Szabályozástechnika - Kedvcsináló

A VIK Wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szikszayl (vitalap | szerkesztései) 2014. március 13., 17:32-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
← Vissza az előző oldalra – Szabályozástechnika (info)

Ajánlott könyvek

Irányítási rendszerek elmélete és tervezése I. (egyváltozós szabályozások) (Akadémiai kiadó) - Lantos Béla ak468.gif

Keviczky-kurzus

--+++ Waczkor

AUT, Keviczky és Bars Ruth féle előadások. Nem feltétlenül rosszak, ha jó akarsz lenni a tárgyból, akkor nem árt bejárni, de jegyzetelni, az órán megérteni, hát az esélytelen. A könyv van kivetítve, arról magyaráz az előadó, és eszméletlen tempóban halad, de legalább piros négyzettel jelöli a fontos képleteket, ábrákat ( aminek többsége tényleg fontos, zh-ra tanulás közben rájöttem ). Szóval ha szeretsz órára járni, vagy a zh-ra készülést könnyíteni akarod akkor fogd meg a könyvet, meg egy szövegkiemelőt, és órán betudod jelölni, hogy mire mondták azt hogy kell. Néha órán elmond 1-2 feladatot, meg táblán magyaráz azt is simán belehet írni a könyv lapjaira (van 1-2 üres oldal) és szinte mindig visszakérdez olyan dolgot is, amit leadott a táblán. Gyakorlatok kötelezőek, és a házihoz meg az ellenőrző gyakorlat miatt nem árt ha a papíron is lejegyzed a képleteket, vagy óra végén elküldöd magadnak a matlab file-t. Egyébként a hf és a matlab EM megoldható egy kis gondolkodással, és sokszor matlabos gyakon érted meg azt a képletet, amit zh-n kell használni. Zh-król. Első zh-ról nekünk Bars Ruth tarot külön konzit, amin kiemelt dolgokat, hogy minden képen nézzük át, mert ilyesféle lehet benne és kb olyan is volt a zh- de mindenképp kell rá jópár-nap hogy menjen, de érdemes erre rászánni az időt, mert ez a könnyebb zh és jól lehet vele pontot kaszálni, plusz a kettesben is számon-kérik 1-2 részét ennek. Érdemes régi zh-kat nézegetni. A második zh, no az már kemény dió a javából, konzi órán volt, de csak olyan említés jelleggel mondta h lesznek dolgok, amire meg rákérdeztünk (pl.: diophantoszi egyenlet - 1szer elmondta órán), arra mondta h. ja lesz de most nem talál ki erre példát. No de tényleg volt, csak megoldást nem tudtam mondjuk én rá adni. De ha szánsz rá egy kis időt, akkor az alap dolgokból összelehet szedni a kellő pontot ebből is. Amire figyelni kell, hogy mindegyik zh-nak meg kell lennie, hogy elfogadják a tárgyat. Szarügy, de ez van.

Szabó Kristóf

Nekem az AUT tartotta 2007/08 őszén. Hát, őszinte leszek. Az első pár órán voltam benn, de az is egészen szörnyű volt. A gyakorlatokra érdemes bejárni, bár, ha nem vagy képben teljesen felesleges, mert maximum pislogni fogsz, mint hal a szatyorban, mert ez tényleg embertelen ami ott megy. Szóval tanulni kell, de rendesen, mert ez nem az a style, h pár nap alatt majd megtanulod ZH-ra... Egyébként nálunk 2 Zh volt, meg egy gyakZH, meg HF. Nos a HF-nek ha érted, akkor is 1-2 nap a megírása, hát ha még nem. A gyakZH-ig nem jutottam el, mivel eslő Zh nem sikerült és a másodikon is csak max 10 percet kamilláztam pár nap tanulás után. Ja, és új trend, h max 1 ZH pótlás van, vagy véged. Nos az én kalandom idénre véget ért, lapoztam a 342-es oldalra... A jeleket sem szerettem, ezt sem fogom.

Gáb

Az adatbácsihoz hasonlóan ezt se ugyanaz (AUT) fogja tartani, mint nekünk tartotta, és ezzel is mi jártunk jobban :) AUT-on van egy házi és egy ZH, próbáljátok a házit minél előbb megcsinálni, mert nekem egyszerűen nem maradt rá időm, úgyhogy dobtam a tárgyat. Messze nem olyan vészes, mint a jelek, de azért lájtosnak se mondanám, főleg Lantosnál, bár róla nincsenek tapasztalataim. Nektek lesznek :)

Karesz

Én talán ettöl féltem legjobban az egész félévben pedig nem olyan nagy gáz mint ahogy nekünk mesélték. Mondjuk nektek már lehet nem azok tartják mint nekünk (Keviczky), és akkor nem tudom milyen lesz. Lantos féle kurzusokrol rosszabbakat hallottam. Amugy az eloadások nekem nagyon nem jöttek be, de a gyakorlat nagyon hasznos (és asszem kötelezö is). Amugy az elöadáson lévö anyag kb ami zh-hoz kell a gyakorlat meg a házihoz, vizsgához. Az egészböl a zh a legnagyobb szivas. Ahhoz nincs szinte semmi használhato anyag és kidolgozott példa sem nagyon. Ezt valahogy át kell vészelni és akkor már minden ok. Azért az jó hogy nálunk nem voltak olyan szigoruak. Se zh-n se zh után :) Ja, és ha megvan a zh akkor ha megcsinálod a házit akkor már vizsgán elég könnyű jo jegyet szerezni mert azok tipuspéldák és van sok kidolgozott példa a honlapon.

Percze Dániel

Keviczky az 5 egyetemi ev legnagyobb kaliberu eloadoja;)) (Magyar Tudomanyos Akademia alelnoke, kivalo kezilabdas, Astrom diakja stb.;) Az eloadasai kicsit lassuak (nekunk 3 ora volt pentek delben, 3 szunettel:), de idonkent nagyon jo sztorikat mond (en #-en vettem fel eloszor, negyen jartunk be, teljesen csaladias volt;), viszont a zh-rol nem fogtok sokat megtudni;) Ahhoz be kell jarni a gyakorlatokra (!), az ottani pdf'eket megerteni s egy kicsit elmelyedni az s es a z domainben:) Ha minden igaz, mostanra mar lesz jegyzetetek, mert amikor mi tanultuk, mondtak, hogy nektek mar jobb lesz;) Egyebkent nem olyan veszes targy, az AUT tanszek nagyon rendes. Tovabbi elony, hogy 6-os Matlabot lehet hasznalni, amiben a hazi megirasa feleannyi ido, mint 4.2-esben:) Ha Keviczky slideokat akar vetiteni, beszeljetek le rola!;)) Ami fontos: a szabtekkhez ket konyv volt eddig: a Kek Biblia (Lantos: Iranyitasi rsz.ek tervezese) = suru, durva, de igazabol nagyon jo; es az kis feh er sargacsikos (villanykar-dizajnos) Szabalyozastechnika. Egyik jobb, mint a masik, a Kek Biblia elonye, hogy *$#(*@# draga, de egy csomo dolog csak ott van erthetoen leirva, raadasul nem kell sokat tudni belole (elso par fejezet).

A gyakvezek, akiket ajanlanek: - Gyarmathy Akos, Preitl Zsuzsa: a ket legjobb;) - Bars Ruth: ha ugy akarsz vizsgara menni, h mar tanulni se kell:P [Egyszer bejott helyettesiteni, leult a bent levo harom ember koze, es elkezdte kerdezgetni: -- Akkor mondjak csak nekem, hogy is van a nulladrendu tartoszerv atviteli fuggvenye? -- ZOH!!;) ]

Boromissza Gergely

Nc... Jelek++++++++++++++, szal elég húzós. Óralátogatás szvsz tök felesleges, én már az elsőn sem értettem semmit (bár állítólag a továbbiakban már valamivel jobb volt, de ki bír ki 3 órát egy huzamban?! :) Labor részre mindenképp érdemes bejárni, az alatt nagyjából meg lehet érteni mi volt előadáson, és nem utolsó sorban a matlab-ot is megtanítják kezelni, amivel a házit kell majd csinálni. ZH és vizsga a kiadott mintával tökéletesen megegyezik, úgyhogy ha nem érdekel a tárgy, a 10-ből az első 6 megoldását bevágva át lehet menni. A vizsga gyakorlati részén meg bármit lehet használni, érdemes erre könyvet vinni, és pár előre kidolgozott mintapéldát (nálam még a számadatok is stimmeltek az egyiknél). Laborból én Kiss Bálintnál voltam (remélem így hívták), és elég rendes volt. Óra elején összefoglalta mi volt előadáson, és matlabot is rendesen megmagyarázta (van ilyen szó?). Könyv: Előadó könyve... nemtom, azért egy pár dolgot elolvasgattam benne, meg vizsgán jól jött, ha érteni is akarod, mindenképpen érdemes azért megvenni :)

Arwen

Keviczky tartotta, a 3. sorból nem hallottam mit beszél. A tárgy nehézsége nekem abból adódott, hogy nincs hozzá se rendes könyv, se egyéb anyag amiből tanulhatnál, se az órára bejárni nem érdemes mert jegyzetelhetetlen, érthetetlen. Nekünk azt mondta tavaly Keviczky, h készül valamiféle hivatalos jegyzet, abból ami részeket odaadott, azok jók voltak. Amúgy régi vizsgákból és a nem rossz, de alapvetően összeszedetlen, zavaros, tagolatlan gyakorlat jegyzetből tudsz valamiféle tudásanyagot összeszedni, ha nem veszed meg az állítólag szintén nem túl jó, de cserébe marha vastag Lantos könyvet. Nekem a gyak használhatatlan volt, Bars Ruth tartotta aki elismerem hogy nagyon ért ehhez de a gyakorlata gépelési tanfolyamnak lett volna első, semmi egyébnek. Még úgy, hogy semmit se gépeltem (ketten ültünk előtte) se tudtam mindig felzárkózni a tempóhoz. A vizsgától jobban féltem mint amilyen nehéz volt, de ez szerintem az AUTnak volt köszönhető, ami állítólag Nektek már nem így lesz.

Földe

Eléggé ambivalensek az érzéseim ezzel a tárggyal kapcsolatban: egyrészt Jelek++, másrészt mégse teljesíthetetlenül nehéz. :) Ahogy az előző beírásokból látom, mi vagyunk az elsők, akik abban a kegyben részesültek, hogy tisztességes jegyzetből készülhetnek ZH-ra és vizsgára. A Keviczky-féle Szabályozástechnika könyv szerintem teljesen használható, csak picit igénybe veszi az ember koncentrációképességét a sok képlet, de ugye ez már csak egy ilyen tárgy...

Keviczky furcsa órákat tart: a három órából az elsőben anekdotázik, a másik kettőben van az operatív jellegű előadás. Néha kérdez egyet-kettőt az utolsó pár előadás anyagából, ellenőrizendő az anyag átadásának hatásfokát. A ZH nálunk úgy zajlott, hogy Keviczky - amolyan Németh Gáborosan - elsorolta a számonkérést megelőző előadáson, hogy min "nem lepődne meg", ha bekerülne a ZH-ba. Így persze nem volt nehéz jó ZH-t írni. :)

Van házi feladat is, na, az egy orbitális nagy lutri. Van, akinek könnyű lesz, van, aki vért fog izzadni (tipikusan azok, akik holtidőt kaptak a házijukba). Áldom a sorsot, hogy nekem nem kellett tizedfokú simítópolinomokkal babrálni a háziban, és hogy holtidőm se volt...

Ja igen, a bejárás... Keviczky a könyvet vetíti ki, mint fóliákat, szóval teljesen WYSIWYG-jellegű az előadás. Ha valamiért mégis érdemes bejárni, az az, hogy elmondják, hogy mik a fontos részek a könyvben. A gyakorlatokra kötelező a bejárás, de ez nem is baj, mert ott tisztul ki az emberek többségének a kép arról, hogy tulajdonképp miről is szól egyáltalán a Szabályozástechnika. Nekem Barta András volt a gyakvezérem, állítólag házibeadáskor ő szokott néha "sokat kérdezni", de ezt én nem érzékeltem. Ezen kívül lehet, hogy ő az egyetlen, aki a Smith-prediktort "smitt-prediktor"-nak mondja. ;)

És végül a vizsga. Ha nektek is lesz Csáki-emlékverseny, ne ijedjetek meg tőle! Én kissé berezeltem a "verseny" szótól az eddigi tanulmányi versenyeken támasztott elvárások alapján, de ez mégsem annyira nehéz. Persze, tisztességesen fel kell készülni, de vért izzadni azért nem kell, hogy az ember legalább egy kettest-hármast összeszedjen. A verseny vizsgának számít, ahol ráadásul nem kötelező elfogadni a kapott jegyet (!), tehát mindenképp érdemes megpróbálni. A sima vizsgákkal kapcsolatban nincs tapasztalatom, de szerintem csak könnyebbek lehetnek...

Összességében kellemesen csalódtam a Szabályozástechnikában. Higgyétek el: meg lehet ezt tanulni. :)

Zsolti

Ha teheted aut-nál vedd fel. A házi egyszerűbb, ahogy a zh meg a vizsga is (+1 jegyet simán jelent az iit-hez képest), és nem teljesen mellékesen a gyakorlat is érthető. Dávid Zoltánnál voltam, teljesen jó gyakokat tartott. Előadásokról sajnos nem tudok nyilatkozni:)

Kókai - 2007.02.12

Az aut tartotta nekünk. Álllitolag könnyebb mint a lantos tartotta kurzus. Szal autnál érdemes csinálni. A tárgytol féltem de igazábol nem egy vészes tárgy. Órákra nem érdemes bejárni. Legalábbi sén nem jártam be. Aki bejár, áldásom rá. Biztos könyebb lesz neki az elmélet. De 3 óra egy más után kicsit kemény. Amire viszont mindenképp érdemes, kötelezö bejárni az a gyak. Aki bent van és figyel az fél vizsgára fel is készül. Én a Dávid Zoltán nál voltam gyakon. Nagyon korekt, segitökész, rugalmas és elég jol magyaráz. És javitáskor is joszivü. A házi az nem vészes. Aki megérti annak nem lesz vészes a vizsga gyek része. A zh az nem olyen vészes. Alap fogalmakat kérdeznek a feladatok sem olyn vészesek és nem nagy fegyelem van bent teremben=). A vizsga elmélleti része az kicsit szivás. De sok korábbi vizsgábol fel lehet készülni.


Lantos-kurzus

Tóth Márton

Nekunk Lantos tartotta, tudtommal nektek Keviczky lesz. A ketto kozott az a kulonbseg, hogy Keviczky eloadasaira erdemes bejarni, Lantos eloadasaira nem volt. Van belole hazi, es ZH, a ketto atlaga beleszamit a vizsgajegybe 20%-ban (szoval semennyire:-)). A hazihoz a Matlab nevu formedvennyel kell szenvedni, nem egy leanyalom. Szerencsere olyan heten van a beadas, amikor nincsenek ZH-k. A mi gyakvez-unk felajanlotta, hogy aki TeX-ben csinalja a doksit hozza, az kap egy tabla bocicsokit. En annak is ajanlom a TeX-et, aki esetleg nem Galaxy-hoz kerul, ugyanis a diplomamunkajat az ember ugyis TeX-ben csinalja (kulonben ronda lesz, es csunyan neznek ra...), es nem art megszokni. Nameg aki mar megszokta, az sokkal gyorsabban is tud vele doksit csinalni, mint a sokat szidott Office-okkal. A vizsgat meg a ZH-t nagyon baratsagosan portozzak, aki ponthataron van, annak addig nezik a dolgozatat, ameg nem talalnak egy pontot a jobb jegyert.

A legnagyobb gaz a targgyal, hogy a Matlab miatt muszaj window$-t feltenni a gepre (sokan kerestuk, hogy hogy lehet UNIX alatt hasznalni, de eredmenytelenul). Persze el lehet kepzelni, hogy mi volt az elso dolgunk nehanyunknak a vizsga utan:-)

Mitcsenkov Attila

Utáltam... Szerintem dögnehéz, nekem túltett a jeleken. Itt aztán tényleg figyelni kell, mert könnyen el lehet úszni. Nekünk Lantos Béla volt, nektek azt hiszem a tanszék is más - emiatt megintcsak nem sokat ér, amire én emlékszem. Ha megkérdeztek valakit még egy évvel fölöttem (info2000-ről), az talán többet tud Keviczkyről. A gyakorlatvezetők NAGYON rendesek voltak, amilyen szar a tárgy, olyan sokat segítettek. A ZH-mat úgy javította, hogy kb arra kaptam 3 pontot, hogy ráírtam a nevem minden lapra - így értem el a minimumpontot. A házifeladathoz egyikük csinált egy "paraméteres megoldást", némi utánagondolás után a saját számaidat beírva meg lehetett ezalapján csinálni, bár így is napokig tartott. Kezdjetek mihamarabb a Matlabbal ismerkedni, és ne hagyjátok az utolsó hétre a házit! Én Csekő Lehel Hubához jártam gyakorlatra, csak jót tudok róla mondani, de azt sokat.

-- adamo - 2005.05.15.
-- Peti - 2006.12.30.