektek elérési útvonalában és nevében, illetve a file-ok nevében. Tehát a d://myproj könyvtárban létrehozott myproj1 ISE projekt például megfelelő. (Kevesebb helyet foglaló Verilog fordító + szimulátor Linuxra: MeresLabor1ForditoLinuxra )
 • Telepítési útmutató és licenc fájl a tantárgy honlapján elérhető.

A mérések menetéről

 • 0. mérés - idézet a tárgyhonlapról: "Az egész évfolyamnak közös tájékoztató és Verilog gyorstalpaló/ismétlés időpontja és helye: 2012. szeptember 3., hétfő, 18:15, Q-I terem. Időtartama kb. 2 óra. Ez elvben nem ütközik más tárggyal, így órarendileg senki nem akadályozott a részvételben. Ennek ellenére - mivel nem a mérések órarendi időpontjában van - a megjelenés nem kötelező, csak ajánlott. Az 1. mérés beugrót viszont annak is meg kell írnia, aki nem vesz részt ezen az összejövetelen - hogy legalább egy nap legyen a Digitális technikából megszerzett alapos Verilog tudás felelevenítésére, a keddi kurzusok csak a 2. héten indulnak (a többi kurzusnál ez sajnos nem megoldható). A két fős mérőcsoportok kialakítása az 1. mérésen történik."
 • MÉRÉSI SORREND - FIGYELEM! A mérési alkalmak száma nem mindig azonos a tényleges mérések számával! Például: lehetséges, hogy a 4. alkalommal lesz az 5-ös számú mérés, amire már el kell készíteni a házi feladatot. Ezt tartsátok szem előtt, nézzétek át jól a beosztást, ne használjátok el a pótmérést figyelmetlenség miatt!
 • Minden mérés elején beugrót íratnak a mérésvezetők (kivéve a 0. mérés), ezekre a tárgy weblapján található jegyzetekből kell felkészülni. A mérőcsoportok eltérő beugró kérdéseket kaphatnak, semmilyen szabály nincs arra, hogy a pl. X csoport ugyanazt írja, mint amit az Y írt. A tantárgy kreditértéke (2 kredit) megtévesztő lehet, mert *több tanulást igényel a tantárgy, mint a hasonló kreditértékű szabvál/kötvál tárgyak*!! A beugrók megfelelő teljesítéséhez NEM elég csak a jegyzetek végén lévő ellenőrző kérdéseket helyesen megválaszolni, az csak egy önellenőrzés. Fontos, hogy a jegyzetek tartalmával tisztában legyetek, különben gyorsan kiderülnek a hiányosságok, aminek pótmérés a vége. Ha nem sikerült a beugró (amit kb. 10-15 perc alatt kijavítanak), akkor pótlási alkalomkor pótolni kell az adott számú mérést. Ez alól kivétel az 1-es számú mérés, amit fizikailag nem kell pótolni, de a pótlási alkalom elveszik sikertelen beugró esetén.
 • Csak EGY pótlási alkalom van! Pótlási alkalomnak számít, ha a bemutatott házi nem működött, és ismét be kell mutatni!
 • A mérések elkezdése előtt nézzétek át, hogy a Xilinx panel és szükség esetén a Logicport csatlakoztatva van-e a géphez. Ha nincs, akkor inkább szóljatok az egyik mérésvezetőnek, hogy segítsen megfelelően csatlakoztatni. Ha a kód letöltése közben nem villog a JTAG-en a LED, vagy a többször is átnézett kód semmit sem produkál a kártyán, azt is jelezzétek, mert valószínű, hogy meghibásodott a kártya. Ha egyértelműen rátok bizonyítható, hogy ti rontottátok el a kártyát, azt ki kell fizetni. A lábak kiosztását mindig kellő figyelemmel programozzátok. A kártyán lévő jumperekhez hozzányúlni TILOS!
 • Jegyzőkönyvet digitális formában kell szerkeszteni, és beadni. (Nem kell kinyomtatni!) A jegyzőkönyv vázát megtaláljátok a tantárgyi honlapon, az adott számú mérésekhez.
 • Lesz egy kisebb házi feladat a 4-es számú mérésre, és egy mérőpáronként közös házi feladat az 5-ös számú mérésre, aminek a blokkvázlatát a 3-as számú mérésen kell bemutatni. A közös házit nem érdemes mérés előtti este elkezdeni, mert nem lesz elég időtök a test fixture-ben való tesztelésre. A laborba már egy (majdnem) teljesen kész házit vigyetek, aminek csak apró hibái lehetnek, pl. nyomógomb pergésmentesítés. A házi működését, blokkvázlatát el kell magyarázni, a mérőpároktól felváltva kérdezhetnek ezt-azt a mérésvezetők, tehát tényleg közös munka legyen, és ne mással csináltassátok meg, mert úgyis kiderül.
 • A mérőpárok nem minden esetben kapnak ugyanolyan jegyet, ezt a beugró befolyásolhatja, félév végén pedig az ellenőrző mérések is alakítják a jegyeket. A tantárgy megpróbál felkészíteni a közös munkához való hozzáállásra, ezért, ha lehet tanuljatok együtt akár koliban, akár neten keresztül, de ne hagyjátok cserben a társatokat.
 • Félév végi értékelés: A félév végi jegyben 20% az 1-4 mérések beugróinak átlaga, 20% az 5. mérés osztályzata és 60% az EM osztályzatok átlaga (kerekítés csak a számítás legvégén történik).

A mérések anyaga

 • 0. számú mérés: Verilog gyorstalpaló, ismétlés
 • 1. számú mérés: A tervező eszköz bemutatása (Xilinx Spartan 3 FPGA)
 • 2. számú mérés: Mérések logikai állapotanalizátorral
 • 3. számú mérés: Soros vevő (SPI) tervezése Verilog nyelven, szimuláció
 • 4. számú mérés: Funkcionális elemekből felépített logikai hálózat tesztelése (A méréshez kapcsolódó házi feladat a tantárgy honlapjáról érhető el.)
 • 5. számú mérés: Logikai hálózat tervezése hardverleíró nyelv segítségével (Mérőpáronként közös házi feladat tesztelése, bemutatása. A méréshez kapcsolódó házi feladat a tantárgy honlapjáról érhető el.)

-- Tóth Gábor - 2012.06.25.