SzArVizsga2009osz

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


%TOC{depth="2"}%

Általános információ

A vizsga 3 részből áll:

1 beugró: 20 kis kérdésből 10-et jól kell megválaszolni, ez az elő feltétele a vizsgázásnak 1 írásbeli: 5 nagy feladat, maximum 6 pontért 1 szóbeli: Opcionális. Ha az írásbeli jegy 2 és 4 között van, lehet szóbelizni. Adnak 2 kérdést, ha ebből mind a kettőt tudod, akkor +1 jegy, ha csak az egyiket tudod, akkor nem történik semmi, ha egyiket sem, akkor -1 jegy.

Az írásbeli előtt kb. 10 percet vesz igénybe az ültetés. A beugrót 30 percig lehet írni. A beugró javítása közben (kb. 15 perc) mindenkit kiküldenek és várni kell. A nem sikerült beugrókat írók neveit felolvassák és kiküldik őket; ha sikerült, másfél órán keresztül írhatod a nagyfeladatokat.

Írásbeli pontozása

	pontszám	 jegy
		p < 2		1
 2 ≤ p < 2.8	 2
2.8 ≤ p < 3.8	 3
3.8 ≤ p < 4.8	 4
4.8 ≤ p			 5


Elővizsga, 2009. december 15.

 • A 2009. decemberi 15-i elővizsga feladatsora:
Ezen a helyen volt linkelve a szar_vizsga_091215.jpg nevű kép a régi wiki ezen oldaláról. (Kérlek hozd át ezt a képet ide, különben idővel el fog tűnni a régi wikivel együtt)


1. vizsga, 2010. január 6.

 • A csoport
 1. Ismertesse az utasításlehívó és végrehajtó egységekre alapozott szervezés elvét, előnyeit és hátrányait. Rajzolja fel a megoldás blokksémáját. (1pont)
 2. Ismertesse a lazán és szorosan csatolt multiprocesszoros rendszerek fogalmát. Előnyök, hátrányok. (1pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Mi a rendellenes viselkedés? (1,5 pont)
 4. Ismertesse a logikai I/O kezelés elvét. Rajzolja fel az I/O processzorra alapozott szervezés blokksémáját és ismertesse működését. (1,5 pont)
 5. Mi a multitasking? Ismertesse főbb változatokat, előnyeiket és hátrányaikat. (1 pont)
 • B csoport
 1. Ismertesse a különféle információ-feldolgozási modellek lényegét. Hasonlítsa össze azokat (előnyök, hátrányok) (1 pont)
 2. Rajzolja fel a kétszintű lapszervezésű virtuális társzervezés blokksémáját. Ismertesse működését. Előnyök, hátrányok. (1 pont)
 3. Ismertesse a fizikai órarendszer fogalmát. Hogyan kell fizikai órarendszert szinkronizálni? (1,5 pont)
 4. Ismertesse az utasításszintű statikus adatáramlásos (data flow) architektúra elvét. Rajzolja fel az utasításszintű adatáramlásos számítógép rendszerének és feldolgozójának blokksémáit és írja le működését. (1,5 pont)
 5. Ismertesse a vektorprocesszor elvet. Rajzolja fel blokksémáját. Hogyan lehet skalár és vektor adattípusokat használni a rendszerben? (1 pont)

2. vizsga, 2010. január 13.

 • A csoport
 1. Ismertesse a teljesen asszociatív szervezésű cache vezérlés működését. (1 pont)
 2. Rajzolja fel a társprocesszoros rendszer blokksémáját és ismertesse működését. Mit kell tenni, ha a rendszerben nincs társprocesszor? (1 pont)
 3. Ismertesse az események sorrendezésének elvét és a logikai órarendszer fogalmát. (1 pont)
 4. Ismertesse az igényvezérelt architektúra fogalmát. Rajzolja fel 2-dimenziós homogén változatának blokksémáját. Mi a mozgó ügynök elv szerepe a rendszer megvalósításában? (1,5 pont)
 5. Ismertesse az asszociatív számítógép fogalmát. Melyek előnyei és hátrányai a klasszikus vezérlésáramlásos szervezésű számítógéphez képest? (1,5 pont)
 • B csoport
 1. Rajzolja fel a kétszintű lapszerverzésű virtuális tárkezelés blokksémáját és ismertesse működését. Adja meg előnyeit és hátrányait. (1 pont)
 2. Ismertesse a feltétel nélküli eszközszintű bevitel/kivitel foglamát. Milyen periféria típusok esetén használható? (1 pont)
 3. Ismertesse a rendellenes viselkedés fogalmát. Hogyan lehet elkerülni a rendellenes viselkedést? (1 pont)
 4. Rajzolja fel a laterális visszacsatolású mesterséges neurális hálózat blokksémáját és ismertesse a model problémáit. (1,5 pont)
 5. Hogyan lehet többdimenziós, szigorú értelemben vett pipeline szervezést kialakítani? Adja meg a helyes működés feltételeit (hova és miért kell elválasztó csomópontokat beiktatni). (1,5 pont).

3. vizsga, 2010. január 20.

 • A csoport
 1. Rajzolja fel a lazán csatolt multiprocesszoros rendszerben alkalmazott virtuálisan elosztott tárkezelés blokksémáját és ismertesse működését. (1 pont)
 2. Ismertesse a szemafórra alapozott feltételes bevitel elvét. Rajzolja fel blokksémáját és írja le működését. Milyen típusú perifériák esetén alkalmazható? (1 pont)
 3. Ismertesse az elosztott rendszerek tervezésének fő lépéseit. Miért van szükség formális bizonyításra? (1 pont)
 4. Rajzolja fel az asszociatív számítógép blokksémáját és ismertesse működését (1,5 pont)
 5. Mit értünk szigorú értelemben vett pipeline alatt? Adott a következő modul:

Ezen a helyen volt linkelve a cell1.gif nevű kép a régi wiki ezen oldaláról. (Kérlek hozd át ezt a képet ide, különben idővel el fog tűnni a régi wikivel együtt)


Készítsen 6 fokozatú, szigorú értelemben vett pipeline-t. (1,5 pont)

 • B csoport
 1. Rajzolja fel a 2utas asszociatív cache vezérlés blokksémáját és ismertesse működését (1 pont)
 2. Ismertesse a jelzőbitre alapozott feltételes bevitel megvalósítását. Rajzolja fel blokksémáját és ismertesse működését. Milyen típusú perifériák esetén alkalmazható? (1 pont)
 3. Ismertesse az események sorrendezésének elvét. Miért kell a klasszikus matematikai sorrendezést módosítani? Előbb történt és végülis relációk bevezetése és értelmezése. (1,5 pont)
 4. Ismertesse a tartalom szerint címezhető memória fogalmát. Rajzolja fel blokksémáját. Előnyei és hátrányai a konvencionális memóriával szemben. (1 pont)
 5. Mit értünk szigorú értelemben vett pipeline alatt? Adott a következő modul:

Ezen a helyen volt linkelve a cell2.gif nevű kép a régi wiki ezen oldaláról. (Kérlek hozd át ezt a képet ide, különben idővel el fog tűnni a régi wikivel együtt)


Készítsen 6 fokozatú, szigorú értelemben vett pipeline-t. (1,5 pont)