„Számítógépes grafika és képfeldolgozás” változatai közötti eltérés

A VIK Wikiből
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(→‎Évközi feladatok: védés leírás, tárgykövetelemények frissítve)
134. sor: 134. sor:
 
* [http://www.rhino3d.com/nurbs.htm NURBS magyarázat]
 
* [http://www.rhino3d.com/nurbs.htm NURBS magyarázat]
 
* {{InLineFileLink|Infoalap|SzgGraf|RayTracing.pdf|RayTracing.pdf}}: Sugárkövetés tutorial (By Wolfee)
 
* {{InLineFileLink|Infoalap|SzgGraf|RayTracing.pdf|RayTracing.pdf}}: Sugárkövetés tutorial (By Wolfee)
 +
* [[Média:Grafika_jegyzet_catmull-rom.pdf‎|Catmull-Rom tutorial]]
  
 
==Ajánlott olvasmányok==
 
==Ajánlott olvasmányok==

A lap 2013. március 24., 18:12-kori változata

link=‎ Itt még van valami tennivaló ezzel az oldallal. Valaki csinálja majd meg, ne maradjon így!

Részletekért nézd meg a Vitalapot

Sablon:Tantargy

Kedvcsináló

Ajánlott rövidítés: grafika

Kedvcsináló

Mottó:
A terroristák manapság főleg OpenGL függvényeket lopnak. Abban van az igazi biznisz.
Az Avatar című animációs film már állítólag majdnem megajánlott 4-est ért, de sajnos nem volt mellé kész a négy házi feladat.
Bal kezünk a billentyűzeten, jobb kezünkben az egér, a lábunk között meg szorongatjuk a joystickot.
"Ha azt kérdeznénk önöktől vizsgán, amit előadáson elmondunk, akkor önök nem a Műszaki Egyetemre járnának, hanem a Színművészeti Főiskolára."


Követelmények

Előtanulmányi rend

A tárgy felvételéhez szükséges a Bevezetés a számításelméletbe I. tárgy teljesítése, legkorábban a Szoftver labor III. tárggyal együtt vehető fel.

Évközi feladatok

A félév során 5 darab kis házi feladatot adnak ki, amiket az erre kijelölt portálon lehet feltölteni.

 • 3 elfogadott kis házi feladat aláíráshoz
 • 5 elfogadott kiemelkedően jó minőségű kis házi feladat megajánlott ötöshöz
 • Házik védése (kivéve azoknak, akiket explicit felsorolva ez alól mentesítenek)
 • Vizsga

Lehetőség van nagy házi feladat beadására is, erről az előadóval külön kell egyeztetni, 1 beadott és elfogadott nagy házi feladat 2 kis házi feladatnak számít.

Az 5 elfogadott kis házi nem jelenti automatikusan a megajánlott ötöst, a védésen nyújtott teljesítmény alapján bírálják el az egyes emberek megajánlott jegyre való jogosultságát.

Védés

A védés arra szolgál, hogy megbizonyosodjanak róla: Te írtad a beadott házijaidat. Ennek megfelelően ez nem egy vizsga a teljes anyagból, arra kell számítani, hogy a háziban alkalmazott megoldásaidat el tudd magyarázni, azzal kapcsolatban tudj kérdésekre felelni. Ha tényleg te írtad meg a házikat, akkor ez semmilyen problémát nem jelenthet.

Vizsgaidőszakban

Aki nem kapott megajánlott jegyet, annak vizsgáznia kell.

Segédanyagok

megjelenítendő jegyzetnév

Feltöltés

Értelmes néven töltsétek fel, így: tantárgyrövidítése_fájltípus_dátum_csoport

 • tantárgy rövidítése: itt nézzétek meg, de ált. amilyen néven levlistája is van a tárgynak
 • fájltípus: ZH, vizsga, jegyzet, beugró..
 • dátum: értelemszerűen..pl:20100405
 • csoport: zh-hoz, vizsgához..stb..ahol van, ez is evidens

Videó

A 2009 őszi kurzusról videofelvétel készült, elérhető a Videotorium-on streamelve, vagy a régi oldalán egyben letölthető. Egyes előadásokról nem készült felvétel (1,3,4)

Házi

A tárgy arról szól, hogy ezeket meg tudod-e írni. Az első órán el szokott hangzani, hogy vagy 5-sel, vagy 1-sel szeretik értékelni a munkát, kettest csak az kap akit már sok év alatt sem sikerült megtanítani a tárgyra, de a tudása kezd körvonalazódni. Szóval ez a rész amire nagyon szükséged lesz!

Előkészületek

Mielőtt elkezdenéd be kell lőni a fejlesztőkörnyezetet:

Első házi

Ez általában valamilyen 2D rajzolásos "játék". Amit a házi megtanít, az az, hogy hogy kell a különböző koordinátarendszereket egymásnak megfeleltetni. Érdemes felfrissíteni a C++ tudást, mert Java után az emberek el szokták felejteni a nyelv sajátosságait.

Második házi

Ez valamilyen görberajzolási feladat szokott lenni, érdemes a jegyzeteket, könyveket elővenni. Nem szabad mindig az internetre hagyatkozni, a feladatok többnyire úgy vannak megfogalmazva, hogy a neten található kódok nem húzhatóak rájuk.

Harmadik házi

Sugárkövetés. Ez megy a legkevésbé az embereknek, pedig ezzel lehet a legszebb képeket előállítani. Erősen igényel térgeometriai ismereteket. Neten rengeteg tutorial található hozzá, a wikin található Wolfee-féle tutorial fenntartásokkal kezelendő (őszintén szólva hatalmas marhaságok vannak benne (lennon (vita) 2013. január 19., 21:24 (CET)))

Negyedik házi

Az első 3D-s OpenGL feladat.

Ötödik házi

A negyedik házi továbbfejlesztése, általában animációval, mozgással, fizikával. (Jól érzed, ha nincs meg a negyedik akkor esélytelen kb.)

Ha jól építetted föl a 4. házit (struktúrálisan), akkor viszont a házi lekódolása töredéke az előzőeknek.

Vizsga

 • ÉV
  • A csoport - megoldással/megoldás nélkül
  • B csoport - megoldással/megoldás nélkül

Tippek

Érdemes mind az 5 házit elfogadottra megcsinálni. Védésen örülnek neki amikor megkérdezik, hogy "na melyikből kérdezhetek?", és mondod, hogy bármelyikből. Védésre mindenképpen szedd össze az 5 házidat, és előtte legalább 1 órát tölts el a kódok felelevenítésével, mert bár akkor amikor írtad valószínű értetted, ez nem biztos hogy reflexből tudsz válaszolni 1-1 kérdésre, nem árt rákészülni picit, végülis ez egy szóbeli "vizsga". A házikat érdemes a kiadás napjától emészteni, és a leadás napján az a jó, ha már csak nagyon kicsi hibák vannak benne, mert a beadórendszer nagyon le tud lassulni. A határidő előtt 6 órával akárhogy áll töltsd fel, mert rossz azon elbukni 1-1 házit hogy bent maradt egy printf, csak már nem láttad az eredményt mert lejárt a határidő.

Ha a határidő előtt 1-2 nappal akarod elkezdeni a munkát, és az anyagot még nem nagyon érted, akkor bele se kezdj egyedül.

Verseny

Általában a sugárkövetéses házira hirdetnek meg szépségversenyt, amivel jó pontot lehet szerezni, illetve van hogy elfogadják +1 házinak, extrém esetben akár nagyházinak is.

Egyéb információk

Fontos, hasznos linkek

Előadáson elhangzott dolgok

Megértést segítő anyagok

A mi van az m[0][0] helyen feladat megoldása
Sugárkövetés tutorial (By Wolfee)

Ajánlott olvasmányok

 • Juhász Imre: OpenGL — mobiDIÁK könyvtár, 2005.12.30.
 • Dr. Szirmay-Kalos László, Antal György, Csonka Ferenc: Háromdimenziós grafika, animáció és játékfejlesztés — ComputerBooks, 2003 (Ez a "sünis könyv", lásd könyvrendelés lentebb)
 • Dr. Szirmay-Kalos László: Számítógépes grafika — ComputerBooks, 1999
 • Az előző könyv 1999-es kiadása. A fraktálokról szóló fejezet csak ebben van benne. Egyébként az új kiadást érdemes elolvasni, mert sokkal részletesebben és érthetőbben magyarázza el a dolgokat. Ingyenesen letölthető innen.
 • Székely Vladimír: Képfeldolgozás (55067) — Műegyetemi Kiadó, 2007

Vizsga

Könyvrendelés (2007, 2009)

A levlistán felmerült kezdeményezés alapján: "A grafika könyvet meg lehet venni a kiadótól 20% kervezménnyel, amitől máris barátságosabb az ára. Viszont azt írják 10 példány felett csoportos kedvezményt is adnak. Ha vagyunk legalább 10en akiknek kell grafika könyv, akkor lehetne alkudni még a kiadóval."

A könyvrendelés és kiosztás befejezödőtt tanulság:

Szirmay-Kalos László, Antal György, Csonka Ferenc: Háromdimenziós grafika, animáció és játékfejlesztés — ComputerBooks, 2003 - 5500 Ft, és sikerült az árat 3800 Ft-ra letornászni.

Ezt megismételtük 2009-ben. Részletesebb feltételek: a könyv hallgatói kedvezményes ára: 4397-Ft (20%), csoportos rendelés minimum 10 db esetén 30 % kedvezmény után 3848 Ft/db. Bolti ára 5496 Ft. Telefonon lehet velük időpontot egyeztetni: 375-1564, 3753-591, 225-0110.

Ide kell menni: 1126 Budapest Tartsay Vilmos u. 12. Ha a Móricz-ról 61-essel a Csörsz utcánál leszálltok, akkor a déli irányába kell sétálni, és az első utca balra, viszonylag sokáig kell menni, és egy családi házban van az iroda.

A nem kedvezményes könyv