SzArVizsga2007

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a korábbi SCH wiki-ről lett áthozva. Az eredeti változata itt érhető el.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen formázási vagy tartalmi probléma van vele, akkor kérlek javíts rajta egy rövid szerkesztéssel.

Ha nem tudod, hogyan indulj el, olvasd el a migrálási útmutatót


%TOC{depth="2"}%

Általános információ

A vizsga 3 részből áll:

1 beugró: 20 kis kérdésből 10-et jól kell megválaszolni, ez az elő feltétele a vizsgázásnak 1 írásbeli: 5 nagy feladat, maximum 6 pontért 1 szóbeli: Opcionális. ha az írásbeli jegy 2 és 4 között van, lehet szóbelizni. Adnak 2 kérdést, ha ebből mindakettőt tudod, akkor +1 jegy, ha csak az egyiket tudod, akkor nem történik semmi, ha egyiket sem, akkor -1 jegy.

Az írásbeli előtt kb. 20 percet vesz igénybe az ültetés. A beugrót 30 percig lehet írni. A beugró javítása közben (kb. 20-30 perc) mindenkit kiküldenek és várni kell. Ha sikerült a beugró, behívnak a második részre és 2 órán keresztül írhatod a nagyfeladatokat.

Írásbeli pontozása

	pontszám	 jegy
		p < 2		1
 2 ≤ p < 2.8	 2
2.8 ≤ p < 3.8	 3
3.8 ≤ p < 4.8	 4
4.8 ≤ p			 5


1. vizsga, 2007. december 20.

A csoport

 1. Ismertesse a különböző információ-feldolgozási modellek lényegét. írja le az egyes változatok előnyeit és hátrányait. (1 pont)
 2. Ismertesse lazán csatolt multiprocesszoros rendszerben a virtuálisan elosztott memória elvét. Rajzolja fel a megoldás blokksémáját és írja le működését. Előnyők, hátrányok. Mi a kommunikációs alrendszer feladata az elv megvalósításában? (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Mi az órafeltétel? Hogyan lehet a részleges sorrendezést teljes sorrendezéssé alakítani? (1.5 pont)
 4. Ismertesse az igényvezérelt architektúra elvét. Rajzolja fel blokksémáját és írja le működését. Előnyök és hátrányok. (1.5 pont)
 5. Ismertesse az utasításpipeline fogalmát. Rajzolja fel az utasításlehívó rész blokksémáját. Előnyei és hátrányai. (1 pont)

B csoport

 1. Ismertesse a különböző információ-feldolgozási modellek lényegét. írja le az egyes változatok előnyeit és hátrányait. (1 pont)
 2. Ismertesse lazán csatolt multiprocesszoros rendszerben a kommunikációs alrendszer feladatait. Mi a torlódásvezérlés és a vég-vég áramlásvezérlés lényege? (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Mi az órafeltétel? Hogyan lehet a logikai órarendszert megvalósítani? (1.5 pont)
 4. Ismertesse az igényvezérelt architektúra elvét. Rajzolja fel blokksémáját és írja le működését. Előnyök és hátrányok. (1.5 pont)
 5. Ismertesse a tömbprocesszor fogalmát. Rajzolja fel alapvető válozatának blokksémáját. Előnyei és hátrányai. (1 pont)


2. vizsga, 2008. január 3.

A csoport

 1. Rajzolja fel a Harvard architektúra blokksémáját. Ismertesse működését. Milyen esetekben alkalmazható ez a megoldás, melyek előnyei és hátrányai? (1 pont)
 2. Ismertesse a lazán csatolt multiprocesszoros rendszerben a virtuálisan elosztott memória elvét. Rajzolja fel a blokksémáját és írja le a működését. Előnyök, hátrányok. Mi a kommunikációs alrendszer feladata az elv megvalósításában? (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Óra feltétel és erős órafeltétel. Hogyan lehet megvalósítani a logikai órarendszert? (1.5 pont)
 4. Adott a következő kifejezés:

z=((a*b)-(c/d)) Két feldolgozó egység áll rendelkezésre. Készítse el a kifejezés kiszámításának adatáramlásos modelljét (adja meg a vonatkozó ai működtetőket, Ij csatolókat, F1() és F2() függvényeket és az Mk markingokat). (1.5 pont)

 1. File kezelés megvalósítása lazán csatolt multiprocesszoros rendszer operációs rendszereivel. Milyen módosítások szükségesek az egyprocesszoros esethez képest? (1 pont)

B csoport

 1. Ismertesse az utasítás pipeline szervezés esetén az előforduló utasítás-egymásrahatás típusokat. Adjon mindegyikre tipikus példákat és írja le a probléma lehetséges megoldásait. (1 pont)
 2. Rajzolja fel a rendszersínre alapozott szorosan csatolt multiprocesszoros rendszer blokksémáját. Ismertesse az egyes modul típusok szerepét. Előnyök, hátrányok (1 pont)
 3. Ismertesse a fizikai órarendszer fogalmát. Mi a rendellenes viselkedés? Mi a feltétele a rendellenes viselkedés elkerülésének? (1,5 pont)
 4. Adott a következő kifejezés:

z:=((a+b)*(c-d)) Két feldolgozó egység áll rendelkezésre. Készítse el a kifejezés kiszámításának adatáramlásos (data flow) modelljét (adja meg a vonatkozó működtetőket, Lj csatolókat, F1() és F2() függvényeket és az Mk markingokat. (1,5 pont)

 1. Mi az útvonal-irányítás feladat a lazán csatolt multiprocesszoros rendszerek operációs rendszereinél? Ismertesse a főbb változatokat, előnyeiket és hátrányaikat. (1 pont)


3. vizsga, 2008. január 10.

A csoport

 1. Rajzolja fel a társprocesszoros rendszer blokksémáját. Ismertesse működését. (1 pont)
 2. Ismertesse a lapszervezésű virtuális memória szervezésének elvét. Rajzolja fel a megoldás blokksémáját. Hogyan lehet a működést gyorsítani? (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Miben tér el a fizikai órarendszertől? Hogyan lehet a részleges sorrendezést teljes sorrendezéssé alakítani? (1.5 pont)
 4. Ismertesse a tartalom szerint címezhető memória szervezésének elvét. Rajzolja fel egy tároló bitje logiaki megvalósítását és a tároló blokksémáját. Előnyei és hátrányai (1.5 pont)
 5. Ismertesse a tömbprocesszor elvét. Rajzolja le a blokksémáját. Hogyan lehet a feldolgozást az adatok szerkezetéhez igazítani? (1 pont)

B csoport

 1. Rajzolja fel az I/O-processzorra alapozott logikai periferiakezeles blokksémáját. Ismertesse működését. Milyen esetekben alkalmazható ez a megoldás, melyek előnyei és hátrányai? (1 pont)
 2. Rajzolja fel a tombkapcsolasos memoriabovites blokksémáját es ismertesse működését.Előnyök, hátrányok. (1 pont)
 3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Óra feltétel és erős órafeltétel. Hogyan lehet megvalósítani a logikai órarendszert? (1.5 pont)
 4. Rajzolja fel a Transputer blokksémáját es ismertesse működését (cimzes, kommunikacio a szomszedokkal, szohossz, utasitaskeszlet, hardver utemezo).(1.5 pont)
 5. Ismertesse a multitasking lenyeget. Irja le roviden kulonbozo valtozatait. Mi a TSS? (1 pont)


4. vizsga, 2008. január 17.

A csoport

 1. Rajzolja fel a ketszintu lapszervezesu virtualis tarkezeles blokksémáját es ismertesse működését. Ismertesse a vedelmi lehetosegeket. (1 pont)
 2. Rajzolja fel az indexelt lekepzesu tarbovites blokksemajat es irja le mukodeset. Elonyei es hatranyai. (1 pont)
 3. Ismertesse az elosztott rendszerek tervezesenek fo lepeseit. Miert van szukseg formalis bizonyitasra? (1 pont)
 4. Rajzolja fel a rendszersinre alapozott multiprocesszoros rendszer blokksemajat. Ismertesse a postafiok elvet es adja meg kezelesi modszeret egy termelo es egy fogyaszto eseten (definialja a felhasznalt szemaforkezelo primmitiveket is). (1.5 pont)
 5. Mit ertunk szigoru ertelembe vett pipeline alatt? Adott a kovetkezo modul:
			 0 --> |	 | --> 3	
			 2 <-- |	 | <-- 1 

Keszitsen 6 fokozatu, szigoru ertelemben vett pipeline-t. (1.5 pont)

B csoport

 1. Rajzolja fel a szegmensszervezésű virtuális tárkezelés blokksémáját és ismertesse működését. (1 pont)
 2. Rajzolja fel a tömbkapcsolásos memóriabővítés blokksémáját és ismertesse működését. Előnyei és hátrányai. (1 pont)
 3. Ismertesse az fi-elosztott és teljesen elosztott rendszer fogalmát. Nagy és/gyors rendszerek miért elosztott rendszerek? (1pont)
 4. Ismertesse a háromrétegű (speciális célú) neuronháló elvét. Milyen tanítási módszert alkalmazunk ilyen esetben? Előnyei és hátrányai a bológiai neurális hálózattal szemben. (1.5 pont)
 5. Mit értünk szigorú értelemben vett pipeline alatt? Adott a következő modul:

1 --> | --> 3 2 <-- | <-- 0

Készítsen 6 fokozatú, szigorú értelemben vett pipelin-t. (1.5 pont)

5. vizsga, 2008. január 24.

A csoport

1. Rajzolja fel az eszközszintű perifériakezelés szemaforos feltételes bevitel megoldásának blokksémáját és ismertesse működését. Milyen esetekben alkalmazható ez a megoldás, melyek előnyei és hátrányai? (1 pont)
2. Ismertesse az operációs rendszer magok fogalmát és megvalósításuk feltételeit. (1,5 pont)
3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Óra feltétel és erős óra feltétel Hogyan lehet megvalósítani a logikai órarendszert? Mi a rendellenes viselkedés? (1,5 pont)
4. Rajzolja fel a tömbprocesszor alapvető változatának blokksémáját és ismertesse működését. A szisztolikus tömbprocesszor milyen eltéréseket jelent az alapvető változathoz képest? (1 pont)
5. File kezelés megvalósítása lazán csatolt multiprocesszoros rendszer operációs rendszereivel. Milyen módosításokra van szükség az egyprocesszoros esethez képest? (1 pont)

B csoport

1. Rajzolja fel a logikai perifériakezelés blokksémáját és ismertesse működését. Melyek a megoldás előnyei és hátrányai? (1 pont)
2. Ismertesse a multitaszking fogalmát. Hogyan történik a taszkváltás lebonyolítása és milyen lehetőségek vannak a futtatandó taszkok kiválasztására? (1,5 pont)
3. Ismertesse a logikai órarendszer fogalmát. Mi az órafeltétel és az erős órafeltétel? Hogyan lehet a részleges sorrendezést teljes sorrendezéssé alakítani? (1,5 pont)
4. Rajzolja fel a rendszersínre alapozott szorosan csatolt multiprocesszoros rendszerben alkalmazott soros rendszersínhozzáférés-vezérlés blokksémáját és írja le működését. Melyek a megoldás előnyei és hátrányai? (1 pont)
5. Ismertesse a formális neuron modellt. (1 pont)

6. vizsga, 2008. január 31.

A csoport

1. Rajzolja fel az indexelt leképezésű tárbővítés blokksémáját és ismertesse működését. Melyek a megoldás előnyei és hátrányai? (1 pont)
2. Ismertesse a multiprocesszoros rendszerek operációs rendszereinél alkalmazott útvonal-irányítási és ütemezési stratégiákat, ha a feladatok egy közös ponton lépnek be a rendszerbe. Hasonlítsa össze az egyes változatok előnyeit és hátrányait. (1,5 pont)
3. Események sorrendezése elosztott rendszerekben (előbb történt és végülis relációk). Ismertesse a logikai órarendszer elvét és megvalósítását. (1,5 pont)
4. Rajzolja fel a statikus, utasításszintű adatáramlásos számítógép feldolgozó egységének blokksémáját és ismertesse működését (írja le részegységeinek feladatát). Melyek a megoldás előnyei és hátrányai? (1 pont)
5. Ismertesse a szorosan csatolt multiprocesszoros rendszer szemaforkezelő P és V primitívjeit. Írja le a termelő-fogyatsztó és a több termelő - többfogyasztó probléma megoldását.(1 pont)

-- Jozsi - 2008.01.22.

-- Rusty - 2008.01.21.

-- Velias - 2007.12.20.

-- MisnyovszkiAndras - 2007.12.20.

-- Maci/Tomika - 2008.01.28.

-- Estrica - 2008.01.31.